Фото: Дивись інфо

Фото: Дивись інфо

У Львові розробили перший тролейбус з автономним ходом. Навіщо він місту та куди поїде

10642 0
До кінця цього року у Львові виготовлять перший у місті тролейбус з автономним ходом – так концерн «Електрон» готується до тендеру на закупівлю 100 таких тролейбусів. Коли його нарешті оголосять невідомо, але до червня 2023 року Львів мав би отримати сотню тролейбусів з автономним ходом і 50 електробусів – про це йдеться у плані сталої мобільності. Таке транспортне підсилення міський голова обіцяє ще з 2017 року, утім Львів досі не погодив кредиту, за яким мали б фінансувати закупівлю. Тvoemisto.tv з’ясувало, навіщо місту тролейбуси з автономним ходом, яка їхня ціна і переваги.

Нині «Електрон» завершує розробку нового 12-метрового тролейбуса, який зможе від’єднувати струмоприймачі від мережі і 20-25 кілометрів їхати на заряді батареї.   

«До кінця цього року ми плануємо закінчити розпрацювання нашого тролейбуса з автономним ходом. Коли він поїде на обкатку, ще не знаю. Ми обов'язково будемо брати участь у тендері і будемо виготовляти тролейбуси з автономним ходом. Вони будуть високотехнологічними – понад 20-25 кілометрів автономного ходу. Технічні параметри я не можу розповідати зараз. Він матиме 12 метрів, якщо будуть вимоги замовника, то зробимо і 18-тиметровий», – розповідає голова правління ПрАТ «Концерн-Електрон» Юрій Бубес. 

Коштує як електробус

Ціна. Юрій Бубес додає, що велика складова ціни – це вартість батарей, тобто акумуляторного модулю, який може складатися як з п’ятдесяти, так і з сотні батарей. 

«Ціна залежатиме від того, яка батарея, який запас ходу, виробничий цикл. Тролейбус з автономним ходом коштує на 10-15% більше, ніж звичний», – каже Юрій Бубес. Він категорично відмовляється називати вартість нової розробки концерну. 

Торік місто отримало 10 нових тролейбусів, які купило у 2019 році в Електрону за 211 тисяч євро кожен. Тож тролейбус з автономним ходом від цього підприємства може вартувати понад 230 тисяч євро. 

Майже як звичайний, але їде без струму

Експлуатація. Тролейбуси з автономним ходом відрізняються від звичайних лише тим, що мають батареї і систему, яка дозволяє відчіпляти і причіпляти струмоприймач до мережі. У деяких це можна робити автоматично, водієві не треба виходити з кабіни. Батарея у таких тролейбусах заряджається під час поїздки, поки він під’єднаний до контактної мережі. Луцький «Богдан моторс» виготовляє тролейбуси з автономним ходом, які «по замовчуванню» мають пів кілометра автономного ходу. Таке може згодитися, щоб об’їхати якусь перешкоду до прикладу. Збільшують відстань автономного ходу переважно за запитом замовника. 

Додаткової інфраструктури такий тролейбус не потребує, для нього не потрібні додаткові зарядні станції, до прикладу, як для електробусів, каже Юрій Бубес. 

Однак він каже, що у Львові є проблеми з експлуатацією електротранспорту і мереж. 

«Намело снігу, а в нас мережа не почищена. Тролейбуси ночують на вулиці, там до 40 сантиметрів снігу. Тролейбус працюватиме, якщо його нормально обслуговують, якщо він виїздить з теплого гаража, мережа розчищена. На Заході, коли є така погода, як у нас зараз, то перед тим, як випустити тролейбуси, виїздить спеціальна машина, чистить мережу», – каже він.

Поїде по популярних маршрутах і далі

Куди поїде. Тролейбуси з автономним ходом поїдуть у віддалені райони міста, де немає тролейбусної мережі або ж курсуватимуть до приєднаних громад. 

«У нас є велика потреба у тролейбусах з автономним ходом, вони дозволять значно розширити покриття електротранспорту у різних районах. Зараз йдуть дискусії щодо кредиту на такий транспорт. Тролейбуси з автономним ходом будемо використовувати на магістральних напрямках, де є основний пасажиропотік», – каже керівник управління транспорту Львівської міської ради Орест Олеськів.  

Він додає, що нині у Львові на маршрут виїжджають 550 одиниць громадського транспорту. Приблизно така ж кількість була і до того, як до Львова приєдналось ще 11 громад. Містом курсує 75 трамваїв. Минулого тижня місто отримало новий п’ятисекційний «Електрон», який поїде за маршрутом №8. Є ще 71 тролейбус, але їх, каже Орест Олеськів, критично мало, а також деякі уже треба «відправити на пенсію». 

Читайте також: У Львові закуплять 250 електробусів. Коли на них можна буде їздити

Директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Олег Забарило у коментарі Тvoemisto.tv також запевняє, що місту потрібні тролейбуси з автономним ходом. Щоправда, він додає, що разом з тим потрібно дещо оновити контактну мережу. 

«Що стосується оновлення контактної мережі, то це потрібно. Є проєкти з ЄІБ – реконструкції мереж на вулицях Стрийській, Тролейбусній, Кульпарківській», – додає Олег Забарило.

