Через незаконне будівництво біля бомбосховища в центрі Львова місто може звернутися до суду

5345 0
Мовиться про ділянку на вул. Поповича, 6а, яку в оренду надали ще у 2013 році на десять років, але зараз договір закінчується, тому орендар залив фундамент на цій території та зареєстрував право власності на об`єкт незавершеного будівництва.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Нещодавно у Львові на вул. Поповича 6,а підрядна організація ТзОВ «Біля Цитаделі» раптово розпочала будівельні роботи недалеко від функціонуючого бомбосховища. Мешканці сусідніх будинків вважають, що таке фіктивне будівництво проводять для того, аби «показати видимість роботи». Згідно з витягом з Державного реєстру речових прав на майно, на цій території розташована будівля з металевими стінами загальною площею 216 кв.м, хоча зараз на цьому місці видніється лише фундамент, якому кілька тижнів. 

Читайте також: Львівська міськрада судиться з облрадою. Вони «зіштовхнуться» в суді Києва

Як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач, нещодавно ТзОВ «Біля Цитаделі» зареєструвало і право власності на недавно зведений об'єкт незавершеного будівництва на Поповича, 6а. 

«Маємо інформацію, що в середині листопада ця компанія зареєструвала право власності на об'єкт незавершеного будівництва, тобто на цей фундамент, через реєстратора Белзької міської ради. Наразі наш юридичний департамент опрацьовує питання звернення до суду», – сказав він. 

Чиновник каже, що місто не має наміру продовжувати оренду. Питання щодо цього винесуть на наступній сесії Львівської міськради. 

«Вони звернулися із заявою про продовження договору оренди, але ми підготували проєкт ухвали про відмову в його продовженні. Це може робити тільки сесія ЛМР. Ні управління, ні департамент не мають таких прав. Це виключно повноваження ради, тому цю ухвалу розглянуть вже на наступній сесії», – повідомив чиновник. 

Зубач зауважив, що місто також звернулося до Державної інспекції архітектури і містобудування щодо проведення перевірки на цьому об'єкті:

«Звернулись до Державної інспекції, бо вони можуть прийняти рішення про проведення перевірки і зупинення робіт. Хоча це і проблема, бо зараз в країні постановою Кабміну перевірки зупинені, тому реакції на будь-які незаконні будівництва ускладнені. На кожен такий випадок має бути дозвіл державної інспекції, чи це підвідомчість міста, чи держави. Тобто в Києві вирішують, чи це тут створює громаді якісь проблеми. Мені здається, що нам видніше, але так діють закони».

Зауважимо, що бомбосховище, яке розташоване поряд, повністю діюче і там часто переховуються люди під час повітряних тривог. У ньому присутні усі необхідні запаси води те речей першої необхідності. Також туди проведені комунікації і наразі усе в робочому стані, в тому числі умивальники та туалети. Про це Tvoemisto.tv стало відомо від мешканців сусідніх будинків. 

«Понатягали сюди крісла, лавки, різні лежаки. Нам ще обіцяли ремонт через сирість зробити тут, але от вже рік це все тягнеться. Тут, загалом, є десь 8 кімнат, санвузли з унітазами, які ми самі встановили, бо радянські вже понищились. Воду теж самі провели, бо труби погнили. Раніше тут були тільки старі столи», – сказав у коментарі Tvoemisto.tv місцевий мешканець.

До слова, місцевий мешканець вважає, що будівництво поряд є нелегальним. 

«Згідно з діючими на сьогодні нормами, не може будуватися тут висотний будинок біля бомбосховища. Тут може бути максимум 2 поверхи, бо по-іншому можуть завалити входи, виходи, канали подачі води і вентиляцію. Тим більше тут є червона лінія ЮНЕСКО, яка тягнеться аж до Цитаделі. Тобто, згідно з державними будівельними нормами, тут може бути чотириповерхова забудова, але не більше. А те, що вони тут хочуть робити мансарди-півторачки, скошення і так далі – це все одно виходить, що заборонена відстань від бомбосховища. Війна йде, вона ще не закінчилася. У випадку обвалу будинку ніхто не скаже, в яку сторону воно все впаде. Тому на це і є норми Міністерства оборони, але виявляється, що багатьом просто начхати. Ми проти цього», – пояснив він. 

Читайте також: «Кока-кола» виграла суд у Львівської міськради щодо торгів за землю 

Додамо, що за даними YouControl, засновниками ТзОВ «Біля Цитаделі» є Антон Брюханов з Білої Церкви та Богдан Турецький зі Львова. Організацію зареєстрували 07.12.2012 року.

Нагадаємо також, що у лютому 2021 року депутати Львівської міської ради затвердили детальний план території у районі вул. Мартовича – Григоровича – Дудаєва, який передбачає будівництво 5-поверхівки поруч, на вулиці Поповича, 6. Згідно з містобудівною документацією, головним завданням ДПТ є будівництво нового житла на Поповича, 6 за ініціативи ОСББ «Грушевський». Цей двоповерховий будинок збудували у 1960-70 роках, а його стан оцінюють як незадовільний. До 2018 року серед засновників ОСББ «Грушевський» був теперішній депутат Львівської міської ради від «Європейської солідарності»Назарій Бербека та його бізнес-партнер Тарас Дідик. Утім Назарій Бербека заявив, що майно, яке є у межах цього детального плану, колись належало йому, але він продав його ще у 2018 році. Із жовтня 2020 року власниками є четверо осіб: Степанія Марчак, Микола та Лілія Князевичі та Георгій Пушинський.

Володимир Федорович

Фото автора

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!