Чого найбільше вирощують на Львівщині та в чому є дефіцит

2901 0
95% всіх видів продукції вирощує населення.
Умовне фото / Unsplash

Умовне фото / Unsplash

Львівщина – одна з областей, яка вирощує найбільше картоплі в Україні. Також у нас вирощують столові буряки, моркву, капусту, цього року збільшили посадки під цибулю, часник. Але 95% всіх видів продукції вирощує населення. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив експерт аграрного ринку, ексначальник Головного управління сільського господарства та продовольства ЛОДА Іван Стефанишин.

У цьому є проблема: населення має продукцію, але не має доступу до ринку, тому втрачає до 30% грошей. Кооперативи, фермерські господарства могли б вирощувати цю продукцію, але сьогодні є вигідніші культури для них. Наприклад, зернові та олійні культури приносять більший дохід, ніж овочеві. Останні потребують багато витрат та ручної праці, зазначив Іван Стефанишин.

Читайте також: Львівські фермери почнуть вирощувати нові культури через окупацію південних регіонів України

Така ситуація, як у Львівській області, є по всій Україні. Населення за власні кошти вирощує продукцію. Якби воно вийшло з нею на ринок, то ситуація була б іншою, вважає ексначальник Головного управління сільського господарства та продовольства ЛОДА. Але маємо недостатню якість продуктів і проблеми з доставленням.

Нагадаємо, що внаслідок підриву Каховської ГЕС Україна залишилася без головного овочевого регіону, адже продукти з Херсонщини займали 30% на ринку. Інші регіони країни, в тому числі Львівщина, збільшили площі посіву, щоб компенсувати втрати. Яка ситуація в країні з овочами та фруктами, чи підвищаться ціни та яку продукцію вирощують на Львівщині, а потім експортують, Tvoemisto.tv розповів експерт аграрного ринку, ексначальник Головного управління сільського господарства та продовольства ЛОДА Іван Стефанишин у матеріалі.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!