ілюстративне фото: Народна правда

ілюстративне фото: Народна правда

Одужати за 10 хвилин. Як на Львівщині діагностують жіночий рак на ранніх стадіях

12866 0
Якщо рак шийки матки чи грудної залози виявити на ранніх стадіях, 95% жінок одужують повністю. На Львівщині для цього функціонує 6 скринінгових центрів, де жінки можуть обстежитися безкоштовно.

Які є фактори ризику для раку молочної залози та шийки матки, де можна пройти безкоштовне обстеження та до кого звертатися, якщо є підозра на рак, «Твоєму місту» в межах проєкту «Наші реформи» розповіли гінекологиня, керівниця міського скринінгового центру Наталія Попович та головна спеціалістка з онкогінекології Львівщини Світлана Струк.

Хто є у групі ризику і може захворіти на рак молочної залози або шийки матки?

Світлана Струк: У групі ризику захворіти на рак шийки матки є жінки із вірусом папіломи людини. Наявність в організмі вірусу не обов’язково тягне за собою патологію захворювання — усе залежить від рівня імунної системи. Якщо жінка має добрий захист — захворювання не виникне, але щороку їй треба проходити обстеження, здавати ПАП-мазок, щоб знати рівень клітин. Також ризиком для патології шийки матки є кількість статевих партнерів і ранній початок статевого життя. У дівчат до 20 років плоский епітелій, що вкриває матку, містить мало шарів, і вірус має прекрасну можливість вмонтовуватись у ДНК шийки матки і викликати зміни. У цьому випадку хорошим захистом є вакцинація. Після 20 років епітелій вже зрілий, має багато шарів, і вірусу важко проникнути в організм.

Для раку грудної залози фактором ризику є вік. Жінки мають обстежуватися і робити мамографію після 45 років. До 45 років ми проводимо ультразвукове обстеження. У нас є зараз дуже хороші ультразвукові апарати, які бачать найменші зміни. Інший фактор ризику — рак у родичів. Є мутований ген BRCA1 і BRCA2, важливий для патології грудної залози. Якщо є мутація таких генів, треба також порадитися з лікарем і пройти ретельне обстеження, бо мутація гену не завжди означає патологію. Крім того, у групі ризику мати як патологію шийки матки, так і грудної залози є люди, які курять або є пасивними курцями.

Читайте також: Мода може вберегти від раку. Де на Львівщині найчастіше хворіють та що нового в лікуванні

До якого лікаря варто звернутися жінці, яка запідозрила у себе патологію? Чи варто одразу бігти до онколога?

Наталія Попович: Спершу треба звернутися до сімейного лікаря. Він має розпитати жінку, визначити фактори ризику, спадковість, часті захворювання, які дають низький імунітет і прогресування. Перший огляд молочної залози також має проводитися сімейним лікарем, після чого він скеровує жінку в гінекологію. Там у жінки беруть мазок, за необхідності роблять кольпоскопію та оглядають молочну залозу.

Загалом скринінг — це відбір пацієнтів, які не мають скарг та симптомів. Після цього ми обстежуємо, знаходимо патологію, фонові захворювання або натяк на онкологію. Далі дообстежуємо — за допомогою кольпоскопії і біопсії, скеровуємо до онкомамологів і онкогінекологів. Якщо виявляємо на ранніх стадіях рак чи фонові захворювання — починаємо лікування. Швидко пролікована рання стадія гарантує майже 100% одужання. Зараз жінка має можливість прийти до гінеколога без скерування сімейного лікаря, і всіх закликаємо регулярно це робити, зокрема робити ПАП-тест і огляд молочної залози.

Як часто онкозахворювання передаються генетично?

Світлана Струк: Мутація гену BRCA1 і BRCA2, що стосується патології грудної залози і яєчників, може передаватися по жіночій лінії у 25% випадках. Також її передають чоловіки, але вони не хворіють. Чи є мутація гену, ми можемо визначити в лабораторії. У Львові визначають 8 мутацій. Якщо мутація є — проводимо ретельніший скринінг, зокрема УЗД грудної залози і при потребі мамографію.

Чому скринінг є такий важливий?

Світлана Струк: Зараз у Львові проходить акція «Дні профілактики патології шийки матки і молочної залози у жінок». Такі ж проводять і в європейських країнах. Акція не означає, що всі жінки за два тижні мають пройти обстеження — це нагадування для тих, хто ще не обстежився. Скринінг дозволяє виявити захворювання на ранніх стадіях у пацієнток, які не мають скарг і які можуть на 100% одужати. При найменших змінах у шийці матки або при нульовій стадії раку скарг немає жодних, часом таке буває і на першій стадії.

