«Чим агресивніше реагуватимемо, тим більше опору зустрічатимемо». Психологиня про те, як реагувати на мову окупанта

2619 0
Агресія з нашого боку буде не спонукати до навчання української мови, а навпаки.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Просвітницька робота, розмова українською мовою, україномовне середовище дадуть можливість і поштовх переселенцям розмовляти українською мовою. Це буде повільний перехід на українську мову, але чим більше ми будемо агресивно реагувати, тим більше опору будемо зустрічати. Тому агресія з нашого боку буде не спонукати до вивчення української мови, а навпаки. Про це у студії Тvoemisto.tv розповіла психолог, психотерапевтка студії «Сенс» Галина Карпук.

Читайте також: «Мені соромно читати 10-ту статтю конституції, де є потурання російській мові», – Ярослав Кендзьор

«Що ми можемо зробити, то це розмовляти українською. Очікувати, що переселенці розпочнуть вже і зараз говорити українською – красиво, літературно і вільно – це нереалістичні очікування», – каже Галина Карпук.

За її словами, важливо пам'ятати, що ворог у нас один – це росія, тому краще всі свої емоції стабілізувати через фізіологічні процеси та іншу діяльність, наприклад, зайнятися спортом, прогулятись в інтенсивному темпі. 

Читайте також: Скільки переселенців на Львівщині спілкуються українською. Опитування

Нагадаємо, що більшість внутрішньо переміщених осіб, які за час війни переїхали на Львівщину, намагаються спілкуватися українською мовою. Щоправда, вдома, у побуті близько 80% переселенців спілкуються двома мовами, або лише російською.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!