На правах реклами
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

А ваша дитина снідає? Дитячий гастроентеролог про причини і наслідки гастриту

11242 0
Такі недуги, як гастрит і виразкова хвороба шлунка, щораз частіше виявляють у дітей молодшого шкільного віку, що вже казати про старших. Через незбалансоване харчування, шкідливу їжу, відмову від сніданків та перенасичення ввечері у дітей виникає біль та здуття живота. В такому випадку візит до дитячого гастроентеролога відкладати не варто. Які ще причини проблем із травленням у дітей, коли варто звертатися до спеціаліста та в чому тут найбільша провина батьків, Тvoemisto.tv запитало в дитячої гастроентерологині медичного центру NOVO Олександри Горайської.

Усе частіше такі на перший погляд дорослі недуги, як гастрит та виразкова хвороба шлунка, можуть бути і в дітей. Чи це справді так, таких звернень більшає?

Так, гастрит, гастродуоденіт, тобто запальний процес, що вражає слизову оболонку шлунку та дванадцятипалої кишки, ерозивно-виразкові процеси шлунково-кишкового тракту діагностують не лише в дорослого населення, але й у дітей, і то часто.

Ці захворювання виникають внаслідок порушеного харчування, ураження слизової оболонки хелікобактеріями, обтяження спадкового анамнезу, внаслідок харчової алергії, тривалого прийому деяких лікарських препаратів і їх виявляємо вже у дітей молодшого шкільного віку – із семи років.

Читайте також: Хто потребує йодопрофілактики. Розмова з ендокринологинею

Також частіше діагностуємо в них таке захворювання, як синдром подразненого кишківника, який ще називають синдромом подразненого мозку, бо це радше психосоматичне захворювання, на яке впливають емоції, тривоги, недосипання. У підсумку в дітей виникає потреба відвідати туалет, однак випорожнення немає. Якщо така патологія тривала, до роботи та лікування можемо залучати психологів. Такі випадки почастішали під час війни, коли емоційний стан дітей нестабільний.

Спостерігаємо в дітей і прояви ендокринної недостатності підшлункової залози. Це стан, який супроводжується недостатньою та зниженою секрецією ферментів або хронічною діареєю, ненабиранням маси тіла тощо. Є серед таких пацієнтів і важчі недуги – муковісцидоз, хвороба Крона, виразковий коліт, непереносимість глютену, рідше лактози. Такі діти потребують постійного спостереження, інколи хірургічних втручань.

Проте це не означає, що проблеми не виникають у менших дітей. Наприклад, для малюків першого року життя характерні кольки, незрілість кишківника, звикання до штучних сумішей, прояв лактозної непереносимості.

Часто проблеми з травленням у дорослих виникають через неправильне харчування, тобто хвороби ці є набутими. А як у дітей, коли більшість із них ще навіть не встигли всього скуштувати, а вже скаржаться на біль?

Чимало патологій функціонального характеру не лише пов’язані з неправильним харчуванням, а й емоційним, психологічним станом дитини. Наприклад, зміна місцевості проживання, навчального закладу, дошкільної установи або коли дитина тільки починає відвідувати садок, не адаптована до перебування у ньому. На цьому фоні можуть виникати: болі в животі, вздуття, блювота, так звані психогенні закрепи, зниження апетиту.

Читайте також: За пів години від дзвінка вже був на прийомі. Які знижки NOVO надає бійцям на КТ і МРТ

Часто загострення хвороб шлунково-кишкового тракту бувають через те, що, будучи емоційно нестійкими, діти невчасно снідають, обідають або вечеряють, зловживають нездоровою їжею, газованими напоями.

Важливе значення має і спадковий чинник, коли в когось із родини є проблеми чи патології шлунка. В цьому випадку обов’язково варто пильнувати, водити на профілактичні огляди дітей.

Гастрити і виразки можуть виникати і через бактерію helicobacter pylori, що інфікує різні ділянки шлунка та дванадцятипалої кишки.

А з якими скаргами найчастіше до вас звертаються діти з батьками?

