Кожна школа у Львові повинна мати медичного працівника

1487 0
На час карантину медпрацівники у школах отримують 20% надбавки до зарплати.
Фото: Medium

Фото: Medium

Під час навчання школярі повинні бути забезпечені постійним моніторингом стану здоров’я, відтак, кожна школа, не залежно від форм власності, повинна мати у штаті медичного працівника. Про це заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Читайте також: Без фізики та музики. Яких вчителів не вистачає у львівських школах

У випадку відсутності у школі медпрацівника, договір можна укласти із будь-яким закладом охорони здоров’я про медобслуговування.

За його словами, медичне обслуговування у школі передбачає здійснення контролю за своєчасністю проходження профілактичного медогляду та вакцинації, інформування з питань вакцинації, профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань, збереження репродуктивного здоров’я, протидії поширенню серед учнів шкідливих звичок.

У Львові, як розповіла Тvoemisto.tv керівниця управління освіти Львова Зоряна Довганик, зі 117 міських шкіл, медичних працівників немає лише у восьми школах. Не вистачає кількох медпрацівників й у навчальних закладах, які тепер у складі Львівської ОТГ.

«До 2019 року медичні сестри були у штатному розписі медзакладів і працювали у школах. Але на рівні міста прийняли рішення, що тепер вони мають бути у штаті школи, постійно бути на робочому місці і підпорядковані директору. Наразі такі медпрацівники є не у всіх школах. Одні брали на пів ставки такого працівника із сусідньої школи, решта шукають можливість укладати угоди із закладами охорони здоров’я щодо медобслуговування», – каже Зоряна Довганик.

Читайте також: Підприємництво і фінансова грамотність. Які зміни очікують 5-9 класи з наступного року

За словами посадовиці, оскільки на час карантину та епідемії коронавірусної інфекції на медичних працівниках шкіл лежить ще більша відповідальність за здоров’я учнів, з 1 січня 2021 р. і до відміни карантину медпрацівникам встановили надбавку. Вона передбачена у розмірі 20% від окладу.

«Медичні працівники у школах повинні оглядати дітей, контролювати їх стан здоров’я, проводити термометрію всіх працівників. На рівні міста у жовтні їм виплачували одноразову матеріальну допомогу, а тепер уряд прийняв постанову, що з цього року їм буде нараховуватися надбавка», – зазначає Зоряна Довганик.

Зараз, за словами Зоряни Довганик, заробітна плата медпрацівника є мінімальна і становить у межах 6 тисяч гривень, без надбавки.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!