Блокада кордону: чи можливий дефіцит продуктів та які насправді шляхи для експорту для нас ключові

1095 0
Якщо ситуація на кордоні буде продовжуватися до березня, то збитки для України можуть сягнути 7,7 млрд гривень.
Плакат на тракторі польського фермера

Плакат на тракторі польського фермера

Президент України Володимир Зеленський доручив українському уряду до 24 лютого прибути на кордон з Польщею, щоб зупинити протести. Якщо ж така ситуація на кордоні буде продовжуватися до березня, то збитки для України можуть сягнути 7,7 млрд гривень. Так вважає експерт аграрного ринку, ексначальник Головного управління сільського господарства та продовольства Львівської ОВА Іван Стефанишин.  

«Цього зерна небагато, яке поляки перекидають з фур, і воно не є втраченим. Воно засмічене, але його можна очистити. Проте ситуація зайшла надто далеко. Найближчими днями влада має це врегулювати, бо якщо ситуація на кордоні буде продовжуватися до березня, то збитки для України можуть сягнути 7,7 млрд гривень», – зазначив Іван Стефанишин у коментарі Tvoemisto.tv

Експортуємо морем і річками

Водночас, за його словами, основними шляхами для експорту української продукції є морський та річковий. Сухопутний, частину якого блокують поляки, ні. Зокрема, ми можемо експортувати продукти, наприклад, через Угорщину вагонними партіями: «є така пропозиція».

Крім того, в Румунії є значний попит є на українські соняшники, адже вона стала лідером з експорту олії. Завдяки нашій сировині ця країна має заповнену переробку, заробітні плати. 

Аграрний сектор в Україні займає 60%: «це абсолютно ненормально»

Загалом, аграрний сектор в Україні, якщо взяти кількість експортної продукції, займає 60%. Іван Стефанишин пояснює, що це не є нормально.

«Україна експортує всі види продукції: хімічної, машинобудівної і т.д., а більшість коштів надходить саме від сировини аграрного сектору. Це свідчить про те, що країна є аграрна, має сировинний напрямок розвитку економіки».

У 2023 році ми отримали 21 млрд доларів від експорту аграрної продукції. Це основне надходження, яке є в Україні від експортної продукції. Але у нас, каже експерт, відстають інші галузі. Наприклад, машинобудування. Тобто аграрний сектор має безліч проблем, але він годує державу. Це небезпечно: «Як показала війна та блокада кордону, ми, маючи багатство в аграрному секторі, можемо мати величезні збитки».

Читайте також: Зеленський попросив польську владу прибути на кордон для зустрічі, щоб зупинити протести

Іван Стефанишин каже, що нам треба розширювати кількість підприємств переробної галузі, розвивати машинобудування, бо це серйозна тема, яка потребує більше уваги, ніж їй приділяють. 

Також є проблема з експортом продуктів – його здійснюють щодня і він розтягнутий по періодах. У попередні роки продукція продавалась до травня і кошти використовували для підготовки проведення весняно-польових робіт. Цього року продукція продається протягом року, кошти надходять повільно і це створює додаткове навантаження на бюджет.

Дефіцит продуктів і ріст цін – можливі?

«Я не думаю, що в Україні буде дефіцит продуктів», – каже Стефанишин.

Якщо подивитися на імпорт та експорт Польщі, то імпорт переважає десь на 700 млн доларів. В основному це переробна галузь: молочні продукти, сири, які зараз поставляють з Польщі. З цими продуктами може бути проблема, але дефіциту не повинно бути. Можливо, підвищаться ціни. Але у нас ще є запаси, а також ми можемо доставляти продукти через інші країни. 

Читайте також: Президент Польщі звинувачує росію у протестах на кордоні з Україною

Майже зі всіма продуктами в Україні зараз ситуація стабільна. Лише ціни на тепличні овочі вийшли з-під контролю. Наприклад, огірки коштують в межах 150-170 грн за кілограм. Такі ціни маємо через наше тепличне господарство. А також через завезення з Туреччини – це логістичні проблеми.

Водночас, наприклад, з олією і цукром – ситуація нормальна. Олія подешевшала в супермаркетах, цукор теж недорогий, бо у нас був непоганий урожай цукрових буряків. 

Юлія Кметик

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!