Найчастіше скарги на болі у животі, нудоту, невпинне блювання, печію, запах з ротової порожнини, погіршення апетиту, метеоризмм, порушені випорожнення, зокрема, схильність до розрідження чи закрепів.

Це і є симптоми, які мають насторожити? Скажіть, а коли, за яких обставин радите негайно привести дитину на огляд до гастроентеролога?

Так, усе перелічене має насторожити. Негайної консультації гастроентеролога вимагають такі симптоми: виражений біль живота, запах ацетону з рота, млявість, сонливість, відмова від прийому їжі, домішки крові в калі, відсутність випорожнення при нормальному харчуванні більше чотирьох-п’яти діб.

Дуже часто чуємо такий діагноз, як дисбактеріоз. Що це таке і чи взагалі світова медицина вважає це медичною проблемою?

Так, дисбактеріоз – це не діагноз і світова медична не характезизує його як нозологію. Це радше порушення рівноваги кількісного та якісного складу флори кишківника після заживання антибіотиків, оперативних втручань на кишківнику на тлі зниженого імунітету.

Що лікує дитячий гастроентеролог? Який діагноз найчастіше ставить малим пацієнтам?

Дитячий гастроентеролог лікує проблеми шлунково-кишкового тракту, гепатобіліарної системи (печінки, жовчевого міхура, жовчевивідних шляхів), підшлункової залози, а також паразитарні захворювання, зокрема гельмінтоз.

Що стосується діагнозів, то виявляємо і ставимо такі, як порушення і непереносимість глютену, рідше лактози, гастрит, порушення режиму харчування, виразкові процеси в стравоході, шлунку, дванадцятипалій кишці або товстому кишківнику, ендокринну недостатність підшлункової залози, муковісцидоз, синдром подразненого кишківника, функціональні порушення в роботі кишківника тощо.

Як часто після візиту до гастроентеролога діти потребують хірургічного втручання?

Іноді після консультації дитячого гастроентеролога є потреба в негайному огляді хірурга. Зокрема, при підозрі на шлунково-кишкову кровотечу, гострий панкреатит, гострий апендецит, кишкову непрохідність.

Як проходить консультація та перший огляд у дитячого гастроентеролога в медичному центрі NOVO?

Консультуємо дітей від двох до 18 років у присутності батьків. Основне: уважновислухати скарги, правильно зібрати анамнез та об’єктивно оцінити стан дитини. Зазвичай огляд у дитячого гастроентеролога триває 45 хвилин. Якщо це складний випадок, час прийому довший.

Читайте також: Між медзакладами важлива синергія. Як центр NOVО розвиває медицину у Львові

Які методи діагностики практикуєте?

У нашому медичному центрі є можливість провести всі інструментальні методи обстеження, зокрема фіброгастродуоденоскопію, колоноскопію, УЗД, КТ і МРТ, рентгендіагностику, а також широкий спектр лабораторних обстежень і консультації суміжних спеціалістів. .

Чи потрібно якось готуватися до візиту до гастроентеролога? Можливо, перед тим варто зробити якісь аналізи?

Вважаю, що не потрібно. При першому візиті гастроентеролог вкаже на потребу лабораторних або інструментальних досліджень. Чимало пацієнтів уже мають проведені обстеження, на які витратили достатньо великі кошти, проте це не завжди інформативно для верифікації діагнозу. Отже, раджу не робити нічого самостійно. Спершу треба прийти і проконсультуватись із фахівцями.

Поговорімо про раціон. Усі ми знаємо, що діти не надто полюбляють каші, овочі, зелень, варене м’ясо. Чим тоді радите їх годувати, щоб добре працював шлунок?

Здорове харчування – одна з моїх улюблених тем. Мабуть не помилюсь, коли скажу, що Насправді 80% успіху у дитячій гастроентерології залежать від того, що дитина їсть, а саме від раціону та режиму харчування.

Для дітей від народження до року найкращим харчуванням є материнське молоко. Та коли у мами з певних причин його немає, важливо підібрати адаптовану суміш.

