Photo by Isaiah Bekkers on Unsplash

Photo by Isaiah Bekkers on Unsplash

Місто, де можна розвивати мистецькі ідеї. Ніколя Фасіно про «Французьку весну» у Львові

3549 0
17-й рік поспіль Львів поринає в атмосферу французької культури та шарму разом із «Французькою весною» в Україні. У дні фестивалю в місті відбуваються концерти, виставки, презентації книг, лекції, екскурсії, кінопокази. Усі ці події знайомлять українців з французькою культурою. Щороку все більше львів’ян очікують на цю атмосферу.

Tvoemisto. tv вирішило поспілкуватися з організатором фестивалю «Французька весна», директором «Альянс франсез» Ніколя Фасіно, аби дізнатися, яким чином обирають учасників, чим Львів унікальніший, ніж інші міста та наскільки змінилось ставлення українців до французької культури.

Ніколя Фасіно

Розкажіть трохи про себе. Як саме сюди приїхали і чому вирішили розвивати французьку культуру в Україні?

Українська культура дуже захоплива, вона тепло вітає різні ініціативи з інших сторін. Тим більше Львів, куди люблять приїжджати іноземні митці, і який є місцем, де можна розвивати свої мистецькі ідеї. Це відчувається, оскільки публіка дуже зацікавлена. Є бажання творити з боку наших місцевих партнерів, ми ж прагнемо ділитися своєю культурою.

Як виникла ідея проводити фестиваль «Французька весна»?

Думаю, що мої попередники хотіли показати українцям французьку культуру, створити справжній культурний діалог між країнами, показати креативність та артистичність різних французьких проєктів жителям України.

Яким чином щороку обирають учасників фестивалю і скільки вони до нього готуються?

Щоразу по-різному. Цього року зіткнулися зі складнощами через пандемію. Існували певні вимоги щодо в’їзду на територію, тому не так просто було запросити до Львова іноземних гостей. Артисти, які приїжджають, – це переважно ті, хто вже тут був, кому сподобалася країна, кого вона надихає.

Відкриття виставки Маріани Томин

Скасування минулорічного фестивалю якось вплинуло на організацію?

Минулого року більшість подій, які планували разом з нашими місцевими партнерами, вдалося перенести на жовтень й організувати фестиваль «Французька осінь у Львові».

Чи трансформувався фестиваль за час свого існування? Які відбулися з ним зміни?

Звичайно ж, «Французька весна» трансформувалася, оскільки її перестали проводити в тих Альянсах, які перебувають на непідконтрольних Україні територіях. Львівський фестиваль теж змінився, оскільки ми почали більш активно працювати з місцевими партнерами, організовувати такі проєкти, які показують локальні зв’язки Франції з Україною.

Візит посла Франції до Львова на Французьку весну 2021

Чи змінилося ставлення українців до французької музики, культури? Чи стали вони зацікавленішими?

Думаю, що культура – це щось універсальне, як, скажімо, і музика, що торкається душі кожного слухача. Ми намагаємося створити проєкти, які показують співпрацю наших країн. Так, кілька днів тому в «Дзизі» відбувся концерт, організатором якого став Альянс. На нього ми запросили французького кларнетиста Семюеля Берто й українську піаністку Анастасію Литвинюк, представивши таким чином спільний культурний продукт.

Чим відрізняється фестиваль у Львові від інших міст?

У Львові досить унікальний фестиваль саме тому, що багато подій ми організовуємо спільно з місцевими культурними партнерами. Є такі заходи, які відбуваються лише у Львові. Є й інші, що стають частиною турне Україною, як-от концерт Максіма Зеккіні, запропонований мною посольству. Його затвердили, і піаніст зміг відвідати кілька українських міст. Решту подій ми намагаємося проводити разом із нашими львівськими партнерами, а свій обмежений бюджет використовуємо для того, щоб створити мистецькі проєкти франко-української співпраці.

Концерт Максіма Зеккіні

Назвіть найважливіші події, які незабаром відбудуться.

Цього тижня відбулося одразу три концерти французької музики. Також до кінця місяця буде ще низка вистав – адаптацій французьких п’єс, зокрема у театрі ім. Марії Заньковецької: на великій сцені покажуть «Віват, Бушон!», а на камерній – виставу «Ім’я», переклад якої здійснив Альянс франсез м. Львова. На Leopolis Jazz Fest завітає французька група. Є ще кілька подій.

29 червня у філармонії виступить французький тенор Поль Ґоґлер з концертом-присвятою пам’яті Василя Сліпака. 30 червня у Палаці мистецтв українська дизайнерка Оксана Лобас-Заєць покаже львів’янам свою колекцію, натхненням для якої стала Франція.

На закриття фестивалю 3-4 липня плануємо два дні насиченої програми в Ennio Event Square на Джерельній, 22. Це буде справжній апофеоз «Французької весни». Під час святкового вікенду пройде дегустація французьких вин і сирів. Також подивимося французький фільм з українськими субтитрами, який обрала для перегляду Ірена Карпа. Опісля зірка виступить з іронічним стендапом про життя українки в Парижі. Завершимо перший день виступом чоловіка письменниці, французького музиканта Луї-Сіріля Требюше, разом з українським джазовим гуртом «Сон сови» з Києва.

4 липня Давід Фоенкінос, один із найпопулярніших французьких авторів, чиї книги розходяться тиражами у сотні тисяч копій, презентує український переклад свого роману «До краси». Далі він представить спільну зі своїм братом-режисером Стефаном роботу – фільм «Фантазми». Це буде світовий допрем’єрний показ. Стрічка дуже цікава, у ній знялися відомі актори, зокрема Моніка Белуччі. Потім відбудеться концерт французької пісні, у якому візьмуть участь Оксана Муха, Павло Табаков, Аніс, Поль Ґоґлер, Назар Савко та інші виконавці. На завершення свята – кіноконцерт Антона Байбакова.

Чи можливо було б провести українську весну у Франції?

Для цього у Франції є посольство України, яке досить активно працює, є Український культурний центр, Центр Анни Київської у Санлісі, які запрошують відомих українців представляти свою культуру та мистецтво. Приміром, за їх сприяння в Парижі відбувся модний показ Андре Тана. Відповідно, реалізація схожих ініціатив є саме їх сферою.

Натомість «Альянс франсез» має широкий спектр діяльності. Насамперед це курси французької мови. Ми також представляємо різні напрямки роботи посольства Франції. Заохочуємо молодих українців їхати на навчання у Французьку Республіку для того, щоб вони здобували там нові знання, а тоді поверталися в Україну й застосовували їх на практиці. У цьому допомагає програма Кампус Франс, інформацію про яку можна отримати в нашому закладі.

Коли керівником Альянсу є французький дипломат, то легко налагоджувати співпрацю між місцевими партнерами і посольством у різних галузях – туристичній, економічній та культурній.

Розмовляла Анна Чистякова

Фото: Юрій Танчин, Анастасія Іванова, Альянс Франсез

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!