Мінкульт виграв суд щодо будівництва ЖК біля Піскових озер у Львові

1509 0
Будівництво вже закінчили, проте ще не ввели в експлуатацію
Фото: ЛУН

Фото: ЛУН

Верховний суд виніс постанову, якою задовольнив позовні вимоги касаційної скарги Міністерства культури та інформаційної політики України. Йдеться про заборону на будівництво шестиповерхового житлового комплексу «Озера Йозефа» на вул. Гординських, 15а, що біля Піскових озер. 

Джерело: ЄДРСР

Виконавчий комітет Львівської міськради у 2018 році видав МУО на будівництво комплексу «Озера Йозефа» на вул. Гординських, 15а. Ділянка розміром 0,1 га належить Павлу Дупеличу, яку він придбав у 2016 році. 

Згодом, у 2021 році, Міністерство культури та інформаційної політики звернулось до Департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації, за яким Мінкульт видав припис щодо припинення проведення земельних та будь-яких інших будівельних робіт на зазначеному об’єкті. Його аргументували тим, що комплекс планують звести у межах історичного ареалу Львова  й у межах охоронної (буферної) зони об`єкта «Архітектурний ансамбль історичного центру Львова», включеного до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що є порушенням закону «Про охорону історичної спадщини». Сам цей факт не є причиною відмови, та забудовник мав би отримати погодження від Мінкульту, чого він не зробив.  

Вже у серпні 2021 року Дупелич оскаржив цей припис у суді, а 9 грудня Львівський окружний адміністративний суд виніс рішення на користь Міністерства. Проте забудовник в апеляційному порядку звернувся до Восьмого апеляційного адміністративного суду. У квітні цьогоріч скаргу Дупеличу задовольнили, рішення попередньої інстанції скасували, а припис Мінкульту визнали протиправним. 

Читайте також: Через незаконне будівництво біля бомбосховища в центрі Львова місто може звернутися до суду

Проте Міністерство культури та інформаційної політики продовжило суди у касаційному порядку, звернувшись до Верховного суду. Згідно з рішенням, ця територія визначена як об’єкт культурної спадщини, що пов’язано з фактом її розташування у визначених межах історичного ареалу населеного місця України. А отже наявність або відсутність дозволів від органів місцевого, або центрального самоврядування не змінює цього факту. 

Таким чином Верховний суд виніс рішення на користь Мінкульту, а рішення суду першої інстанції та сам припис Міністерства, який забороняв продовжувати будівництво, відновили. Рішення суду є остаточним та оскарженню не підлягає. 

Згідно з інформацією з ресурсу «Лун», будівництво комплексу «Озера Йозефа» вже завершили та відкрили продажі, проте об'єкт в експлуатацію ще не здали.

Також зазначимо, що Павло Дупелич є керівником ТзОВ «Меркурій-центр-плюс», яка займається спеціалізованими будівельними роботами. Також він числиться як бенефіціар компаній «Сіті інвест буд груп», «Інвест буд капітал» та «Будівельні резерви».

Нагадаємо, що у Львові планують добудувати житловий квартал. Детальніше про це тут.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!