На першому році життя дітям варто давати каші (вівсяна, гречана, а також кускус), овочі, фрукти, м’ясні та рибні страви і щонайменше солодощів.

Якщо мовиться про дітей від двох років, то в їхньому раціоні мають бути овочі, фрукти, м’ясо, риба, кисломолочні продукти, тверді сири та відповідний питний режим. Важливо, щоб вони споживали теплу їжу.

На жаль, діти дуже часто не мають звички снідати. Проте сніданок є обов’язковим. У садок, школу чи інший навчальний заклад дитина має йти сита. Це може бути легкий теплий сніданок у вигляді вареного або смаженого яйця, млинців, сирників, каші, чаю і окрайця хліба.

Інтервал між прийманням їжі має становити не більш ніж три-чотири години, тому до школи важливо брати перекуску. Якщо дитина в навчальному закладі перебуває недовго, це можуть бути овочі, фрукти, печиво, чай у термосі. Дітям, які в школі довше, раджу давати зі собою чи купувати теплу страву. До школи можна взяти печені яблука, чай у термосі, йогурт. Головне, щоб їжа була здоровою, тоді це добре впливатиме на весь процес травлення.

Читайте також: УЗД судин. Коли є потреба робити та які недуги можна виявити

Прийшовши додому, діти мусять з’їсти теплу першу страву. В ідеалі свіжу, не вчорашню з холодильника.

А ось харчування перед сном варто обмежити. Особливо це стосується підлітків, які люблять пізно засинати, а отже, й пізно вечеряти. Найкраще це робити за дві-три години до сну.

Після кожного приймання їжі з-за столу дитина має виходити не з відчуттям переповненого шлунка, а з легкістю в ньому.

Чи варто змушувати дітей їсти?

Ні. Тут важливо з’ясувати причину відсутності апетиту. Наприклад, дитина наїлася солодощів або перекусила печивом. Якщо це обмежити, апетит налагодиться.

А як щодо рідких страв їх обов’язково споживати щодня?

На мою думку, так, хоча я розумію, що в світі є інший підхід. Перша тепла страва завжди корисна для організму. Знову ж таки бажано свіжа.

Які продукти, страви, на вашу думку, для дітей найбільш шкідливі?

Це передовсім їжа швидкого приготування, фастфуд, картопля фрі, вуглеводневі продукти, чипси, вироби з тіста, солодощі, газовані напої, смажена їжа.

Але ж тепер вона в усіх закладах харчування. Бодай раз на тиждень можна?

Не раджу захоплюватись такою їжею, бо це може призвести до негативних наслідків. Якщо дитина дуже просить, тоді можна дозволити раз на місяць.

Важливими є профілактичні огляди в дитячого гастроентеролога, які допомагають вчасно виявити та вирішити проблеми, розлади в роботі шлунково-кишкового тракту. Як часто радите батькам записувати дітей на огляд до гастроентеролога?

На огляд до дитячого гастроентеролога найкраще приходити з метою профілактики. Добре, коли батьки з дітьми приходять хоча б раз на рік. Навіть за відсутності скарг. Якщо в дитини є хронічна патологія внутрішніх органів, тоді частіше. Особливо варто бути пильними у весняний та осінній періоди, коли через недостатню кількість вітамінів у продуктах, втому порушується раціон і виникає загострення гастроентерологічних проблем у дітей.

Як привчити дітей до здорового харчування?

До здорового харчування дітей варто привчати насамперед особистим прикладом. Мовиться про те, що коли дорослі не даватимуть дітям до школи перекуски, то вони й не їстимуть взагалі. Якщо не готуватимуть перших страв, то вони їх не споживатимуть. А якщо дозволятимуть і купуватимуть їм фастфуд, то вони залюбки харчуватимуться ним і надалі.

Читайте також: Тіло без болю. Яким має бути дієвий лікувальний масаж

Моя порада: любіть своїх дітей, зважайте на їхній раціон, збалансоване, якісне харчування, здоровий сон і прогулянки на свіжому повітрі.

Ольга Шведа

Фото: Твоє місто / Анастасія Смольєнко

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

________________________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

Твоє здорове місто

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!