Близько 5 млн грн на БпЛА. Сільрада на Львівщині може переплатити на закупівлі дронів. Оновлено

4607 0
Славська сільрада уклала договір на закупівлю безпілотників на суму у 28,4 млн грн. Tvoemisto.tv виявило завищення цін у цьому тендері.
Фото з сайту ЛОВА

Фото з сайту ЛОВА

Славська сільрада 3 квітня уклала договір з ТзОВ Мінвік на 28,4 млн грн на закупівлю 355 безпілотників п’ятьох типів. Tvoemisto.tv проаналізувало документ на Prozorro та знайшло потенційну переплату, яка становить близько 5 млн грн з місцевого бюджету. 

Відтак, понад половину всього бюджету закупівлі сільрада витратить на 68 тепловізорних безпілотників Mavic 3T по 247 тисяч гривень за штуку. Проте у онлайн-агрегаторі мінімальна вартість становить 196,8 тис. грн. А отже сумарна переплата може вилитись у понад 3,4 млн грн. 

Для прикладу додамо, що минулого місяця цьогоріч виконком Жашківської сільради купив два БПЛА такого ж типу, проте за 198 тис. грн. 

Можливу переплату у Славському зафіксували і з іншими чотирма позиціями із закупівлі: 

  • 27 DJI Mavic 3 Fly More Combo. Можлива переплата – понад 750 тис. грн

  • 17 DJI Mavic 3 Enterprise. Можлива переплата – понад 616 тис грн.

  • 1 DJI Matrice 30T + DJI Matrice 30 Series Intelligent Flight Battery. Можлива переплата, в тому числі і за батерею – близько 60 тис. грн. 

  • 150 Dart Bee 7’. Можлива переплата – 300 тис. грн.

Що ж до останньої партії дронів з тендеру – Dart Bee 10`, то отримати ринкову вартість у мережі не вдалось, проте заплатити за 80 таких дронів планують 1 млн 840 тис. грн. 

Поставити усі зазначені дрони планують до 20 квітня цьогоріч. 

Додамо, що учасник у аукціоні був лише один – ТзОВ «Мінвік». Згідно з аналітичною платформою Youcontrol, компанію зареєстрували в Одесі у жовтні минулого року. Займається вона виробництвом повітряних і космічних літальних апаратів та супутнього устатковання. Керівником, засновником та кінцевим бенефіціаром є Дмитро Псарюк. Незважаючи на те, що компанію зареєстрували лише пів року тому, вже у 2024 на державних закупівлях вона змогла отримати 92 млн грн.

До цього ж, в оголошенні також є скарги ФОПа-потенційного учасника до закупівлі. Зокрема, йдеться про дві дискримінаційні вимоги, які, за заявою скаржника, сприяють корупції та унеможливлюють перемогу у тендері будь-кого, окрім ТзОВ «Мінвік». 

Читайте також: За понад 50 млн гривень на Львівщині планують реконструкцію сміттєвого полігону

Додамо, що очільником Славської ОТГ є Володимир Бега, щодо якого наразі відкрито кримінальне провадження через можливу незаконну роздачу 26,5 га земель лісового фонду та їхню подальшу передачу у приватну власність. Окрім того, у частковій або повній власності чиновника перебуває 48 об’єктів нерухомості. Зокрема, йдеться про 34 земельні ділянки, чотири квартири, житловий будинок, п’ять нежитлових приміщень та нежитлову будівлю. 

Також додамо, що наразі АМКУ розпочало моніторинг закупівлі Славської селищної ради. Tvoemisto.tv повідомить про результати та потенційне скасування, або укладення нового договору

Нагадаємо, що правоохоронці розслідують факти переплати за військову форму для 103 окремої бригади Сил територіальної оборони, яку здійснювала Солонківська сільська рада. Мовиться про минулорічний тендер на загальну суму майже 42 млн грн, завдані збитки, за версією слідства, становлять понад 15 мільйонів гривень.

Володимир Федорович

_____________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!