Підприємництво і фінансова грамотність. Які зміни очікують 5-9 класи з наступного року

2449 0
Типова освітня програма, що затвердили в МОН, продовжує реформу «Нова українська школа» у 5-9 класах із 2022 року.
фото: ridna.ua

фото: ridna.ua

Сьогодні оприлюднили наказ МОН від 19.02.2021 №235 «Про затвердження типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти». Він створює умови для продовження реформи «Нова українська школа» у 5-9 класах із 2022 року. Про це повідомляє пресслужба Міністерства освіти і науки України.

Згідно з програмою, питання навчального навантаження учнів 5-9 класів закладів загальної середньої освіти регулює Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Він встановлює допустиму сумарну кількість годин тижневого навантаження учнів.

Так, при 5-денному навчальному тижні кількість годин становить: для учнів 5-го класу – 28, 6-го класу – 31, 7-го класу – 32, 8-го класу – 33, 9-го класу – 33 години на тиждень. 

Читайте також: Easy English на карантин. Підбірка безкоштовних ресурсів, щоб вивчити англійську мову

Базовий навчальний план середньої освіти Державного стандарту визначає гранично допустиме річне навчальне навантаження учнів: для 5-6 класів – 2 065 годин, 7-9 класів – 3 430 годин (разом – 5 495 годин). 

Також він визначає кількість додаткових годин для вивчення предметів, курсів за вибором, індивідуальних консультацій та групових занять, що для рівня базової середньої освіти становить 227,5 годин.

Кількість додаткових годин, визначених типовою освітньою програмою, також відповідає базовому навчальному плану Державного стандарту, а саме: для 5-го класу – 2 години на тиждень, для 6-го класу – 2 години на тиждень, для 7-го класу – 1 година на тиждень, для 8-го класу – 1 година на тиждень, для 9-го класу – 0,5 годин на тиждень, що разом становить 6,5 годин на тиждень або 227,5 години на рік.

Кількість уроків з фізичної культури (не менше трьох разів на тиждень  для кожного класу) встановлена Законом України «Про фізичну культуру і спорт» (частина четверта статті 26).

Читайте також: Важливо дивитися в очі. Як карантин змусив львівських учителів іти в онлайн

Згідно з Базовим навчальним планом Державного стандарту (додаток 23) години, передбачені для фізичної культури, не враховують під час визначення гранично допустимого навчального навантаження учнів.

Також для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти реалізація соціальної та здоров’язбережувальної освітньої галузі відбуватиметься через інтегрований курс «Здоров’я, безпека та добробут» (5-9 класи) і предмет «Підприємництво і фінансова грамотність» (8-9 класи).

Окрім того, передбачають можливість вивчення у 5-6 класах одного з предметів: «Етика», «Культура добросусідства» або іншого курсу морального спрямування.

«Саме заклад освіти з урахуванням освітніх потреб учнів ухвалює рішення щодо включення до освітньої програми одного з предметів: «Етика», «Культура добросусідства», інший курс морального спрямування або вивчення відповідних питань в межах інтегрованого курсу  «Здоров’я, безпека та добробут», – додають у Міносвіти.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!