Біля львівського парку незаконно приватизували будівлю на 500 квадратів і хотіли її продати

7376 0
Суд вирішив повернути будівлю у власність громади.
Фото умовне/Вікіпедія

Фото умовне/Вікіпедія

Підприємці намагалися продати будівлю біля парку «Погулянка» у Львові, на вулиці Шафарика, 1а. Перед цим вони її незаконно приватизували за іншою поштовою адресою та з більшою площею. 

Через це до суду звернулася міськрада, а прокуратура відкрила кримінальне провадження. Нещодавно Західний апеляційний господарський суд Львова виніс рішення на користь ЛМР, яка вимагала повернути приміщення. Про це Tvoemisto.tv стало відомо з реєстру судових рішень. 

Читайте також: Львівська міськрада програла облраді у суді щодо трьох будівель

Зазначимо, що йдеться про будівлю на вул. Шафарика, 1а площею 478,8 м2, власницею якої є ЛМР. З 2008 року її передали у оренду ТзОВ «Конструктив Ком». Вже згодом воно зареєструвало право власності на цю ж будівлю на підставі неіснуючих документів. Але вказало там іншу площу (501,8 м2) та іншу поштову адресу (Шафарика, 3). Через це прокуратура відкрила кримінальне провадження та встановила, що колишній керівник компанії намагався продати неіснуючу будівлю на вул.Шафарика, 3, але показував фото будівлі на вул. Шафарика,1а. 

Спершу рішення щодо цього (у жовтні 2023 року) виніс Господарський суд Львова – він став на сторону товариства. Аргументував суд це тим, що відповідач намагався продати неіснуючу будівлю, а Львівська міськрада і надалі залишається власником спірного приміщення, тож підстав для задоволення вимог ЛМР немає. 

Тоді міськрада подала апеляцію, у якій вказала, що відповідач вже намагався посягнути на об’єкт, через що і відкрили кримінальне провадження.

В результаті Західний апеляційний господарський суд встановив, що будівлі на Шафарика,3 таки не існує – товариство зареєструвало право власності на приміщення на Шафарика,1а, але під іншою поштовою адресою та з іншою площею. Тож право власності повернули громаді Львова. На цю постанову суду все ще можуть подати касаційну скаргу. 

Читайте також: Демонтаж 8 МАФів у Львові: підприємці обурюються, а місто говорить про відсутність дозволів

Що ж до кримінального провадження, то наразі судовий розгляд призупинили, так як обидва обвинувачених проходять військову службу. Їх судять за ст.190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Останнє засідання відбулось у грудні 2022 року.  

Згідно з аналітичною платформою YouControl ТзОВ «Конструктив Ком» зареєстрували у Львові у 2016 році. ЇЇ керівником та засновником є Роман Марков. Компанія займається купівлею та продажем нерухомого майна.

Нагадаємо, що ЛМР вже намагалась повернути цю будівлю у того ж товариства у 2019 році. Спочатку суд став на її сторону, та на апеляційному рівні перемогло ТзОВ «Конструктив Ком».  

Володимир Федорович

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!