Які сири виготовляють на Львівщині. Добірка крафтових сироварень

1614 0
Tvoemisto.tv зробило добірку сироварень поблизу Львова, де можна придбати сир та потрапити на екскурсію.
фото: NastyaSensei

фото: NastyaSensei

Через блокаду кордону польськими фермерами на Львівщині можливе підвищення цін на молочні продукти, зокрема на сири, які поставляють з Польщі. Таку думку висловив ексначальник Головного управління сільського господарства та продовольства Львівської ОВА Іван Стефанишин у коментарі Tvoemisto.tv. Зокрема, під час дослідження стало відомо, що сири є серед 20 найбільших за вартістю товарних позицій імпорту з Польщі у 2023 році. Водночас в Україні є багато сироварень, які виготовляють смачний сир, а чимало з них розташовані на Львівщині. Tvoemisto.tv зібрало ці місця у добірку. 

«Сироварня»

«Сироварня» – це сімейний ресторан у Львові, всередині якого є власна крафтова сироварня. Там варять молоді сири та безліч видів напівтвердих. Крафтовий сир є майже у кожній страві закладу. Сири можна скуштувати і в закладі, і купити з собою.

Тут можна придбати сир «Таледжіо» (120 грн за 100 г), витриманий козячий (169 грн за 100 г), швейцарський «Белпер Кноле» (80 грн за 100 г) та інші. 

Детальніше про заклад та асортимент дивіться на сайті

«Lemberg Cheese»

Крафтова реміснича сироварня «Lemberg Cheese» вже майже 5 років тішить споживачів смачними та якісними продуктами. В асортименті є як класичні, давно відомі усім, продукти (адигейський, бринза, сулугуні, моцарела і тд), так і натуральні оригінальні рецепти (панір, страчателла, буратта і тд). Сироварня творчо підходить до рецептур і постійно працюємо над новими смаками, що радують рецептори споживача.

Продукцію Lemberg Cheese можна придбати у мережі магазинів «Сільпо – Лавка традицій» та у місцевих крафтових крамницях, або замовивши прямо з виробництва. Повний асортимент можна побачити на сторінці в Instagram.

«Джерсей»

Невеличка сироварня, розташована у селі Селисько Львівської області. Тут виготовляють сири та молочну продукцію із коров’ячого, козячого та овечого молока.

Детальніше про сироварню та асортимент дивіться тут

Сироварня «Чесний Сир» 

Сироварня «Чесний Сир» — сучасне крафтове виробництво у Львові, що спеціалізується на виготовлені крафтових сирів та молочних продуктів із фермерського коров’ячого молока. Під власною торговою маркою виробляють молоді розсільні сири: моцарелла, страчатела, буррата, рікота, халумі, бринза, сулугуні. Також виготовляють традиційний альпійський сир Раклет. При виготовленні продукції не використовують консервантів, стабілізаторів і інших домішок, працюють з традиційними технологіями виготовлення крафтових сирів.

Детальніше про сироварню та асортимент дивіться тут

«З гарбузового раю»

Історія сироварні почалась в маленькій квартирці в центрі Львова та двох молодих людей і їхнього хвостатого друга – Гарбузика. Розташована вона в селі Мильчиці у Городоцькому районі Львівської області. 

В сироварні виготовляють авторський сир з коров'ячого молока. Наприклад, сир «Годз» (75 грн за 125 г), «Говерла» (150 грн за 200 г), літній з афинами (120 грн за 200 г), з чорним трюфелем (160 грн за 200 г). 

Зокрема, людей запрошують на екскурсії та майстер-класи. Детальніше про сироварню та ціни за посиланням

Фермерське господарство «Мукко»

Молочна ферма «Мукко» почала свою роботу ще у травні 2015-го, у травні 2017-го розпочав роботу сучасний молокопереробний завод. Ферма розташована поблизу Моршина та Трускавця, у селі Угерсько.

Тут можна придбати козячий та коров’ячий сири. На фермі живуть кози альпійської породи та корови голшинської породи. Сир роблять завдяки безконтактному доїнню та професійній технології визрівання.

Ферма має декілька видів козячих сирів: з лавандою (165 грн за 170 г), з трюфелем (190 грн за 170 г), «Мукко» (160 грн за 170 г). В асортименті також є коров’ячі сири, як-от з чорним перцем (105 грн за 170 г), з песто (105 грн за 170 г), з віскі (170 грн за 170 г). «Мукко» також запрошує на екскурсію.

Детальніше з цінами та інформацією про ферму можна ознайомитися на сайті

Сімейна сироварня «Козуля» 

«Козуля» – це сироварня сімейного типу, яка входить в об’єднання сирів та фермерів «Сирні мандри». Вона розташована у селі Коросно Львівської області.

Чоловік з дружиною відкрили сироварню у 2014-му році, навчання проходили у французькій компанії Mons. Зараз на фермі виготовляють різні сири, наприклад, козячий «Нуар» (120 грн за 50 г), овечий «Цуркан» з витримкою 8 місяців (275 грн за 250 г), коров'ячий «Скит» з витримкою 12 місяців (275 грн за 250 г) та інші.  

Детальніше з цінами та інформацією про ферму можна ознайомитися на сайті

 

 «Наші кізоньки»

Сироварня «Наші кізоньки» розташована поблизу Брюхович, у селі Малі Грибовичі. З молока власних кіз господиня виготовляє витримані й м'які сири. Жінка зацікавилася виготовленням сирів після того, як побувала у Польщі. Продукцію можна придбати лише у сироварні на місці. 

Більше про сироварню можна прочитати тут

La Ferme d'Elise (Козяча ферма «Шеврет»)

Це сімейна крафтова сироварня, що розташована за 50 км від Львова, у селі Дмитровичі. Ферму заснував бельгієць Бернар Вілея разом з дружиною ще у 2009-му році. На фермі є понад 1000 кіз, з молока яких виготовляють сири.

В асортименті сироварні є такі види сирів, як «Бюш», «Ле Лемберг», «Томет», «Кротен» з печеною цибулею, «Кроттен» в травах з часником, «Сігалон». Вся продукція є натурального походження і базується на принципах «Біо», тому смаки сиру можуть злегка змінюватися залежно від пори року, виду кормів. Вартість продукції потрібно уточнювати. Власники ферми також запрошують на екскурсію за попереднім записом.

Більше про сироварню можна дізнатися тут

«Карпатські газди»

Козяча ферма розташована у селі Загірне Стрийського району Львівської області і входить до кооперативу «Карпатські газди». Кооператив відкритий для всіх відвідувачів для екскурсій, риболовлі, оренди будиночків.

Більше про сироварню, асортимент та ціни можна дізнатися тут

 

Еко-ферма «Плай»

Фермерське господарство «Плай» розташоване у селі Климець Сколівського району. Комплекс побудований у 2020 році за сучасними технологіями та з дотриманням норм. 

На сироварні виготовляють козячий сир з травами (70 грн за 100 грн), з трюфелем (81 грн за 100г), з пажитком (70 грн за 100 г). В асортименті також є сири з молока коров'ячого, овечого та буйволиць. 

Детальніше про ферму та асортимент можна дізнатися тут.   

 

 

Юлія Кметик
Фото зі сторінок сироварень

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!