Чому експерти не радять скуповувати долари?

5238 0
Гривня минулого тижня сягнула ще глибшого дна – курс упав нижче 16 гривень за долар. А це означає, що від початку кризи національна валюта знецінилась удвічі. Втім, ближче до вихідних валютна напруга дещо спала: долар подешевшав на 18 копійок, євро – на 20. Але ключове питання залишається незмінним: як поводитися з грошима та захистити себе від значних втрат чи зубожіння.
Фото: victorstuff.com

Фото: victorstuff.com

Сьогодні за долар правлять 16,15 грн, а за євро – 20,40 грн. На "чорному" ринку - валюта ще дорожча, майже на гривню. На такі песимістичні настрої передусім впливає війна на Сході, очікування переформатування влади та відсутність чіткої політики Нацбанку, заявляють експерти у коментарі ТСН.Тиждень.

"Поки ці чинники діятимуть – курс лихоманитиме постійно", – наголошує президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло. Стабілізацію очікують уже після прийняття бюджету 2015 року. "На якому рівні – сказати досить важко. Зрозуміло, що він навряд чи так швидко повернеться до тих же 13 гривень", – говорить Ярослав Жаліло.

Фінансовий аналітик Олександр Вальчишен рік тому спрогнозував курс на цей рік, а тепер він не береться за прогноз. Сьогоднішні події називає перебільшеною панікою. "Можливо, так би мовити, справжня якась економічна основа не виглядає такою вже панічною. Просто владі потрібно бути послідовною. Владі не потрібно тримати обмінний курс. Владі слід тримати та стабілізувати інші показники", – уточняє Вальчишен і радить населенню не зважати на курс і зосередитись на власному добробуті.

"Намагання отримати добробут для себе рухають окремого громадянина для здійснення більш ефективних економічних дій. Це – знайти більш оплачувану роботу. В цілому це означає, що економіка після кризи (яка зараз у нас відбувається і яка, очевидно, добіжить до свого кінця), після падіння відновлюється", – підкреслює Олександр Вальчишен.

Інший експерт називає цифри валютних резервів України. "Якщо на початку 2012 року в нас резерви були десь на рівні 35 мільярдів доларів, то наприкінці вже 2013 року, тобто в нинішній рік, ми увійшли десь з обсягом резервів на рівні 20 мільярдів доларів", - уточняє аналітик Василь Юрчишин. Тобто рятівна фінансова подушка держави дуже потоншала, що зокрема і викликає недовіру українців до заяв Нацбанку.

"НБУ просто наслідує тенденції, залишаючи свої дії і свої операції абсолютно незрозумілими. А це спонукає з одного боку, як до необхідності здогадуватись, що відбувається. З іншого боку – вкладати в ті ризики, які формуються в умовах такої невизначеності, в ціни, в інфляцію, в подальше ослаблення гривні", - говорить Юрчишин.

Та всі експерти одноголосно застерігають – зараз найгірший час для того, щоб скуповувати валюту. "Пересічній людині дуже важко правильно грати на ринку, тому що вона традиційно кидається скуповувати валюти тоді, коли вона вже дорога. Тим більше є велика різниця між курсом купівлі і продажу. Людина, принаймі, не виграє, а може і програє", – застерігає президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

Втім є ще одна версія нинішнього обвалу - змова. Юрчишин не відкидає, що нинішній курс – це провокації на міжбанку задля підриву довіри до влади. "Частина фахівців говорить про те, що на міжбанку також існують певні провокації, спрямовані на те, щоб через ослаблення гривні ослабити як українську економіку, так і довіру до владних інститутів", – говорить Юрчишин.

Та страшніша за версію змови - версія про помилку. Тиждень тому голова Національного банку України Валерія Гонтарева пояснювала нову валютну політику держави. "Наша країна більше не буде жити з фіксованим курсом. На жаль, вона жила за фіксованим курсом все своє життя і курс цей ми бачили стрибками. На жаль, це не веде нашу країну ні до економічного росту, ні до стабілізації фінансової системи", – наголосила Гонтарева.

Нацбанк вирішив, що дно для гривні досягнуто і можна ризикнути та відпустити її у вільне плавання. Найгірше, якщо НБУ помилився і недооцінив бажання Росії збанкрутувати економіку України. "По суті, ми підходимо до дуже небезпечної межі, коли валюта може стати "гарячою". Коли ви отримаєте гривню, то будете намагатись її "скинути" (обміняти на валюту) за будь-яку ціну", – прогнозує економіст Дмитро Боярчук.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!