Ахтем Сеітаблаєв знявся у ролику на підтримку закону про мову

1861 0
В Україні запустили інформкампанію щодо переходу сфери обслуговування на українську мову.
Фото: Lifestylesegodnya.ua

Фото: Lifestylesegodnya.ua

Актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв знявся у соціальному ролику на підтримку закону про мову. У ньому він зіграв роль бариста. Ролик зняли на підтримку однієї з ключових норм закону – статті, яка передбачає використання української у сфері обслуговування. Вона набуває чинності 16 січня.

Читайте також: Куди і як скаржитись, якщо вас відмовились обслуговувати українською

Ця кампанія – спільна ініціатива активістів громадської спільноти Мова об'єднує та Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя. Окрім Ахтема Сеїтаблаєва, проєкт пітримали акторка Ірма Вітовська, актор Юрій Дяк, лідер гурту KOZAK SYSTEM Іван Леньо. За їх участі відзняли чотири інформаційних ролики про обслуговування в різних сферах.

Нагадаємо, з 16 січня порушників мовного законодавства штрафуватимуть. Штрафи сягатимуть до 6800 грн. Усі надавачі послуг незалежно від форми власності з 16 січня 2021 року мають обслуговувати споживачів і надавати інформацію виключно українською мовою. І лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою.

Як йдеться на Урядовому порталі, низка положень мовного закону вже набула чинності: з 16 січня 2020-го мова реклами, зокрема політичної, мала бути лише українська. З 16 липня – назви аеропортів, станцій, зупинок, технічна та проектна документація, мова діловодства, документообігу, листування і звітності юридичних осіб. З 1 вересня всі школи мали перейти на українську.

Додамо, Tvoemisto.tv зібрало низку джерел, де можна вдосконалити свою українську мову, навчитися писати без помилок і кальок, а розмовляти – без русизмів та суржика.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!