На Львівщині через війну напрацювали можливість постачання води з альтернативних джерел

955 0
Львівщина намагається залучити міжнародну допомогу для модернізації очисних споруд в області.
фото: петро та ганнуся дідули

фото: петро та ганнуся дідули

Через повномасштабне вторгнення росії в Україну на Львівщині посилили охорону критичної інфраструктури, зокрема об’єктів, які відповідають за водопостачання. Окрім цього, в області напрацювали можливість постачання води з альтернативних джерел. Про це у студії Tvoemisto.tv під час екодискусії «Водна безпека України» повідомила заступниця директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Оксана Війтик.

«Об’єкти критичної інфраструктури завжди мають обмежений доступ. Утім в області на них посилили охорону ще у 2014 році. Ми усвідомлювали, що найлегша диверсія – отруїти воду. З початку повномасштабної війни не лише посилили охорону, а й розробили різні програми для альтернативного постачання води. Але це не варто обговорювати», – каже вона.

Читайте також: Полтва, можливо, найбрудніша в Україні. Що у нас з річками та чому це важливо для вступу в ЄС

Оксана Війтик додає, що Львівська область є унікальна, вона розташована на головному європейському вододілі, звідси води розтікаються у Балтійське і Чорне моря.

«У Львівській області є 17 точок водопостачання з відкритих джерел, тобто з річок, і понад 490 з свердловин. Переважно Львівська область має артезіанську воду, вона не потребує такого очищення як у Києві вода з Дніпра, наприклад. Лише знезараження, знезалізнення. У цьому плані ми є більш захищені, бо отруїти воду зі свердловини – складно», – додала вона.

За її словами, в області є проблема із очисними спорудами, вони застарілі. Їх здебільшого зводили ще на початку 70-х років, і з того часу не модернізували суттєво. Нині, каже чиновниця, ні область, ні країна не мають достатньо коштів, щоби вирішити цю проблему. У ЛОВА заявляють, що працюють над залученням міжнародної допомоги для цього.

Додамо, що у студії «Твого Міста» відбулась дискусія «Водні ресурси України як зброя у війні з росією. Що нам потрібно для збереження водної безпеки», під час якої обговорювали, від чого залежить водна безпека та яких програм відновлення потребує Україна для її збереження.

Організатори дискусіїЕкологічна ініціатива Міжнародного фонду «Відродження» (EPAIU), що здійснюється за підтримки Швеції. 

У дискусії взяли участь: Наталія Гозак із ГО Центр екологічних ініціатив «Екодія», м. Київ, Анна Амбросова ГС «Досить труїти Кривий Ріг», Ірина Мунтян із ГО «Флора», м. Кропивицький, Оксана Війтик в.о директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської військово-цивільної адміністрації Маріанна Шіпка провідний гідролог відділу ведення водного кадастру та моніторингу вод БУВР Західного Бугу та Сяну, Оксана Дащаківська модераторка, керівниця Західноукраїнського представництва Міжнародного фонду «Відродження».

Нагадаємо, що Україна здобула статус кандидата на вступ до Європейського Союзу, тож тепер з’явилося багато вимог щодо реформування українського законодавства в сфері екології. Tvoemisto.tv дізналося про те, який стан водойм на Львівщині, чи відповідають вони європейським нормам, наскільки безпечні для відпочинку та купання і чи змінилася якість води у них останнім часом. 

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!