Утім голова постійної депутатської комісії транспорту Ігор Зінкевич каже, що мережа міста не готова до запуску сотні тролейбусів з автономним ходом через те, що вона зношена, а споживання електроенергії буде в рази потужнішим, аніж зараз. 

«Не певен, що можна запускати ці тролейбуси на наші старі мережі. Споживання електроенергії буде в рази потужнішим, аніж зараз, а в нас великий відсоток зношених мереж . Якщо запустимо їх на старі мережі, то недостатня кількість струму в дротах не дозволятиме заряджати батареї. Так ми отримаємо звичайні тролейбуси, які коштують у рази дорожче», – каже Ігор Зінкевич. 

Ще будуть і електробуси

Чому не електробуси. Електробуси місту також потрібні, кажуть міські урядники. Торік у Львові підписали меморандум про співпрацю з «Електроном», за яким місто і приватні перевізники планували купити у підприємства 250 нових електробусів. 50 – має купити місто і 200 – приватні перевізники. Перший новий 10-метровий електробус виїде на обкатку за два місяці. Виробництво затрималося через карантин. 

Читайте також: Львів отримав перший новий п'ятисекційний трамвай. Чим він особливий. Фото, відео

Коштуватиме він приблизно так само, як і тролейбус з автономним ходом, каже Орест Олеськів, – понад 200 тисяч євро. Утім, електробус потребує додаткової інфраструктури – зарядні станції у депо та на дальніх маршрутах. Є різного типу зарядки – деякі можуть заряджати до шести-семи годин, швидкісні можуть цілком зарядити електробус за 40–50 хвилин.  

У січні цього року у коментарі Tvoemisto.tv керівник концерну «Екопастранс» Ігор Самардак казав, що новий електробус вартуватиме 280-290 тисяч євро. 

Електробуси у Львові їздитимуть на напрямках, де немає великого навантаження, де помірний пасажиропотік, у райони низькоповерхової забудови, оскільки вони не є великими.

З 2016 року у Львові їздить електробус, це був перший, який виготовили в Україні. Одного заряду вистачає на 200 кілометрів. Заряджається 6-8 годин. Курсує він з аеропорту до центру.  

Кредиту не буде? 

Щонайменше п’ять разів Львівська міська рада пропонувала на розгляд депутатам ухвалу про надання місцевої гарантії для отримання ЛКП «Львівелектротранс» 32 млн євро кредиту на тролейбуси з автономним ходом, а також на розширення контактної мережі для цих тролейбусів, і на закупівлю електробусів. Депутати ухвалу не прийняли, на одному з останніх засідань цього року її вкотре вилучили з порядку денного. 

Йдеться про кредит від Міжнародної фінансової корпорації (IFC) та Фонду Чистих Технологій (кредит CTF). Загальна сума кредиту, який могло б отримати ЛКП «Львівелектротранс», – 32 млн євро. Середня відсоткова ставка мала становити 10,8% річних. Кредит пропонують брати на 10 років. Депутати ж мали зауваження щодо умов кредиту. 

Тепер голова комісії фінансів та планування бюджету Наталія Шелестак каже, що депутати не мають наміру погоджувати цей кредит, бо він не вигідний.

«Умови цього кредиту «непідйомні» для Львова. Йшлося про два транші – гривневий під 17% річних, і в євро – 10,8%. Але справа не лише у відсотках, там також були додаткові комісії, так звані відсотки за резервування. Тобто, грошей ще не беремо, а відсотки платимо. Це шалені цифри. Є інші програми, в тому числі й іноземних банків, які будуть значно цікавіші. Я думаю, що ми реалізуємо цю нашу мрію про нові тролейбуси з автономним ходом згодом», – каже Наталія Шелестак. 

Депутатка каже, що наступного року місто може отримати вигідніші умови кредитування на електротранспорт, де відсоткова ставка не перевищуватиме 5% річних. 

Чужий досвід

Тролейбуси з автономним ходом «Богдан Т70117». Курсують у Хмельницькому, мають запас автономного ходу у 20 кілометрів

Тролейбуси з автономним ходом курсують у Вінниці. Торік виїхав перший, цього року їх уже сім. Виготовив їх «ПОЛІТЕХНОСЕРВІС», це компанія із Броварів, яка співпрацює із білоруським МАЗом, також над виготовленням нового тролейбуса працювали і фахівці з КП «Вінницька транспортна компанія».  Вартість – 8,5 мільйонів гривень – це за нинішнім курсом у 30,50 гривень за євро, майже 280 тисяч євро.

Вінницький тролейбус з автономним ходом 

Перший вінницький тролейбус з автономним ходом розробили на базі МАЗівських кузовів. Керівник технічного відділу КП «Вінницька транспортна компанія» Володимир Дудко розповідає, що їхні нові тролейбуси невибагливі і добре себе зарекомендували за рік експлуатації. Вони мають понад 20 кілометрів автономного ходу. Додаткових робіт з мережами у Вінниці не проводили. Також такі тролейбуси курсують у Харкові і Хмельницькому, щоправда виробництва ДП «Автоскладальний завод №1» компанії «Богдан Моторс». Користуються ними й за кордоном, у польському Любліні зокрема. Там їздять Богдани чи то Ursus T70116, їх виготовляють у співпраці Ursus S.A. и Bogdan Motors. Утім у ЄС все популярнішими стають електробуси.

Вікторія Савіцька

Головне фото ілюстративне: Дивись.інфо

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!