Мотузковий парк і кіно просто неба. Як у Бориславі виграли перший проєкт Всеукраїнського громбюджету на Львівщині

2606 0
Проєкт «Під відкритим небом» став першим на Львівщині, який реалізували у межах Всеукраїнського громадського бюджету. Він став прикладом гуртування громади.

Минулого року в межах Всеукраїнського громадського бюджету (ВГБ) у Львівській області переміг проєкт від міста Борислав. Завдяки перемозі тут облаштували мотузковий парк та закупили обладнання для кінотеатру під відкритим небом. Реалізувати проєкт вдалося завдяки активній позиції та єднанню мешканців, каже менеджерка з туризму Бориславського міського парку Наталія Копичин.

Читайте також: Зняла напругу. Як інноваційна методика допомогла вирішити проблеми у Дублянах

Місцевий парк у Бориславі, площею понад 70 кв м, є одним з найбільших в області. Проте, останнім часом серед мешканців він вважався дещо та недостатньо розвинутим, каже пані Наталія.

Перед тим, як подати заявку на участь у конкурсі, у місті створили велику ініціативну групу, до якої ввійшли мешканці та громадські активісти, підприємці, представники міської влади. Єднання булоо необхідне, щоб максимально цікаво подати проєкт і пройти 30% бар'єр під час голосування.

«На початку у наш проєкт майже ніхто не вірив. Раніше Бориславська міська рада підписала меморандум про співпрацю з Дрогобичем і Трускавцем, і паралельно на Всеукраїнський громадський бюджет подавався спільний проєкт із придбання трьох електромобілів для розвитку туризму. Але саме наш проєкт підтримали більше 3 000 мешканців Львівщини, і він переміг», – розповідає вона.

Перемога у Всеукраїнському громадському бюджеті у Львівській області мотивувала мешканців до активної участі в інших конкурсах, додає Наталія Копичин. Люди повірили, що від них залежать зміни в рідному місті.

«Наш проєкт став прикладом гуртування громади. Під час голосування більшість мешканців не вірила, що можна просто так перемогти. Але коли жителі прийшли на відкриття мотузкового парку, то відчули реальну дотичність до втілення проєкту. Люди побачили, що можна робити зміни без великих фінансових витрат з їх боку», – каже вона.

Читайте також: На Львівщині вперше реалізують шкільний громадський бюджет за моделлю Ради Європи

Проєкт «Під відкритим небом» загальною вартістю майже 1,4 млн грн громада Борислава виграла у 2020 році. Того ж року придбали обладнання для облаштування мотузкового парку та кінотеатру просто неба. Повноцінно локація запрацювала вже з весни 2021 року.

Упродовж усього сезону під час святкувань та у вихідні дні мешканці мали змогу насолоджуватися переглядом мультфільмів та документальних стрічок. Акустичне обладнання використовують і під час загальноміських святкувань.

Так готували локацію під кінотеатр просто неба

А протягом серпня-жовтня за експертної підтримки проєкту Ради Європи представники влади та громади Борислава успішно напрацювали стратегію розвитку Бориславсьького парку з визначеними завданнями, термінами їх реалізації та відповідальними особами, а також взяли на озброєння методику проведення публічних консультацій, за допомогою якої відбувається залучення громадськості до планування громадських просторів та яку розробили у межах проєкту Ради Європи. 

Так, у результаті серії тренінгів було сформовано візію розвитку парку на наступні 5 років. Борриславський парк – це мультифункціональний інклюзивний безпечний простір з розвиненою спортивною, культурно-мистецькою, туристичною інфраструктурою для сімейно-молодіжного активного відпочинку та пізнавального дозвілля. 

Всеукраїнський громадський бюджет став сучасним механізмом, завдяки якому громади змогли реалізувати важливі проєкти за рахунок державного бюджету, зауважує експерт Ради Європи Олексій Коваленко.

Ініціативні громади пропонують власні проєкти, а активні небайдужі громадяни голосують за найкращі ініціативи. У результаті переможці отримують фінансування у повному обсязі або визначену заздалегідь частку бюджетних коштів.

