Фото:lasoon.net

Фото:lasoon.net

Як бізнес у Львові реагує на повідомлення про імовірний напад Росії

5902 0
Бізнес у Львові не панікує: у деяких приватних школах і ресторанах проводять курси домедичної допомоги, ІТ-шники будують стратегії для переселення своїх фахівців, відкривають корпоративну лінію для психологічної підтримки, а забудовники шукають нові ринки для закупівлі матеріалів, і думають, як впоратись із їх здорожчанням. Тvoemisto.tv з’ясувало, як реагує бізнес у Львові у час, коли усі готуються до війни і нового вторгнення Росії.

Індустрія гостинності гостинна, але ціни можуть зрости

Холдинг емоцій «!FEST» має десятки ресторанів та кафе, а ще дві приватні школи і готель та апартаменти. Його заснували троє львів’ян Андрій Худо, Дмитро Герасімов та Юрко Назарук у 2007 році. Нині у компанії працюють понад 2000 людей.  

«Бізнес працює. За останній тиждень є несподіваний ріст в продажах», – написав на своїй сторінці у Фейсбук Андрій Худо.

Львів став доволі популярним. Через погіршення безпекової ситуації сюди переїхали з Києва посольства Австралії, Канади, США, Німеччини. Також тут шукають прихистку люди із інших областей.

У компанії кажуть, що інформація про можливу повномасштабну війну з Росією не наробила шкоди справі, утім припускають, що економічні наслідки все ж будуть відчутні згодом. Нині Холдинг планує відкрити новий заклад харчування у Польщі, розширити школу на Клепарівській у Львові та завершити апарт-готель на площі Ринок.

«Далі драйвуєм в бізнесі: новий барний проект у Львові і ресторанний теж. За останній тиждень несподіваний ріст в продажах. На підписанні ще одна локація в Польщі. Розширюємо нашу школу на Клепарівській у Львові. Активно працюємо по ще одному готельному проекті у Львові. Девелопмент також актуально, Львів тепер в тренді, квартири в підвищеному попиті. Зберігаєм спокій, підвищуємо продуктивність», – каже Андрій Худо.

Також у компанії додають, що тимчасовий ажіотаж щодо житла чи інших послуг не спровокує ріст цін, кажуть, що на них впливає вартість енергоносіїв чи підвищення цін на деякі товари.

У компанії не обговорювали, що робитимуть, якщо почнеться повномасштабне військове вторгнення, кажуть, що достатньо напрацьованих протоколів. Та все ж розповідають, що проводять навчання з протипожежної безпеки, домедичної допомоги.

 «Всі на роботі, діти в садку і в школі». Забудовник не панікує 

«Працюємо спокійно. Жодних зменшень обсягів робіт немає. Спокій – це те, що зараз особливо потрібне, так кожен на своєму місці виконуватиме свою роботу і все працюватиме. Ринок нерухомості на повідомлення про повномасштабне вторгнення Росії зреагував, трохи зріс попит на оренду житла у Львові, є невеликий ріст на вторинному ринку, а з первинною ланкою все стабільно», – розповідає Назарій Бербека, який є співвласником кількох будівельних компаній, які ведуть активну забудову у Львові.

Він є співвласником таких компаній, як ТзОВ «Львівська інвестиційна компанія», ТзОВ «Експромт», «Експлуатаційна служба Нова Оселя», Спільне українсько-американсько-англійсько-угорське підприємство «Трайдент консалтінг та інвестиції», «Нова Оселя архітектс», «Експлуатаційна служба Нова Оселя фасілітіс» та «Ліски інвест буд». Торік Назарій Бербека пройшов до Львівської міської ради від партії «Європейська Солідарність».

Забудовник каже, що ціни на нерухомість ростуть, утім це не пов’язане з інформацією про війну, а радше з пандемією і проблемами в логістиці, а також зі здорожчанням енергоносіїв.

«Відбулись перебої в ланцюжку логістики, це спричинило дефіцит на деякі види товарів. До прикладу, у вересні вартість скла піднялась більше, ніж на 200 %, а ще ріст цін відбувся через подорожчання газу», – каже Назарій Бербека.

Він також розповідає, що забудовники мають проблему через дефіцит керамічної цегли.

«Сьогодні у Львівській області усі заводи, які займаються виробництвом керамічної цегли, зупинилися, все через високу ціну газу. Тож маєм проблеми з постачанням цегли. Вартість нерухомості зросла ще раніше, і це не через попит», – каже він.

Назарій Бербека каже, що ринок реагує доволі спокійно, продажі не високі. Ймовірно, каже він, через те, що люди дещо спантеличені інформацією про війну.

Він каже, що не панікує, нікуди не їде, щоби перечекати, і не відправляє зі Львова сім’ю.

