Як змінився експорт українських товарів до Польщі за три роки. Дослідження

1403 0
З огляду на те, що польські політики почали перейматись сальдом торгівлі Польщі з Україною, особливо у торгівлі сільськогосподарськими товарами, Tvoemisto.tv спробувало пояснити читачам, що відбувається у торгівлі товарами між Польщею та Україною, спираючись на дані Державної митної служби за 2020-2023 рр.
Фото умовне

Фото умовне

Перш за все, загальне сальдо торгівлі товарами з Польщею було для України від’ємним у 2020 році, додатнім у 2021 і 2022 роках, і знову від’ємним у 2023 році. Імпорт з Польщі у 2020-2023 рр. зростав щороку. Однією з причин від’ємного сальдо у 2023 році є, мабуть, зростання витрат на імпорт нафтопродуктів з Польщі. Імпорт інших категорій товарів з Польщі залишився після початку повномасштабного вторгнення росії доволі стабільним, хоча в межах категорій є певні коливання.

Читайте також: У Польщі висипали близько 160 тонн української кукурудзи на залізниці

Імпорт нафтопродуктів з Польщі до 2022 року був порівняно невеликим, але у 2022-2023 рр. вони стали головною категорією імпорту. У 2022-2023 рр. відчутно зріс також імпорт зброї, боєприпасів та військової техніки. Стабільним і значним є імпорт з Польщі продукції хімічної промисловості (добрив, побутової хімії і косметики), різноманітних машин та обладнання (побутової техніки, промислових машин, електроніки), транспортних засобів, виробів з пластмас, готових харчових продуктів, прокату зі сталі та різноманітних виробів з недорогоцінних металів (сталі і міді).

 

Натомість, експорт товарів до Польщі у 2023 році обвалився до рівня нижчого, ніж був у 2021 році. Скорочення експорту зачепило усі категорії, окрім готових харчових продуктів, і це є другою причиною від’ємного сальдо торгівлі з Польщею у 2023 році. Перед цим, у 2022 році експорт значно зріс саме завдяки розширенню експорту зернових, олії та готових харчових продуктів, водночас експорт товарів інших категорій залишився переважно на рівні 2021 р.

Нагадаємо, що перші заборони щодо імпорту з України зерна, насіння ріпаку та соняшника, інших продовольчих товарів були прийняті у Польщі ще у квітні 2023 р. До ембарго, у березні 2023 року експорт всіх товарів з України до Польщі склав 545,29 млн доларів. Натомість, у листопаді 2023 р., під час блокади кордону, - лише 318,73 млн доларів.

Проте ембарго на сільськогосподарські товари, мабуть, є лише однією з причин падіння експорту до Польщі. Іншими причинами можуть бути окупація частини території України, наслідки якої проявились повною мірою лише у 2023 році, руйнування і зупинки промислових підприємств внаслідок обстрілів, блокування польсько-українського кордону польськими перевізниками і, як наслідок, погіршення умов роботи українських перевізників.

Саме українські перевізники переважно доставляють експортні товари до Польщі, натомість, польські — часто повертаються до Польщі без вантажу. Додамо, що пункти пропуску на польсько-українському кордоні минулого року блокували не лише у листопаді та грудні. Епізодично їх блокували також у лютому, квітні, травні, червні і жовтні.

 


Якщо йдеться про торгівлю товарами лише сільськогосподарського походження, включно з готовими харчовими продуктами, то Україна справді має позитивне сальдо у торгівлі ними з Польщею, чим дуже занепокоєні у міністерстві сільського господарства та розвитку села Польщі. Позитивне сальдо, хоч і невелике, було навіть у 2020 і 2021 роках. Натомість, у 2022 році позитивне сальдо склало 1,82 млрд доларів, у 2023 році — 877 млн доларів.

Серед 20 найбільших за вартістю товарних позицій імпорту з Польщі у 2023 році були лише три позиції сільськогогосподарського походження — продукти для годівлі тварин, сири та шоколад. Натомість, серед 20 найбільших за вартістю товарних позицій українського експорту до Польщі у 2023 році були аж десять позицій сільськогосподарського походження — соняшникова олія, макуха звичайна, соєва олія, макуха, отримана після вилучення соєвої олії, кукурудза, пшениця, соєві боби, ріпакова олія, насіння ріпаку, плоди (ягоди).

Читайте також: Блокада кордону: чи можливий дефіцит продуктів 

Але через вже згадані заборони та блокади експорт товарів сільськогосподарського походження до Польщі у 2023 році помітно скоротився. Вдалось лише збільшити експорт вже згаданої макухи, інших відходів харчової промисловості, продуктів для годівлі тварин, а також цукру і цукерок (без вмісту какао). Фактично ж в нашому експорті товарів сільськогосподарського походження до Польщі минулого року переважали макуха та різні олії. 


 


Ймовірно, у 2024 році експорт сільськогосподарських товарів до Польщі буде ще меншим, ніж у 2023-му, особливо через випадіння зернових культур (кукурудзи та пшениці) та насіння олійних рослин (соєвих бобів, ріпаку, соняшнику) які становили доволі значну частку експорту на початку 2023 року.

До слова, імпорт сільськогосподарських товарів з Польщі є більш збалансованим, ніж наш експорт до неї, в імпорті немає груп товарів, які помітно переважають над іншими. Крім того, імпорт зростає вже четвертий рік поспіль.

 

Дмитро Борисов

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!