«Без рецепту антибіотики купують понад 50% людей». Чому антибіотики має призначати лікар

1667 0
Із серпня буде нововведення, яке має врегулювати обіг ліків та їх безконтрольне вживання.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Із серпня цього року українцям почнуть виписувати електронні рецепти на купівлю антибіотиків. Як зазначили у Міністерстві охорони здоров'я, це перший етап у впровадженні електронного рецепта на всі рецептурні препарати в Україні.

Це дозволить врегулювати обіг ліків – відстежувати дані про призначення та обʼєми використання антибіотиків в Україні. Також це важливий крок у боротьбі проти стійкості до антибіотиків, внаслідок якої все більше інфекцій набувають стійкості до медикаментів.

Читайте також: Скоро лікарі не матимуть чим лікувати людей. Коли не варто вживати антибіотики

Як пояснила Тvoemisto.tv медична директорка 4-ї лікарні Другого медичного об’єднання Львова Ірина Цегелик, нововведення почне працювати в рамках перехідного періоду в медичних закладах, що працюють з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Якщо лікарня, до якого звертається пацієнт, не підключена до ЕСОЗ, тоді лікар повинен виписати паперовий рецепт.

«У всіх країнах Європи антибіотики відпускають і продають за рецептом. Нарешті ця практика запрацює у нас. Запустити продаж антибіотиків в Україні планували ще рік тому, але через коронавірус, а тепер і війну, відтермінували. Наразі це буде перехідний адаптаційний період, тобто діятимуть як електронні, так і паперові рецепти. У майбутньому – антибактеріальні ліки можна буде отримати лише за електронним рецептом», – каже Ірина Цегелик.

За словами медика, продаж антибіотиків за рецептом вкрай важливе рішення. По-перше, буде контроль продажу антибіотиків в аптеках, а, по-друге, у пацієнтів не виникатиме антибіотикорезистентності.

«Зараз без призначення лікарів антибіотики купують більше 50% населення. З-під контролю ситуація вийшла у час коронавірусу, коли була епідемія, не всі зверталися до лікарів, але таким чином лікувалися. Але й без цього досить часто люди самі йшли в аптеки, купували те, що вважали за необхідне і так лікувалися, проте неконтрольований прийом антибіотиків насамперед призводить до звикання. У майбутньому лікарі не зможуть лікувати інфекції антибактеріальними препаратами, бо інфекція буде адаптована до тих препаратів», – каже співрозмовниця, наголошуючи на небезпеці самолікування.

Читайте також: В Україні з серпня продаватимуть антибіотики за електронним рецептом. Як його отримати

Як зазначила Ірина Цегелик, в її практиці часто траплялися випадки, коли на прийом приходив пацієнт, який удома намагався лікувати вірусну інфекцію тими чи іншими антибіотиками навіть останнього покоління, які є в резерві і застосовують лише при важких інфекціях. У результаті ліки не допомагали або й шкодили, адже їх неправильно вживали (не за режимом), дозували або завчасно переривали лікування.

«Із серпня проблем та труднощів з придбанням антибіотиків не буде. Якщо у пацієнта є захворюваність, лікар бачить причини застосування антибіотиків, тобто на це є потреба, він випише рецепт і його пацієнт придбає в аптеці», – додала Ірина Цегелик.

Під час перехідного періоду пацієнти зможуть купувати антибіотики за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього потрібно лише показати фармацевту інформаційну довідку, яку лікар має видати на підтвердження призначення.

Також за рецептом пацієнт буде самостійно ухвалювати рішення про вибір торгової назви препарату, що містить призначену діючу речовину, орієнтуючись на власний бюджет. Перехідний період триватиме до кінця 2022 року.

Нагадаємо, що про те, коли потрібно приймати антибіотики, а коли від них краще утриматися і якими можуть бути наслідки неконтрольованого застосування антибактеріальної терапії, читайте у матеріалі Тvoemisto.tv.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!