«Ми мусимо почати все з нуля». Як живе Львівський аеропорт у час пандемії

2646 0
Зараз час на кризовий менеджмент. Найбільшим викликом для аеропорту є втримати компанії Ryanair та Wizzair.
Фото: Дивись.інфо

Фото: Дивись.інфо

Аеропорт «Львів» уже не б’є рекорди із збільшення кількості перевезень, втім має амбітні плани. Попри пандемію не скорочує працівників, планує відкрити трансатлантичні пасажирські та вантажні перевезення. Про це на форумі Re:Open Zakarpattia розповіла директорка Міжнародного аеропорту «Львів» імені Данила Галицького Тетяна Романовська.

Читайте також: Львівський аеропорт, попри пандемію Covid-19, вийшов на беззбитковість

Вона каже, що зараз час на кризовий менеджмент – все чого Львівському аеропорту вдалось досягти за останні 5 років треба починати з нуля.

«Зараз маємо дуже багато викликів. Починаємо згадувати весь свій попередній досвід, коли ми щось відновлювали, щось створювали, залучали нових перевізників», – каже директорка львівського аеропорту.

За останні п’ять років аеропорт збільшив пасажиропотік з мільйона до 2,5 мільйонів пасажирів у рік.

«У 2020 році могли мати навіть 3 мільйони. За півроку-рік повернемось до попередніх результатів, це за оптимістичного сценарію», – планує Тетяна Романовська.

Вона каже, що Львів є авіаційним хабом Західної України, який охоплює понад 9 мільйонів пасажирів, лише мільйон з них з Львівської області.

«Нашими конкурентами не вважаємо жодного з наших партнерських міст. Для нас конкуренти – польські аеропорти. Коли розвиваєш маршрут за кордон, то з конкурентами стаєш партнерами. Маємо сполучення з Краковом і з Катовіце. Польща показала, що будь-яке маленьке містечко може мати аеропорт. Вони мали велику підтримку держави», – розповідає директорка аеропорту.

Читайте також: Як працює Львівський аеропорт на карантині. Відео

Тетяна Романовська запевняє, що з тих 65 маршрутів, які були у Львівському аеропорту до карантину, жодного закривати не планують.

«З 45 маршрутів стало 65, за два роки. Їх не плануємо закривати. Львову усі раді – гарний аеропорт, гарна логістика, гарні послуги до сусідніх регіонів і міст. Є у нас популярна послуга – оренда машин. Іноземці беруть машину і їдуть по областях», – говорить вона.  

Нагадує, що у липні відкрили два нові маршрути – Пардубіце і Щецин, які і в карантинні дні успішно завантажуються. Аеропорт докладає зусиль аби втримати двох найбільших лоукостерів.

«Всі маршрути чекають повернення, але є й такі, які працюють. Зараз найбільшим викликом є втримати компанії Ryanair та Wizzair, які поки що літають зі Львова. Поновлюю з ними перемовини, які вела три-чотири роки тому. Маємо думати як підсилити, допомогти їх пасажирам, зацікавити. Разом із місцевою владою готуємо рекламний продукт. Ми ж зона відновлення імунітету. В нас є Карпати, Закарпаття. Іноземці до нас заради цього можуть літати», – додає Тетяна Романовська.  

Аеропорт тримається на накопиченнях. Директорка запевняє, що нікого не скорочують, деяких працівників переводять на 50% ставки, деяких на 70%. Але через стрімкий ріст впродовж останніх п’яти років зарплати вдається зберегти на достойному рівні.

Читайте також: Львівський аеропорт вперше випередив Жуляни за кількістю пасажирів

«Авіакомпанія LOT з 3 виконує 2 рейси на день. Ми об’єднали бюджетних перевізників і класичних. Це рятує. З лоукостів зараз літає тільки Wizzair Ryanair. SkyUp покищо чекає. Турецькі авіалінії LOT взяли на себе нашого трансатлантичного пасажира, який живе у Нью-Йорку і в Канаді. Зараз маємо 50%  – 40 % докризового об’єму, це добре. Багато аеропортів закрились», – говорить вона.

Тетяна Романовська переконана, аеропорт має потенціал у вантажних перевезеннях. Нещодавно  у Львові приземлився літак Boeing 787-9 Dreamliner, його замовила одна з поштових компаній. Він вперше доставив вантаж за маршрутом Нью-Йорк - Львів.

«Маючи таку смугу тестуємо вантажні перевезення. Ми дуже швидко переключились аби заробляти. Пасажири не літають, але вантажі замовляють. Чекаємо відновлення пасажирських перевезень. Плануємо трансатлантичний рейс Львів-Торонто, Львів-Чикаго. В нас велика діаспора в тих краях. Можемо мати в літній сезон 2 – 4 рейси в тиждень прямих у Нью-Йорк і Торонто», – додала директорка аеропорту.

Довідка

«Re:Open Zakarpattia» – це форум ідей та рішень для розвитку Закарпатської області, який покликаний привернути увагу до унікального мультикультурного регіону України, її західного фронтиру в центрі Європи під самісінькими кордонами з ЄС і НАТО. Також форум має на меті спростувати негативні стереотипи про Закарпаття, які нагромадилися за останні кілька років, відкрити заново цей регіон для решти України та світу загалом, показати його потенціал та можливості, сформувати якісний порядок денний розвитку Закарпатської області, зібравши найкращі ідеї та рішення від експертів, управлінців, громадськості.

Проєкт реалізується ГО «Інститут Центральноєвропейської Стратегії» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що дає можливість втілити задумане на найвищому рівні та на основі принципів об’єктивності й незалежності. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!