Чому шкідливо користуватися телефоном перед сном. Пояснення ЦГЗ

3253 0
Використання телефону перед сном погіршує його якість, змушує прокидатися частіше і робить сон поверхневим.
Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

Українцям варто відмовитися від телефону чи будь-яких екранних пристроїв принаймні за годину до сну, радить Центр громадського здоров’я.

«Сидимо в телефоні перед сном? Стандартна ситуація: гортаєш стрічку новин або переписуєшся з кимось уже в темній кімнаті, лежачи під ковдрою. А потім думаєш: хотілося ж лягти раніше, а заснув як завжди. І зранку прокидаєшся так, ніби й не спалося зовсім. Натомість спробуй відмовитися від телефону чи будь-яких екранних пристроїв принаймні за годину до сну», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Очі «псуються» не лише від комп'ютера або Чому зір втрачають стоматологи і продавчині

Відтак, використання телефону перед сном погіршує сон, змушує прокидатися частіше й робить сон поверхневим. Так відбувається через гормон мелатонін. Він відповідає за контроль циклу сну і неспання. Синє світло від екранів збільшує викид в мозок гормону стресу – кортизолу. Це гальмує вироблення мелатоніну. Якщо організму не вистачає мелатоніну, у нас починаються проблеми з тим, щоби швидко засинати, а вдень почуваємо себе втомленими та роздратованими.

Читайте також: Навчений – значить озброєний: де у Львові отримати навички домедичної допомоги

Щоб зробити свій сон якіснішим і лягати раніше всупереч бажанню «посидіти ще в телефоні», варто обрати один з варіантів:

  • якщо важко контролювати себе і не користуватися телефоном перед сном, спробуйте залишити його в іншій кімнаті, а собі придбайте звичайний будильник;
  • поставте будильник на телефоні, а сам телефон покладіть так, аби його було неможливо дістати з ліжка;
  • переведіть телефон у «нічний режим», який вимикає сповіщення та знебарвлює екран, та, відповідно, робить користування телефоном менш привабливим.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!