В Україні з серпня продаватимуть антибіотики за електронним рецептом. Як його отримати

1389 0
Якщо заклад, до якого звернеться пацієнт, не підключений до електронної системи охорони здоровʼя, то лікар має виписати паперовий рецепт.

Вже з серпня в Україні пацієнти почнуть отримувати електронний рецепт для того, щоб придбати антибіотики за власні кошти. У МОЗ зауважили, що якщо заклад охорони здоровʼя, до якого звернеться пацієнт, не підключений до електронної системи охорони здоровʼя, то лікар має виписати паперовий рецепт. Про це йдеться на сайті міністерства.

Читайте також: До чого може призвести зловживання антибіотиками при самолікуванні. Пояснення

Електронний рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем.  Проте необхідною умовою є реєстрація в електронній системі охорони здоров’я. Кожен пацієнт може це зробити, уклавши декларацію з сімейним лікарем або зареєструвавшись у системі на прийомі в будь-якого іншого лікаря. Якщо пацієнт вже має декларацію, то під час наступного візиту до лікаря слід переконатися, що всі його дані внесені до системи коректно.

У міністерстві підкреслили, що придбання антибіотиків за е-рецептом – це перший етап у впровадженні електронного рецепта на всі рецептурні препарати в Україні та перший крок у вирішенні проблеми неконтрольованого вживання лікарських засобів.

«Регулювання відпуску антибіотиків шляхом запровадження електронного рецепта – одне з рішень, яке дозволить відстежувати дані про призначення та обʼєми використання антибіотиків в Україні, а також протистояти антибіотикорезистентності, внаслідок якої все більше і більше інфекцій набувають стійкості до медикаментів», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Українці масово купують неефективні ліки. Перелік

Зі слів заступниці міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марії Карчевич, під час перехідного періоду пацієнт зможе придбати ліки в будь-якій аптеці. Для цього достатньо лише предʼявити фармацевту інформаційну довідку, яку лікар видасть як підтвердження призначення. Також за рецептом пацієнт буде самостійно ухвалювати рішення про вибір торгової назви препарату, що містить призначену діючу речовину, орієнтуючись на власний бюджет.

Перехідний період триватиме до кінця 2022 року. Упродовж цього часу медичні та аптечні заклади мають підготуватися до повноцінного переходу на виписку рецептурних лікарських засобів виключно за електронним рецептом. Далі планують повноцінний запуск електронного рецепта на антибіотики, рішення про що ухвалюватиметься з урахуванням ситуації в країні.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!