Читайте також: Вберегтися від раку шийки матки. Що насправді може допомогти

Якщо ми виявляємо найменші зміни, що помітні тільки на рівні клітин, це означає, що ми повернемо жінку в групу здорових за 10 хвилин, провівши їй діатермоконізацію шийки матки. Це маленьке оперативне втручання, після якого жінка фактично відразу повертається додому — навіть нема потреби у стаціонарі чи лікарняному листку. Перша чи друга стадія потребують набагато серйозніших операцій з видаленням лімфатичних вузлів, променевої терапії, хіміотерапії. Тому скринінг знижує захворюваність. Якщо ми пролікуємо на рівні дисплазії — не виникне пухлина.

Наталія Попович: У всьому світі вже досліджено, що 40% захворювань і молочних залоз, і шийки матки можливо попередити лише за допомогою системи скринінгу.

Є 6 скринінгових центрів у місті та області, де можна пройти обстеження. А цитологію можна здати безкоштовно у будь-якій поліклініці?

Світлана Струк: Так, звісно. Дослідивши клітини, ми рекомендуємо жінці або пройти через рік ПАП-тест знову, або, якщо є найменші зміни, одразу їх ліквідувати.

Кого стосуються скринінгові обстеження? Як часто їх варто проходити?

Наталія Попович: Скринінгова кампанія проводиться періодично. Деякі країни проводять кожного року, інші — через рік. У скринінг включаються люди певного віку. Наш скринінговий центр відкрили на програму, яка охоплювала населення від 18 або від початку статевого життя до 65, а скринінг молочної залози — від 45 до 65. Але ми зіткнулися з тим, що дуже багато людей, яким, наприклад, 66 чи 70 років, жодного разу не обстежували молочну залозу і не робили мамографію, тому ми беремо у скринінг усіх жінок. Звичайно є вік, у який найбільше є ризик виникнення раку, і це не 65 років. Маю попередити, що мамографічних апаратів мало, тому у нас є запис і черга.

Читайте також: Знати, що здорова. Де у Львові обстежитися на мамографі

Чули від лікарів, що нібито має бути бонусна програма для сімейних лікарів, які виявлятимуть рак на ранніх стадіях.

Світлана Струк: Сімейний лікар — це перший лікар, до якого пацієнтка іде зі скаргою, а далі він її скеровує на детальніші обстеження. За кордоном сімейних лікарів заохочують: якщо лікар проводить ретельний огляд, дбає про своїх пацієнтів, виявляє рак на ранній стадії і, відповідно, продовжує життя пацієнту — його потрібно стимулювати. У нас обговорюють таку систему, але ще чіткої межі нагород немає.

Наталія Попович: У нас сімейну лікарку преміювали путівкою в Хорватію. Незалежно від того, перша стадія, чи третя, чи четверта — сімейному лікареві доплачують за виявлення раку. І це стимулює його краще обстежити, зібрати анамнез, звернути увагу на всі фактори ризику, які є в жінки. Я вважаю, що це необхідно.

А чи потрібно штрафувати за пізнє виявлення?

Світлана Струк: У нас у лікарів кожен випадок розбирається. Для раку шийки матки запущеною вважається 3-4 стадія, для грудної залози — 4 стадія. Це вже стадії, в яких ми не можемо запропонувати спеціального лікування, а пропонуємо симптоматичне: є кровотеча — зупиняємо кровотечу, болить — припиняємо кровотечу. Це лікування, яке покращує стан, але не продовжує життя — хворобу на такій стадії неможливо зупинити. Тоді ми з’ясовуємо, чому пацієнтка не ходила до лікаря. Наприклад, для раку шийки матки небезпечним вважається термін 5 років, коли пацієнтка не відвідує лікаря і може викинути пухлина.

Наталія Попович: Від 3,5 до 7 років відбувається перехід від дисплазії до раку 1-2 ступеня. Але має значення також імунна система, часті стреси, інфекції, що передаються статевим шляхом.

Куди у Львові звертатися для визначення мутованих генів?

Наталія Попович: У приватні клініки. На жаль, поки що держава не покриває таких витрат.

