Донька Козловського переоблаштує під готель пам'ятку на проспекті Свободи

17147 0
Місто оголосить міжнародний архітектурний конкурс, аби обрати найкращу проєктну пропозицію реставрації будівлі.
фото: з відкритих джерел

фото: з відкритих джерел

Будинок на проспекті Свободи, 11 відреставрують та переоблаштують під готель. Місто проведе архітектурний конкурс, аби вирішити, як саме він виглядатиме. Дозвіл на облаштування готелю у пам’ятці отримала донька Григорія Козловського – Софія Максимець.

Читайте також: Донька Григорія Козловського привласнила два львівські ринки

Сьогодні, 21 травня, під час засідання виконавчого комітету Львівської міської ради затвердили містобудівні умови та обмеження для проєктування об’єкта будівництва та реставрації будівлі, яка є пам’яткою архітектури, що на просп. Свободи, 11, поруч із «Гранд готелем».

Місто також дозволило облаштувати приміщення у горищному просторі будинку.

Незабаром оголосить міжнародний архітектурний конкурс, аби обрати найкращу проектну пропозицію реставрації будівлі. Призовий фонд – 1 мільйон гривень. 500 тисяч отримає переможець.

«Мільйон гривень виділяється, щоби провести якісний архітектурний конкурс. Ми будемо слідкувати, якщо будуть якісь відхилення під час реставрації, то будемо жорстко реагувати. Будівля потребує реставрації, вона сьогодні дисонує. Це має бути не просто пам'ятка архітектури, а приклад модерної реставрації», – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Додамо, що у будинку на проспекті Свободи, 11, який спорудили у 1882 році за проєктом Емануеля Галля, у 1891 році відкрився готель «Центральний». У ньому колись зупинялась Леся Українка. У 1910 реконструкцію готелю здійснила фірма Едмунда Жиховича. На другому поверсі влаштували кав’ярню «Сіті», з довгим балконом вздовж фасаду. За радянських часів на першому поверсі працювало популярне кафе «Львів’янка». Після останньої реконструкції кам’яниці у 1990–1992 рр. вона стала частиною готельно-ресторанного комплексу «Ґранд-готель».

Читайте також: Куди зникає дух Львова. Справа магазину на Краківській

Нагадаємо, що донька львівського бізнесмена та депутата Григорія Козловського Софія Максимець є власницею готелю, який зводять на вулиці Дорошенка, 2.  Поява на початку Дорошенка нової будівлі спровокувала значні обговорення серед львів’ян, які не підтримали проєкт й на громадських обговореннях. Зрештою, виконком міської ради таки видав містобудівні умови та обмеження на зведення готелю, заходити у який можна буде з сусіднього «Гранд готелю», власником якого також є Григорій Козловський. 

У березні цього року донька львівського бізнесмена та депутата Григорія Козловського Софія Максимець отримала у власність Винниківський ринок та ринок «Підзамче».

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!