Демонтаж 8 МАФів у Львові: підприємці обурюються, а місто говорить про відсутність дозволів

4894 0
Місто стверджує, що у власників восьми МАФів на Володимира Великого немає жодних правових підстав на їхнє розміщення.
фото: Львів. Містобудування

фото: Львів. Містобудування

У понеділок, 19 лютого, Департамент містобудування Львівської міськради повідомив, що місто намагається демонтувати вісім, за їхніми словами, незаконних тимчасових споруд на вул. Володимира Великого, 59 Б. Проте власники цих павільйонів виступили проти цього та подали суду. Tvoemisto.tv поспілкувалося зі сторонами конфлікту та дізналось, чому місто проти розташування цих споруд та що не влаштовує підприємців. 

Що кажуть підприємці

«Цікава ситуація в тому, що, якщо подивитися на вулицю, то там дуже багато МАФів, а вибрали чомусь вісім – чому саме їх? Нас обрали, бо ми через суд довели, що ми розташовані на землі міста. Ми дуже довго судилися, бо з нас незаконно вимагали оренду, а ми хочемо місту платити оренду, а місто заявило, що буде нас зносити. Ось наша позиція і вона дуже проста», – пояснив власник одного з МАФів, які хочуть демонтувати, Роман. 

Підприємець стверджує, що вони займають цю ділянку вже більше 14 років, а процеси з демонтажем розпочались після початку повномасштабного вторгнення. За його словами, місто планує на місці МАФів створити комунальний ринок, проте досі немає жодного проєкту:

«Вони могли б зібрати підприємців, ми ж багато років там працюємо, і сказати, що хочуть створити новий ринок, облагородити територію. Але хочуть знести тих, хто бореться, хто хоче щось довести та хоче правди. Ми готові зробити реконструкцію за власні кошти, готові підключити своїх архітекторів, будівельну фірму, облагородити, але місту це нецікаво, вони просто хочуть знести»

За словами Романа, місто ніяк не аргументує свою позицію, лише заявляючи, що робить усе згідно з чинним законодавством. 

Що каже місто

Натомість заступник міського голови з питань містобудування Любомир Зубач розповів Tvoemisto.tv, що саме у цих МАФів немає жодних дозвільних документів на розміщення.

«Там є різна ситуація, дійсно велика кількість МАФів, але велика частина стоїть на земельній ділянці, яка використовувалась під ринок. А ці вісім навіть не є в межах колишнього базару. Вони самовільно встановились на комунальній землі, розширились як захотіли. Ми провели там обстеження з управлінням державного контролю земель і інвентаризацію. Там потрібно наводити порядок, робити це поступово. Тут не йдеться тільки про ці вісім МАФів, ми будемо рухатися для впорядкування ситуації», – зазначив чиновник. 

Щодо комунального ринку, про який пригадував підприємець Роман, то місто насправді планує впорядкувати стихійний ринок біля нового ЦУМу та створити комунальний на його місці. Проте чітких планів щодо цього немає. 

«У нас є звернення від Асоціації самоврядних ринків Львова про те, що біля нового ЦУМу є критична ситуація, пов'язана з тим, що підприємці фактично перебувають у безправному становищі. Вони не мають жодних правових підстав, договірні відносини мають невідомо з ким, платять невідомо кому, хоча це і комунальна земля. І ми розуміємо, що зараз війна і просто забирати в людей робоче місце є проблематично, тому краще зараз ситуацію впорядкувати, зробити цей ринок комунальним і таким чином захистити права підприємців. Наразі ця ідея перебуває в опрацюванні і ми спільно з асоціацією про це думаємо», – додав чиновник. 

Позиція міста в тому, що ділянка на вул. Володимира Великого, 59Б є комунальною, а у МАФів, про які йдеться, немає ні договору оренди землі, ні договору оренди конструктивних елементів, ні будь яких інших дозвільних документів. Тобто це самовільно встановлені тимчасові споруди.

Читайте також: У Львові закликали не купувати МАФи через інтернет. Їх продають за ціною квартир

Щодо судової справи за позовом власників МАФів проти рішення виконкому ЛМР про демонтаж, то вона триватиме ще невизначений термін. Наразі суд забезпечив позов останніх, а отже до остаточного рішення тимчасові споруди залишаться на місці. 

За словами Любомира Зубача, через відсутність будь яких дозволів та прав у власників МАФів, справа безспірна, але це сильно затягне процес демонтажу. 

Нагадаємо, що нещодавно суд зобов'язав припинити право власності та знести МАФ на вулиці Стрийській, 338. Детальніше про справу – за посиланням.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!