Світлана Струк: Безкоштовно ми робимо рідинну цитологію, тобто ПАП-мазок. Можна провести двома методами: забір наноситься на скельце або переноситься в рідинне середовище. Останній метод дуже дорогий і точний, але у нас в онкоцентрі його проводять безкоштовно.

Читайте також: Профілактика раку. Чому регулярний огляд у гінеколога може врятувати життя

Зараз лабораторії пропонують онкотести. Що можете про них сказати? Чи ефективні вони, чи це просто маркетинг?

Світлана Струк: Ми рекомендуємо здати онкомаркер для клітин шийки матки, але вже після лікування. До лікування, якщо немає скарг, немає сенсу здавати. Ці тести не інформативні.

Яка зараз статистика захворюваності на рак шийки матки і грудної залози на Львівщині?

Світлана Струк: За минулий рік ми маємо найбільшу кількість жінок із виявленими пухлинами шийки матки за останні 10 років. Рак грудної залози по кількості збільшився на 6%, 82 жінки. За останні роки це найбільша цифра, майже 900 жінок. У першій-другі стадії ми маємо майже 85%, і це добрий показник. Якщо взяти цілу Україну, то на рак шийки матки захворіло 4500 жінок. Це багато. Я хочу поїхати до одного хірурга за кордон на стажування, щоб вивчати ще один метод хірургічного лікування раку шийки матки. Він сказав мені: «Мене ця патологія не цікавить, бо це відмираючий діагноз». Тобто у європейських країнах добре працює вакцинація і скринінг, тому кількість пацієнток у 3-4 стадії дуже мала. Ми теж цього прагнемо.

Тобто статистика свідчить не про збільшення кількості хворих на рак, а про те, що його частіше виявляють на ранніх стадіях?

Наталія Попович: Так, маємо хороше співвідношення «нульовок» і першої стадії та загальної кількості виявленого раку.

Світлана Струк: За минулий рік ми виявили 215 пацієнток із раком шийки матки. На Львівщині виявляють найбільше пацієнтів із нульовою стадією по Україні. Це свідчить про добру роботу скринінгу і цитології, освіченість жіночого населення.

Невдовзі мають провести перепис населення. Чи спростило б це вам комунікацію з пацієнтками?

Світлана Струк: Це б дуже покращило комунікацію. Зараз ми маємо систему, у якій є інформація про жінок, але немає перепису населення. Є проблема міграції: часто ті пацієнтки, які поїхали закордон, через тривалий час приїжджають лікуватися сюди, але ми не можемо їм допомогти. У Англії є перепис населення, і там кожна жінка у 25 років отримує запрошення пройти скринінг. У нас це теж було б дуже корисним.

Читайте також: Чому кожна п’ята пара безплідна і що зміниться для вагітних. Марія Малачинська про медреформу

Якщо до вас потрапляє пацієнтка, яка відверто каже, що не має грошей, чи стане це на заваді лікуванню?

Світлана Струк: Немає такої пацієнтки, якій би ми не допомогли. Якщо пацієнтці потрібне оперативне втручання — воно буде, якщо потрібна променева терапія — у неї буде променева терапія. Наш онкологічний центр забезпечений не всім, але допомогу ми надаємо всім. Такого ще не було, щоб пацієнтка не лікувалася через відсутність грошей. Перервати лікування пацієнтка може через психологічні фактори. Це важкий процес, їм потребна велика підтримка.

За медреформою з 2020 року на Львівщині планують впровадити метод скринінгу для виявлення рак шлунку та колоректального раку. Скринінг раку шийки матки і молочної залози був початком реформи?

Світлана Струк: Так, бо це операції, які зберігають життя. Ми отримали 10 мільйонів доларів від Світового банку для обладнання жіночого скринінгу. Жінки можуть народжувати після операцій, а для онколога це найбільше щастя. У мене вчора була пацієнтка, яка сказала, що нещодавно народила, і це надзвичайно приємно. Ми працюємо над тим, щоб отримати дороговартісні тести на вірус папіломи людини. Наша мрія — впровадити скринінг ще для декількох патологій. Це дороговартісна техніка. Для виявлення раку шлунку теж просили підтримки у Світового банку, бо пацієнтів багато, захворюваність висока, але наразі це ще тільки проєкт.

Наталія Лазарович

Цей медіа-продукт створено TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не завжди відображає погляди USAID або Уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, в тому числі графічному та електронному, копіювання або використання у будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело та письмової згоди редакції TvoeMisto.tv заборонено.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source and written approval from TvoeMisto.tv, shall be prohibited.

Наші реформи

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!