На правах реклами

Тіло без болю. Яким має бути дієвий лікувальний масаж

11128 0
Яким має бути правильний лікувальний масаж, які є протипоказання та небезпеки від непрофесійної роботи масажиста та як зрозуміти, чи хороший перед вами спеціаліст, Тvoemisto.tv дізналося в масажиста з медичною освітою Медичного центру NOVO Романа Дудина.

Позбутися болю в хребті, зменшити стрес, біль голови, тримати тіло в тонусі можна з допомогою лікувального масажу. А оскільки його основою є вплив спеціальних прийомів на тіло пацієнта, важливими стають кваліфікація, досвід та вправність масажиста.

Розкажіть для початку, що таке лікувальний масаж і яка від нього користь?

Лікувальний масаж – це певна кількість лікувальних технік, які застосовують для позбавлення різних фізичних проблем або недуг, відновлення організму в період реабілітації після пережитої хвороби і сприяють покращенню здоров’я.

Читайте також: МРТ та КТ у Львові. Як підготуватись та кому не можна робити

Лікувальний масаж з допомогою розтирання, розминання, натисків чи інших дій масажиста завжди застосовують з медичною метою. Такий масаж покращує стан опорно-рухового апарату, допомагає позбутися фізичної втоми, стимулює кровообіг, зміцнює слабкі та напружені м’язи і розслабляє травмовані чи перевтомлені.

Можливо, лікувальний масаж може зміцнити імунітет?

Звісно. Масаж не лише оздоровлює тіло, а й допомагає підтримувати хорошу якість життя, стимулює гормони задоволення і радості, покращує настрій, позитивно впливає на сон, заряджає організм енергією, а також зміцнює імунну систему. Це як розпалення вогню у печі. Але тут головне не переборщити, бо коли накидати в піч забагато дров, вона може перегрітися. Таким самим чином працює організм після масажу – настає покращення обміну речовин, а всі біохімічні процеси, які проходять у ньому, стимулюються і відповідним чином позитивно впливають на імунітет.

Кому порадите лікувальний масаж? При яких хворобах чи проблемах його можна застосовувати?

У Медичному центрі NOVO ми робимо масажі переважно при вертебрологічних недугах, особливо при остеохондрозах, коли є сколіоз, після травматичних або важких психоемоційних станів. Усе залежить від самого пацієнта, того, з якими скаргами він звертається. І тоді на фоні тих скарг використовуємо той чи той підхід. Але й тим, у кого сидяча робота, малорухливий спосіб життя, також буде корисний масаж.

Чи можна з допомогою масажу позбутися, наприклад, болю голови?

Лікувальний масаж може тамувати біль голови, але потрібно визначити його першопричину. Спочатку варто звернутися до свого сімейного лікаря, невропатолога або терапевта, обстежитися і мати показання до масажу. А просто приходити до масажиста з болем голови не бачу потреби.

Читайте також: Між медзакладами важлива синергія. Як центр NOVО розвиває медицину у Львові

Частою причиною болю голови є остеохондроз шийного відділу хребта, який блокує нормальне кровопостачання мозку, внаслідок чого порушується приплив чи відтік крові. Отже, масажем можна нормалізувати кровотік.

Які види лікувального масажу пропонують у Медичному центрі NOVO?

У нас роблять масаж механічним способом, тобто руками, або з допомогою певних апаратів – ультрафонофорезу, вакуумного масажера, але це за потреби.

Чи всі частини тіла можна пропрацювати лікувальним масажем?

У нашому медичному центрі з допомогою масажу можна проробити практично все тіло. Все залежить від того, з якими проблемами звертається пацієнт і які рекомендації дав фаховий лікуючий лікар.

Працюємо таким чином, що на лікувальний масаж пацієнта завжди скеровують спеціалісти. Наприклад, людина може звернутися з болем до фізичного терапевта чи невролога, хірурга чи травматолога. Далі пацієнтові проводять діагностику, визначають ступінь важкості стану, виявляють причину. І лише маючи клінічну картину, складають карту лікування, за потреби призначають лікувальний масаж.

Читайте також: Хто потребує йодопрофілактики. Розмова з ендокринологинею

Поставлений діагноз і командна робота є дуже важливими, адже спеціаліст має володіти чіткою інформацією про стан пацієнта, щоб застосовувати масаж для зменшення або усунення проблеми.

Тобто перед тим, як іти на масаж у Медичний центр NOVO, треба пройти обстеження? Без цього ніяк?

Обстеження перед масажем у нашому медичному центрі є обов’язковим. Має бути огляд лікаря, його скерування. Якщо пацієнт потрапив до масажиста без скерування лікаря, що буває вкрай рідко, тоді масажист також повинен сприяти тому, аби пацієнт був максимально обстежений. Тоді всі розумітимуть, куди рухаються і яких результатів очікують від масажу. Зокрема, перед масажем бажано зробити рентген, загальний та біохімічний аналіз крові.

На що варто звертати увагу при виборі масажиста? Наскільки важливо знайти хорошого фахівця?

Лікувальний масаж однозначно повинен робити фахівець з медичною освітою. Тому при виборі масажиста раджу найперше звернути увагу на це. Здоров’я людини завжди в пріоритеті, тому кожен рух під час масажу має бути спрямований на досягнення конкретного результату, що допоможе пацієнтові повернутися до звичного активного способу життя.

