Одна родина, три будинки – один готель? Як у центрі Львова осучаснять історичний будинок і що це змінить

7499 0
Архітектори вважають, що новий проєкт реконструкції будинку добре поєднує старе і нове, та має право на існування.
візуалізація проєкту-переможця

візуалізація проєкту-переможця

Нещодавно у Львові завершився архітектурний конкурс на найкращу проєктну пропозицію реставрації будівлі на проспекті Свободи, 11. Будинок розташований у центрі міста навпроти пам’ятника Шевченку і є пам’яткою архітектури у стилі історизму. Участь в конкурсі взяли 26 проєктантів. Переможцем став проєкт львівської компанії «Replus Bureau». І, за словами головного архітектора Львова Антона Коломєйцева, цей проєкт унікальний, бо «чітко відмежовує старе і нове».  

«Як на мене, проєкт, який переміг, на голову кращий за всі інші пропозиції, і він пропонує дуже чітко відмежувати старе і нове. Новий об'єм є зі своїм елегантним радіусом, який пропонує нову геометричну мову по відношенню до обрізаного кута цього історичного будинку. Він унікальний, бо є і наче дахом, і так само самодостатнім об'єктом 21 століття, який органічно доповнює пам’ятку», – пояснює він у влозі.

Читайте також: Кому належать львівські готелі і чи є там російський бізнес

Візуалізація переможців конкурсу

Як зазначала у коментарі Тvoemisto.tv секретариня конкурсу Олена Джигіль, основним завданням при розробці проєкту було не втручатися у фасадну частину будинку номер 11, натомість запропонувати її реставрацію, а також рішення щодо реконструкції даху з можливістю влаштування в тому просторі додаткових готельних номерів.

Додамо, що будинок на проспекті Свободи, 11 особливий тим, що збудували його у 1882 році за проєктом Еммануеля Галля (архітектор працював у Львові у другій половині XIX століття). У 1891 році тут відкрили готель «Центральний». У 1910 році до будівлі додали балкон на другому поверсі, якого в оригінальному проєкті не було. Пізніше там відкрили кав’ярню «Сіті». За радянських часів на першому поверсі працювала кав’ярня «Львів’янка», а остання реконструкція будівлі була у 1990-1992 роках, і вже тоді її приєднали до комплексу готелю «Гранд Готель».

Читайте також: Як у Львові виглядатиме архітектурна пам'ятка, яку переоблаштують під готель

Будинок на проспекті Свободи, 11

Головний архітектор Державного інституту проєктування міст «Містопроект» Юрій Столяров у коментарі Тvoemisto.tv зазначив, що таке рішення щодо реконструкції будівлі має право на існування, адже на проспекті Свободи сьогодні можна побачити будинки різних періодів існування і розвитку Львова, тому ХХІ століття теж має право залишити свій слід.

«Це рішення досить контраверсійне, хоча з архітектурної точки зору воно має право на існування. Це цікаве рішення, однак наше законодавство не визнає жодних реставрацій та змін. Проте, якщо це не той дах, який був з самого початку, коли будинок збудували, то вже тоді можна дискутувати про те, щоб зробити щось інше. Той проєкт, який запропонував переможець, мені сподобався», – сказав він. 

Архітектор зазначив, що, на відміну від площі Ринок, яка є цілісним ансамблем, де збережені всі будівлі епохи Відродження, проспект Свободи – історична вулиця, де вже зараз є забудови різних століть та десятиліть. 

Нагадаємо, що у травні 2021 року виконком Львова погодив містобудівні умови та обмеження для проєктування об’єкта будівництва та реставрації будівлі на пр. Свободи, 11, яка є пам’яткою архітектури, поруч із «Ґранд готелем». Дозвіл на облаштування готелю у пам’ятці отримала донька львівського бізнесмена, ексдепутата Львівської міської та обласної рад Григорія Козловського – Софія Максимець.

Візуалізація торгового центру з готельними номерами

Вона також є власницею торгового центру з готельними номерами, що на вул. Дорошенка, 2, зараз там триває будівництво. Ділянку під комплекс депутати ЛМР передали безкоштовно у власність ОСББ «Свободи 11» ще у квітні 2019 року, вилучивши її з власності ТзОВ «Солодка вишиванка». Тоді кінцевим бенефіціарним власником ОСББ, згідно з аналітичною системою YouControl, був львівський депутат та бізнесмен Григорій Козловський, зараз – співвласником будинку, а керівником є бізнес-партнер Григорія Козловського по ПП «Телець» Олег Дублянський.

Поява нової будівлі спровокувала значні обговорення серед львів’ян, які не підтримали проєкт й на громадських обговореннях. Зрештою, виконком міської ради таки видав містобудівні умови та обмеження на зведення торгового центру з готелем, заходити у який можна буде з сусіднього «Ґранд готелю», власником якого також є Григорій Козловський. 

Читайте також: Донька Козловського переоблаштує під готель пам'ятку на проспекті Свободи

«Гранд готель»

Цю будівлю найстарішого готелю Львова і першого об'єкту нерухомості міста, який був введений в експлуатацію ще у 1893 році, Григорій Козловський викупив у 2011-му. Через три роки розпочав його реконструкцію, після чого відбулось урочисте відкриття готелю зі святковим парадом.  Нині «Ґранд готель» складається з кількох будівель і приміщень за адресами пр. Свободи, 11, 13, 13а та 15а. Власницею усіх є донька Григорія Козловського Софія Максимець.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!