Фото: Ірена Карпа

Фото: Ірена Карпа

Жадно жити своє життя. Ірена Карпа про те, як закохуватися і знову виходити заміж

8161 0
Цими вихідними, 3 та 4 липня, у Львові відбудеться завершення фестивалю французької культури «Французька весна 2021». Минулого року його довелося скасувати через пандемію коронавірусу. Цьогоріч вже 17-й раз люди таки отримали нагоду ознайомитися з мистецькими творами, послухати французьку музику та подивитися допрем’єрні покази культових французьких стрічок. Зірковою гостею фестивалю стане Ірена Карпа.

В експрес-інтерв'ю для Тvoemisto.tv Ірена Карпа, яка є письменницею, співачкою, журналісткою розповіла про свою творчість, останню книжку «Як виходити заміж стільки разів, скільки захочете», здоровий фемінізм, подружнє життя та те, як це бути парижанкою, народженою у Черкасах.

Читайте також: У Львові відбудеться грандіозне завершення «Французької весни». Програма

У Вашій бібліографії близько 15 книжок. Які писалися швидко? Можливо є улюблені?

Жодні не писалися швидко. Були такі, що писалися завзято. Це мої перші книжки: «Фройд би плакав», «50 хвилин трави». Серед улюблених, то це завжди останні, інакше автор зійшов би з розуму від ностальгії. Думаю, мій топ наразі – «Добрі новини». Ну і найулюбленіша – ще попереду.

Минулого року вийшла книга з іронічною назвою «Як виходити заміж стільки разів, скільки захочеться». Опишіть одним реченням про що вона.

Про здорові партнерські стосунки.

Для кого писали цю книжку?

Для всіх тих, хто втомився однаково від скрєпів, ведичних гуринь і радикального чоловіконенависництва. Для людей, яким потрібні екологічні стосунки, повні взаємної поваги і визнання цінності партнера. Отже, як для тих, хто ніколи не був одружений, так і для розлучених чи одружених зараз: у книжці немає зверхнього менторства. Є багато здорової самоіронії і дієвих лайфхаків для складних ситуацій.

У книзі багато лайфхаків – як одружуватись і розлучатись. Це чесні історії з життя чи вигадані?

Я не вмію вигадувати. Все правда. Навіть деякі імена ліньки було переробляти – ви все одно всіх знаєте завдяки жовтій пресі.

Чи маєте лайфхаки, як одружуватися і розлучатися?

Звісно ж, уся книга – це лайфхаки. А ще на продовження книги ми запустили цілий курс – до речі, із львів’янами.

«Як вийти заміж і про це не шкодувати»: 10 занять рівно про те, що ви питаєте. Тут про те, як сильній жінці не бути самотньою, як не чморити мужиків, що треба, аби жити довго і щасливо, як розпізнати токсичні стосунки чи, наприклад, як не загубитися при переїзді в іншу країну до чоловіка-іноземця.

Тут все у рамках здорового фемінізму. Товар не ти, кажу я своїм студенткам, тому вже з першого побачення придивляєшся, чи сподобається він тобі, а не лиш навпаки.

Мені дорога здорова психіка і безумовна любов жінок самих до себе. Вони мають право на відпочинок, самореалізацію (в кар’єрі, родині або там і там), право виглядати так, як їм хочеться (принцесово чи в кедах і розтягнутій футболці). Здоровий фемінізм в тому, щоби перестати себе чморити і не чморити жінок інших.

У чому секрет щасливого подружнього життя?

Головно в тому, щоби не приймати партнера як щось гарантоване, яке нікуди не дінеться наче шафа чи диван. Ну і в тому, щоби не труситися в тривозі, що він чи вона піде до іншого. У цьому балансі секрет. У тому, як ми даємо іншому його цінність, поважаємо кордони і не забуваємо про своє власне повноцінне життя.

Читйате також: Місто, де можна розвивати мистецькі ідеї. Ніколя Фасіно про «Французьку весну» у Львові

Як часто буваєте в Україні і у Львові зокрема?

Не так часто, як би хотілося. Здебільшого, приїжджаю на події. Львів був одним із перших міст, яке я показала своєму чоловіку Луї в Україні.

Як це бути парижанкою, яка народилася у Черкасах?

Виявляється, я завжди нею була: розтелепана, хаотична, яка любить поїсти й попити, закохується, розчаровується, знову закохується і жадно живе своє життя. Думаю, я далеко не одна така «парижанка» серед ваших читачів.

Зараз живете у Франції, 5 років були першою секретаркою з питань культури в Посольстві України у Франції, а зараз приїхали на «Французьку весну» до Львова. Що бачите спільного між Львовом та Парижем, що відмінного?

Я завжди шукаю в містах особливості. Мені здаються принизливим контракти штибу «маленький Париж» (Чернівці), чи там «українська Венеція» (Вилково). Не знаю, чим там маленьким називають Львів, але він для мене дуже самобутній і цікавий ще з часів дитинства.

Завжди жартувала: якщо хочеш поїхати за кордон, не покидаючи України, їдь на вихідні до Львова. Тут смачно і весело, а ще в подруги є тераса з видом на дахи – для жительки центру Парижа, в якої нема балкона, це просто мрія.

Чим для вас цікава «Французька весна»?

Для мене вона завжди асоціювалася з добрим смаком і вигадливою програмою. Тож тут просто маю за честь бути кураторкою першого дня цього свята зустрічі наших двох країн.

Обов’язково приходьте на концерт «Сон Сови» і Луї – вони приготували програму для справжніх музичних гурманів.

Детальніше про заплановане грандіозне завершення «Французької весни 2021», читайте у матеріалі.

Ольга Шведа

Фото із Фейсбук-сторінки Ірени Карпи

Партнерська публікація

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!