«Нікого нікуди не відправив, всі на роботі, діти в садку і в школі, я також у Львові. Зараз вкрай важливо бути пильними і спокійними, а ще єдними. Дивно мені було читати інформацію про десятки чартерів з Києва, бо за кілька днів до того друзі розповідали, що Forbes у Києві організовував зустріч великого бізнесу, соціально відповідального, там були великі виробники, маркетплейси торгові, представники ІТ компаній, банківського сектору і всі казали, що будуть залиштися в Україні», – каже він.   

Цілодобова психологічна підтримка і протистояння кібератакам

Ярослав Любінець, співзасновник та голова Ради директорів SoftServe, заснував компанію у 1993 році з другом Тарасом Кицмеєм. У Львові SoftServe має 12 офісів і понад 4 тисячі працівників, також компанія має офіси за кордоном. Загалом в компанії працюють понад 10 тисяч людей. 

Ярослав Любінець каже, що і в ІТ-індустрії змін через загрозу нового військового вторгнення не відбувається. Щоправда, у їхній компанії кризова команда розпрацювала план дій на різні випадки, а команда, що протидіє кібератакам, працює цілодобово.  

«Так, один зі сценаріїв передбачає релокацію працівників з Харкова, Києва, Дніпра, Одеси та інших міст у східних регіонах країни, це за умов найвищої небезпеки. Про масову релокацію за кордон не йдеться. У компанії працює кризова команда, її завдання – забезпечити готовність до різних викликів і криз, таких як пандемія та локдаун, енергетичні загрози або політична нестабільність», – каже він.

Ярослав Любінець каже, що цей «інформаційний шторм» не вплинув на об’єми замовлень. Партнери запитують про ситуацію в Україні, каже він, співпрацю не припиняють, так демонструють свою підтримку.

«Більшість наших партнерів розуміють, що найкращим способом підтримати нас та наших працівників в Україні є продовжувати працювати в звичному режимі. До того ж, SoftServe вже давно є компанією з глобальними операційними потужностями, що розташовані не лише в Україні. Всі ми перебуваємо у стані невизначеності та підвищеного відслідковування ситуації сьогодні, але, за будь-яких умов, бізнес має працювати безперебійно», – каже він.

Співзасновник SoftServe каже, що у компанії є команда, яка працює цілодобово. Вона захищає дані компанії в кіберпросторі, зокрема і від кібератак.

«Наші офіси використовують інтернет незалежних та надійних провайдерів з наявністю резервних ліній, більшість з офісів обладнані аварійним супутниковим зв’язком, резервними джерелами живлення, комунікаційна інфраструктура надійно захищена», – каже він.

Ярослав Любінець додає, що ключовим у роботі бізнесу є інформація, вчасна і правдива. «Треба відрізняти фактаж від клікабельних заголовків та хорошу аналітику від вірусних фейків», – говорить він.

Також, за його словами, аби зменшити напругу, для працівників компанії проведуть зустріч з психологом, а також відкриють корпоративну гарячу лінію для психологічної підтримки.

«Нею зможе скористатись кожен працівник тоді, коли буде важко впоратись з тривогою самотужки», – каже він.

Наприкінці січня Європейська бізнес-асоціація провела опитування серед своїх компаній. Вони з’ясували, що третина українських підприємців підготувала «план Б» на випадок військового вторгнення Росії в Україну, а ще 40% над таким планом активно працюють. У компаній також поцікавились, які фактори будуть найважливішими для їхнього бізнесу у випадку надзвичайної ситуації.

«Для більшості це стабільна робота інфраструктури  телекомунікаційної, банківської, наземної – так вважає 91% опитаних, повна інформація від лідерів країни про усі події та безперервна комунікація для 62%, стабільна та злагоджена робота державних органів та служб для 60%», – зазначили в ЄБА.

Асоціація закликала владу звернути увагу на останній пункти та мати більше комунікації з бізнесом.

Читайте також: США офіційно оголосили про переїзд посольства до Львова

Нагадаємо, що розвідка країн-членів НАТО твердить, що на території України збільшилася кількість російських бойовиків, які підпорядковані російським спецслужбам. Росія може готувати провокації з цими бойовиками, аби створити привід для початку широкомасштабного вторгнення. Водночас, за даними Держдепу США, Путін ще не ухвалив остаточного рішення про вторгнення. 

Водночас у Львові затвердили план дій у разі надзвичайної ситуації. Так, прийняли рішення збільшити резерв крові, а міські лікарні вже забезпечені тримісячним запасом медикаментів та інших матеріалів. Якщо ж повністю зникне світло, то мешканцям обіцяють подавати санітарний об'єм води. Повний перелік рішень, які затвердили на позаплановому засіданні міської комісії ТЕБ і НС, читайте за посиланням.

Вікторія Савіцька

Фото: "Твоє місто", Назарій Бербека, ЛУН, Forbes

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!