Трішки вагітний або подарунок у бейбі-боксі. Як налякані чоловіки пробують втекти з України

3628 0
Відповідно до умов воєнного стану, чоловіки призовного віку від 18 до 60 років не мають права перетинати кордон. Утім, українці доволі вигадливі. Усе частіше українські прикордонники затримують на кордоні чоловіків, які відчайдушно намагаються опинитись в іншій країні.
Фото: Державна прикордонна служба України

Фото: Державна прикордонна служба України

Підроблена смерть

16 березня на пункті пропуску «Малий Березний», що на кордоні зі Словаччиною, затримали татуся, який запевняв, що нещодавно «поховав» свою дружину. Випадок трапився з 37 річним киянином. Він мав намір перетнути кордон на авто, їхав з двома синами. Сказав, що вдівець та показав свідоцтво про смерть своєї дружини. Документ датований початком березня.  Прикордонники засумнівалися у його достовірності, і почали ретельнішу перевірку. З’ясувалось, що свідоцтво підроблене, а дружина цього чоловіка жива. Він вирішив «поховати» власну дружину, щоб йому дали можливість перетнути кордон. Його передали слідчим Нацполіції.

Ще одного чоловіка, з підробним свідоцтвом про смерть дружини упіймали на Вінниччині прикордонники Могилів-Подільського загону. 40-річний харків’янин надав копію «свідоцтва про смерть» дружини, сподіваючись перетнути кордон з двома дітьми, як їх єдиний опікун. «У копії «свідоцтва про смерть» будо зазначено «смерть» дружини у червні 2021 року. Однак під час перевірки встановлено, що після «смерті», у серпні 2021 року, жінка двічі перетинала державний кордон та літала відпочивати з родиною до Єгипту»,йдеться у повідомленні прикордонників.

Дорога в бейбі-боксі

Інший випадок трапився на кордоні з Молдовою. 16 березня на пункті пропуску «Росошани». Кордон хотіла перетнути жінка із двома своїми дітьми. Прикордонники перевірили їхні документи, оглянули багаж.

Вони звернули увагу на коробки, зокрема підозрілим виявився  бейбі-бокс у багажнику. У ньому з-поміж дитячих речей переховувався 37 річний чоловік. На нього склали адміністративні документи за спробу порушення державного кордону. Також складено документи і на його дружину за статтею 332 ККУ (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Комісований через вагітність

12 березня на пункті пропуску «Могилів-Подільський» прикордонники відмовили у виїзді з України чоловікові, в документах якого значилося, що його комісували через вагітність.

53-річний чоловік намагався заїхати до Молдови. Прикордонникам він показав військовий квиток, де було вказано, що у 2009 році його зняли з військового обліку, але причина зняття була датована минулим роком. Зокрема, значилося, що комісія міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки на Луганщині признала чоловіка непридатним до військової служби за ст. 73 наказу Міністерства Оборони України № 402 від 14.08.2008 року «Вагітність, пологи та післяпологовий період, їх наслідки» з позначкою «а» - з ускладненим перебігом. Чоловіка передали Найполіції. Якщо з’ясується, що його документ підроблений, то йому загрожує до 2 років обмеження волі.

Переодягнувся у жінку

Ще один чоловік намагався перетнути кордон, використовуючи документи своєї дружини. 30-річний киянин перевдягнувся у жіночий одяг та разом із сином вирушив до пункту пропуску «Порубне», це Чернівецький загін. Інспекторка, звіривши фото, виявила обман. «Горе-ухилянту» доведеться відповідати по закону, адже прикордонники направили повідомлення до поліції за ознаками злочину, передбаченого ст. 336 ККУ «Ухилення від призову за мобілізацією», а також притягнули чоловіка до адміністративної відповідальності за спробу незаконного перетину кордону.

Окрім цього, прикордонники часто повідомляють про шахраїв, які намагаються організовувати цілі групи чоловіків призовного віку, яким обіцяють у допомозі перетнути кордон. Наприклад, у Чернівецькій області поблизу пункту пропуску на кордоні з Молдовою водій намагався перевезти 25 чоловіків призовного віку. За версією слідства, за це організатор отримав від них 100 тисяч доларів, чоловіку оголосили підозру. Підозрюваний в організації схеми – 39-річний хмельничанин. Він автобусом доправив чоловіків до кордону з Молдовою поблизу села Волошкове Дністровського району, а звідти перейти кордон вони мали пішки, втім, чоловіків виявили прикордонники. За це організатору «світить» позбавленням волі від семи до дев'яти років.

Нагадаємо, 22 лютого президент України видав Наказ Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України «Про призов резервістів на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період». Призову підлягатимуть резервісти від 18 до 60 років. Це будуть як офіцери так і рядовий, сержантський склад. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!