Лише спеціаліст із медичною освітою може оцінити стан пацієнта і провести кваліфіковану роботу, принаймні таку, що не нашкодить.

Чи потрібно якось готуватися до масажу? Можливо, уникати вживання певних продуктів перед цією процедурою?

Як я вже казав, головне звернутися до кваліфікованого спеціаліста, а не просто до масажиста. Спеціаліста раджу обирати в перевірених медичних центрах чи закладах, де потурбуються про збір анамнезу, а не покладуть відразу на масажний стіл і почнуть розминати тіло.

Читайте також: За пів години від дзвінка вже був на прийомі. Які знижки NOVO надає бійцям на КТ і МРТ

Що стосується підготовки, то за дві години до процедури раджу не їсти важких або жирних страв, хліба, солі, загалом обмежити вживання вуглеводів. Та ж сіль затримує воду в організмі, через що утворюються набряки, а масажист, навпаки, намагається їх усунути. Також варто уникати фізичних навантажень.

Скільки часу може тривати одна процедура лікувального масажу?

Тут усе індивідуально і залежить від потреб та стану пацієнта. Масажист під час роботи з пацієнтом визначає темп, кількість масажних рухів і тривалість самої процедури.

Сеанс масажу може тривати від трьох хвилин до півтори години. Велике значення має опірність організму, як людина сприймає цю процедуру, яка в неї чутливість. До уваги береться все.

А біль після масажу є нормальним явищем чи це означає, що спеціаліст щось зробив не так?

Є різні техніки масажу, як і різна больова чутливість у пацієнта. Інколи доводиться пояснювати людям, що ми маємо пропрацювати всі зони та м’язи, що деякі з них можуть бути болючі. Своїм пацієнтам я завжди кажу: коли підете від мене, пророблена ділянка тіла може вас боліти тільки в тому випадку, коли ви до чогось доторкнетесь або до вас хтось доторкнеться.

Скажімо так, біль після масажу – це нормально, але він має бути мінімальний, стерпний. Жодна частина тіла не повинна хрустіти чи якось постраждати під час масажу.

Як часто можна робити лікувальний масаж і наскільки важливо проходити весь курс?

Залежно від стану і проблем зі здоров’ям у пацієнта курс масажу може бути малий, середній та довготривалий. Малий курс охоплює , як правило, від семи до 12 процедур, середній – від 10-ти до 14-ти, а довготривалий – від 12 до 18 процедур. Останній розбивають на три місяці. Більша кількість процедур може призвести до зворотного результату.

Через певний період (два-три місяці) курс масажу треба поновити, адже кожен м’яз має «пам’ять», яку варто підтримувати.

Читайте також: УЗД судин. Коли є потреба робити та які недуги можна виявити

Важливо, щоби між курсами пацієнт виконував «домашнє завдання», пішов на повторну консультацію до лікуючого лікаря. Під словосполученням «домашнє завдання» треба розуміти гімнастику. Коли пацієнт робить її, результату буде помітний.

Чи можливе покращення стану вже після першого сеансу масажу, а чи це тільки ілюзія?

Ефект можливий. Пацієнту стане краще, м’язи розслабляться, поліпшиться сон, але покращення це буде недовготривалим. На жаль, люди часто думають «допомогло – більше не піду». Але згодом все-таки повертаються до масажів.

Розкажіть, коли курс лікувального масажу потрібно відкласти і в яких випадках узагалі заборонено проходити?

До масажу є як показання, так і протипоказання. Серед протипоказань  висока температура тіла, онкозахворювання, шкірні недуги чи ушкодження шкіри (рани, опіки), гіпертонічний криз.

А як щодо вагітних, їм можна робити масаж?

Лише за показаннями і після консультації гінеколога. Робити масаж вагітній можна тільки тоді, коли вона сидить.

Наскільки потрібний і дієвий масаж як спосіб реабілітації тих, що зазнали важких травм на війні, мають ампутовані кінцівки, складні переломи?

Є багато військовослужбовців, яким потрібний лікувальний масаж. Часто вони потребують допомоги спеціаліста після того, як тривалий час носили важке екіпірування (бронежилети, зброю), і від цього постраждав опорно-руховий апарат. Масажисти центру NOVO роблять акцент на вертебрологію.

Що не можна робити після масажу?

Практично те саме, що й перед ним: не споживати жирну їжу, щоб не переповнити шлунок. Не бажано пити каву, бо може підвищитися тиск. Бажано тепло одягатися, бо після масажу тіло пацієнта розігріте і може швидше переохолодитися.

Чи можна подовжити ефект після цієї процедури?

Подовжити ефект можна тоді, коли пацієнт займатиметься вдома фізкультурою. Вправи, заняття, гімнастика допоможуть покращити здоров’я і надовше збережуть фізичну активність.

Контакти Медичного центру NOVO: 

Сайт: https://www.novo.lviv.ua/

Facebook: https://www.facebook.com/NOVOCENTRE

Номер телефону: +38 097 359 4 595

E-mail: [email protected]

Ольга Шведа

Фото Івана Станіславського

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

________________________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!