54% українців мають близьких і родичів, які воюють на фронті. Опитування

1184 0
Для молоді «ветеран» частіше асоціюється з учасником Другої світової війни, а для найстарших – той, хто воює сьогодні.
ФОТО: ПОВІТРЯНЕ КОМАНДУВАННЯ «ЗАХІД»

ФОТО: ПОВІТРЯНЕ КОМАНДУВАННЯ «ЗАХІД»

Понад 50% українців мають близьких, які воювали або воюють проти росії з початку її повномасштабного вторгнення в Україну – з 24 лютого. Про це свідчать результати опитування соціологічної групи «Рейтинг», яке проводили на початку серпня.

Читайте також: «Ми повинні попрощатися з огидним, смердючим радянським минулим», – історик Андрій Павлишин

За результатами загальнонаціонального опитування в умовах війни, більше 40% опитаних зазначили, що серед їхніх близьких та рідних є ті, хто брав участь у воєнних діях на території України, починаючи з 2014 року. Зокрема, 54% мають серед близьких тих, хто воював чи воює на фронті, починаючи з 24 лютого 2022 року.

44% сказали, що серед їхніх близьких та рідних є ті, хто брав участь у війні на Сході України у 2014-2021 роках.

Щодо терміну «ветеран війни», у третини українців асоціюються з ветеранами, які воюють у війні зараз, а для іншої третини – ветеранами Другої світової війни. Ще 14% асоціюють термін з ветеранами АТО (ООС) 2014-2021 року, лише 2% – з ветеранами Афганістану, і 12% – з іншими категоріями учасників бойових дій, 8% – не змогли відповісти. Цікаво, що для молоді «ветеран» частіше це учасник Другої світової війни, а для найстарших – той, хто воює сьогодні.

Читайте також: Де найчастіше зупинялися переселенці на Львівщині. Результати дослідження

Говорячи про ветеранів російсько-української війни, респонденти насамперед відчувають вдячність (64%) та гордість (50%). Чверть відчуває сум коли зустрічає ветеранів, стільки ж відчувають радість.

Нагадаємо, що за даними опитування Київського міжнародного інституту соціології, 79% українців вважають, що між Україною та росією мають бути закриті кордони з візами та митницями. Водночас 11% громадян мають бачення, що Україна і росія повинні бути незалежними, але дружніми державами з відкритими кордонами без віз та митниць. Ще 1% респондентів виступають за об’єднання в одну державу.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!