Чоловіків можуть зобов’язати повернутися з-за кордону під час війни

13881 0
Депутати пропонують саджати на 10 років чоловіків, які не повернулися в Україну під час воєнного стану.

Депутати Верховної Ради пропонують законопроєкт, згідно з яким чоловіки, які підлягають призову на військову службу під час мобілізації, будуть зобов’язані повернутися до України під час війни. Відповідний законопроєкт зареєструвала група народних депутатів.

Читайте також: Чоловіків, які незаконно виїхали з України, будуть ловити на зворотному шляху

Законопроєкт №7265 передбачає, що якщо особа, яка підлягає мобілізації, не повернеться в Україну з-за кордону після оголошення воєнного стану, її можуть покарати ув’язненням на термін від 5 до 10 років.

«Пропоновані зміни спрямовані на забезпечення повноцінного функціонування сил оборони України, органів державної влади та органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану», – йдеться у пояснювальній записці до документа.

Згідно з пояснювальною запискою, у разі введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного стану особи, які за законом підлягають призову на військову службу під час мобілізації, а також члени Кабінету Міністрів, керівники органів державної влади та їх заступники, депутати Ради, сільські, селищні, міські голови, працівники правоохоронних органів України, судді, судді Конституційного Суду України, прокурори, які перебувають за межами України, за відсутності поважних причин зобов’язані повернутися до України.

Читайте також: Як в Україні проходить загальна мобілізація та кого не призиватимуть

Поважними причинами є заборона на виїзд з країни перебування, стихійні лиха, катастрофи, аварії, відрядження, перебування на стаціонарному лікуванні чи інші обставини, які перешкоджають виїзду з країни перебування.

Повернутися всі перелічені особи повинні протягом 15 днів.

Нагадаємо, цьогоріч в Україні не проводитимуть весняний призов на строкову військову службу через загальну мобілізацію. Натомість комплектування ЗСУ та інших військових формувань здійснюють за рахунок військовозобов’язаних та резервістів. Чоловіків, які покинули Україну після 22 лютого без відповідного дозволу будуть виловлювати на зворотному шляху. Вони повинні будуть пояснити, через який пункт вони покинули країну і на підставі яких нормативно-правових документів. Кожен, хто поїхав з України у «відрядження», повинен мати окремий документ від прикордонників.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!