«Головна перевага інструменту Всеукраїнського громадського бюджету в тому, що мешканці долучаються і розуміють, як формується державний бюджет. І можуть комунікувати зі всією вертикаллю органів влади – не лише на локальному рівні, а й на обласному та державному. Вони розуміють, що таке фінанси, що таке повноваження, як швидко можна змінювати та розвивати свою громаду через інноваційні механізми», — каже експерт.

Читайте також: Як у Дрогобичі торгову вулицю перетворили у громадський простір 

На сьогодні проєкти Всеукраїнського громадського бюджету реалізували у чотирьох областях. Проєкт з облаштування мотузкового парку та кінотеатру під відкритим небом у Бориславському парку став одним з переможців пілотного конкурсу Всеукраїнського громадського бюджету у Львівській області.

Першочерговим задумом цього конкурсу була можливість обирати найкращі в Україні ідеї для їх реалізації. Заступник директора департаменту економічної політики та начальник управління регіонального розвитку ЛОДА Вадим Табакера каже, що завдяки ВГБ стало зрозуміло, що людей хвилюють не тільки соціальні проблеми. 

«Коли ми оголосили конкурс на участь у Всеукраїнському громадському бюджеті на Львівщині, побачили, що людей не завжди хвилюють тільки проблеми, скажімо, освіти чи медицини. Насправді цей конкурс – хороша можливість побачити, що непокоїть жителів регіону. Людей надзвичайно турбувало облаштування природних зелених зон, парків, скверів, навіть були такі інноваційні ідеї як висаджування лісу з допомогою квадрокоптерів. Потенціал креативу і нестандартного вирішення проблем у мешканців – дуже високий, і найкраще, що я спостерігав в цьому конкурсі – це інноваційні ідеї», – каже він.

Вадим Табакера додає, що у процесі реалізації Всеукраїнський громадський бюджет став додатком Державного фонду регіонального розвитку. Однак з початку 2021 року уряд скасував норму, що вимагала в межах ДФРР передбачати 1% коштів кожній області для втілення проєктів ВГБ. На даному етапі сформована широка коаліція, що включає представників експертного середовища та міжнародних організацій та проєкт Ради Європи адвокатує зміни до ВГБ: створення для нього окремої процедури та фонду з чітко прописаними умовами реалізації, щоб підвищити якість і ефективність функціонування цього інструменту громадської участі.

Читайте також: Статут в дії. Як громади на Львівщині розвивають місцеву демократію

Наразі проєкт Ради Європи «Зміцнення громадської участі у демократичному процесі прийняття рішень в Україні» за участі міжнародних та українських експертів напрацював рекомендації для Міністерства розвитку громад і територій та Міністерства цифрової трансофрмації щодо вдосконалення процедури участі громад у Всеукраїнському громадському бюджеті та покращення функціонування цього інструменту громадської участі в цілому.

У середині грудня фахівці Ради Європи провели стратегічну сесію, під час якої напрацювали пропозиції до нормативних документів, щоб спростити цей документ громадської участі та модернізувати ВГБ. Участь у конкурсі зможе брати кожна область, а реалізація проєктів для громад завдяки інноваційним рекомендаціям Ради Європи стане ефективнішою та простішою. 

Рада Європи є провідною організацією із захисту прав людини на континенті.  Вона включає в себе 47 держав-членів, 27 з яких є членами Європейського Союзу. Усі держави-члени Ради Європи підписали Європейську конвенцією з прав людини – договір, спрямований на захист прав людини, демократії та верховенства закону.

Офіс Ради Європи в Україні сприяє реалізації її місії щодо захисту прав людини, підтримки демократії та забезпечення верховенства права, здійснює координацію та забезпечує реалізацію проєктів і програм співробітництва.

На сьогодні Офісом Ради Європи впроваджується проєкт «Зміцнення громадської участі у демократичному процесі прийняття рішень в Україні», що допомагає втілювати стандарти демократії участі на практиці. Проєкт реалізується в межах імплементації Плану дій Ради Європи для України –  стратегічного документу, який ставить за мету через співпрацю сприяти зусиллям країни, спрямованим на узгодження її законодавства, інституцій та практики з європейськими стандартами у сфері прав людини, верховенства права й демократії та відтак підтримувати Україну у виконанні своїх зобов’язань як держави-члена Ради Європи.

Юлія Осим

Партнерська публікація


Наші реформи

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!