Львів таки має виплатити ще близько 80 млн грн за реконструкцію вулиці Бандери

947 0
Усі роботи на вул. Степана Бандери виконувала підрядна організація «Онур».
Фото: Еспресо

Фото: Еспресо

Львівське комунальне підприємство «Львівавтодор» 15 вересня опублікувало тендер без проведення аукціону під назвою «Реконструкція вул. С. Бандери» у м. Львові. Коригування. Додаткові роботи». Його вартість складала 92,7 млн грн. Це є борг за вже виконані роботи. Згодом місто повідомило, що цього договору зараз укладати не будуть, та як уточнила у коментарі Tvoemisto.tv голова податкової комісії ЛМР Наталія Шелестак, це питання ще будуть обговорювати завтра під час засідання комісії фінансів та планування бюджету міської ради.

19 вересня пресслужба ЛМР опублікувала інформацію, що укладати цей договір міськрада зараз не буде. Вони додали, що ці кошти призначалися для підрядника, який ще 2 роки тому закінчив роботи на вул. С. Бандери. Проте цей проєкт потребував додаткових робіт, а саме підпірної стінки та транспортного хабу, які і закінчували минулоріч. 

Згодом львівський волонтер Святослав Літинський написав, що в результаті зустрічі із заступницею міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Іриною Маруняк з'ясувалося, що інформація, опублікована на сайті міської ради про те, що не будуть підписувати договір, не відповідає дійсності.

«Таке формулювання було помилковим. Представники міської ради визнали, що інформація подана некоректно. Мали на увазі, що проводити оплат не будуть за усною домовленістю з виконавцем робіт. Але роботи вже виконані. І щоб зафіксувати виконання робіт, був підписаний цей додатковий тендер. На підтвердження виконання робіт».

Як додала у коментарі Tvoemisto.tv Наталія Шелестак, це вже сформований борг, що таки треба віддати, але коли саме це буде ще не відомо. 

«Де-факто, це вже сформований борг, який потрібно віддати. Реконструкція вулиці відбувалася в 2020-2022 роках. Під час реалізації проєкту виникло багато речей, які треба коригувати. Розпорядник коштів, щоб не коригувати проєкт шматочками, скорегував його по факту зробленого. Попередній проєкт закрили не на 209 млн, а на понад 150 мільйонів. Новим тендером зробили коригування. Фактично йдеться про близько 80 млн гривень. Як на мене, загальна вартість проєкту збільшилась, хоча вони це заперечують. Я не розумію, як так вийшло, якщо 150 мільйонів ми вже закрили, і ще маємо 80...», – зазначила Наталія Шелестак.

Зазначимо, депутатка вказала, що зараз це не є доречні витрати, і оплата ремонту вулиці Бандери не в пріоритеті. Раніше заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк також повідомляла, що зараз ці кошти більше потрібні на фронті.

Читайте також: Вулиця Бандери – шлях до веломіста?

«Не можу пояснити саму цю процедуру. Ми з податковою комісією розуміли, що маємо додатковий борг по ремонту вул. Бандери, однак не думали, що такий. Для нас цей тендер став сюрпризом, про який ми дізналися зі ЗМІ. Я вважаю, що коли на стільки збільшується вартість проєкту, то це треба обговорювати до його реалізації, а не потім вже мати борги. Завтра за засіданні комісії фінансів та планування бюджету депутати отримають точні розрахунки та будуть обговорювати це питання», – пояснила Наталія Шелестак.

Нагадаємо, що усі роботи на вул. Степана Бандери виконувала підрядна організація «Онур». Розпочали проєкт з реконструкції вулиці Степана Бандери у вересні 2020 року. Протяжність дороги – 1,05 км. Ремонт мав декілька етапів. Всі основні роботи виконали та відкрили вулицю для проїзду наприкінці 2021 року. Загальна вартість реконструкції, згідно з договором підряду, укладеним між ЛКП «Львівавтодор» та ТзОВ «Онур», – 209 млн грн.

У липні цього року стало відомо, що на той час виконали робіт на більш ніж 200 млн грн, а оплатили 158 млн грн. Частину робіт, пояснювали тоді, зможуть оплатити лише після коригування проєкту. Чи зміниться початкова ціна – мало залежати від експертизи корегованого проєкту, яку планували на червень – липень 2023 року. 

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!