Деканоїдзе відповіла заступнику Авакова та карантин у Львові посилять. Головне за ніч і минулу добу

15812 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Galnet

Фото: Galnet

Дива не сталося. Карантин на Львівщині знову продовжили, щонайменше до 12 червня, але його обіцяють послабити, як тільки показник інцидентності становитиме менше 12. Зараз він становить понад 32%.

Читайте також: Як працюватимуть банки та держустанови на трійцю. Графік

Директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис закликав львів’ян не нехтувати умовами карантину, інакше кількість хворих і надалі зростатиме, а карантин – знову продовжать.

Голова ЛОДА Максим Козицький додав, що просить місто посилити карантин, адже вогнищем поширення коронавірусу є Львів.

Тож, від нині, з 9-тої години ранку моніторингові групи у Львові посилять контроль за дотриманням карантинних вимог. «Фіксуємо порушення – закриваємо такий магазин, ТРЦ, ринок, чи літній майданчик», – повідомив мер Львова Андрій Садовий.

Зокрема, контроль посилять за спецперевезеннями у громадському транспорті та за дотриманням карантинних заходів суб’єктами господарювання. Також перевірятимуть, чи запаковані належним чином продукти харчування, окрім овочів та фруктів.

Слід зазначити, що учора від ранку під ЛОДА тривала акція протесту перевізників області з вимогою відновити міжміські перевезення. Згодом до них приєднались тренери фітнес-клубів та вихователі дитсадків, які також вимагали дозволити їм працювати. Спортсмени розпочали тренування просто біля входу в ЛОДА.

Коронавірус – Львів – Київ. На Львівщині за добу Covid-19 виявили не менш рекордних 73 хворих (напередодні 85 осіб), з них 42 у Львові. Разом 1 988. Вилікувалося – 492 особи, померло – 66. Четверо людей померли.

Читайте також: На Львівщині коронавірус діагностували у хворого, який помер ще 17 травня

В Україні за добу Covid-19 виявлено у 553 (напередодні 588) осіб. Загальна кількість 25 964 пацієнтів. Одужало – 11 372 (330 за добу), померло – 762 особи (плюс 15). Цього разу Київ обігнав Львівщину за кількістю нових випадків коронавірусу за добу.

Перелік антилідерів знову не змінний: Чернівецька область (3 519 – плюс 38 за добу), місто Київ (3 292 – плюс 82), Львівська (1 988 – детальніші показники вище) та Рівненська (1 962 – плюс 57) області.

ЗНО у Львові. Зовнішнє незалежне оцінювання для вступу у виші випускники складатимуть уже з 25 червня до 17 липня. А попередньо спробувати свої сили вони зможуть на пробному ЗНО 15 та 17 червня. Як заявила керівниця управління освіти Львова Зоряна Довганик, іспити в час карантину відбуватимуться за окремим протоколом. Зокрема, в одній кімнаті повинно перебувати не більше 15 учасників тестування. Також йдеться про дотримання усіх правил і норм, які діють для установ у Львові, – і вимірювання температури, і наявність масок, і дезінфекція приміщень.

В уряді заявили, що гроші на закупівлю засобів індивідуального захисту та антисептиків для проведення ЗНО уже виділені і все надійде до ОДА наступного тижня.

Читайте також: У Львівському обласному кардіоцентрі на коронавірус захворіли 10 медиків

Послаблення не для Львова. Із 10 червня в областях України, де буде позитивна епідемічна ситуація, зможуть відкрити готелі та санаторії.

У найближчому майбутньому влада подумає про те, щоб дозволити туристичні групи до 50 осіб.

А у Міністерстві охорони здоров’я розповіли, що послаблення карантину не передбачає скасування маскового режиму.

Разом з тим, прем’єр Шмигаль повідомив, що якщо тенденція з погіршення епідеміологічної ситуації триватиме, то графік виходу з карантину можуть змінити.

Аваков – Деконаїдзе. Учора під будівлею Верховної Ради пройшов мітинг за відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

У Львові теж кілька сотень небайдужих вийшли на акцію протесту проти міністра з вимогою його відставки. Партійної символіки на акції не було.

Разом з тим, звітуючи у Раді Аваков заявив, що розслідування справи Шеремета не пов’язане з його кар’єрою.

Він також зірвався на нардепку Совсун, яка попросила міністра публічно вибачитися перед батьками 5-річного Кирила Тлявова, за вбивство якого засудили поліцейських.

Колишня глава Національної поліції Хатія Деканоідзе відповіла на звинувачення заступника Авакова Антона Геращенко і заявила, що після її відходу понад 93% звільнених колишніх міліціонерів, та тих, хто не пройшов атестацію, повернулися до лав МВС.

«Кагарлик, Переяслав-Хмельницький, Бровари, бандитські розбірки від Закарпаття до Одеси – це не про реформу, а про тих, хто залишив систему такою яка вона була до 2015 року і позбувся всіх тих, хто хотів змінити її», – сказала вона.

Учора у Раді таки зареєстрували постанову про звільнення Авакова, її підписали 55 нардепів.

ЄС – Греція – Чехія – Угорщина. В’їзд для українців до інших країн, зокрема, Євросоюзу, може бути відкритий, коли кількість хворих на коронавірусну хворобу Covid-19 в Україні знизиться. «Ми знаходимося дуже близько до цього порогу – і незначне навіть покращення дозволить нам вписатися у стандарти. І в’їзд для українців буде відкритий», – сказав міністр закордонних справ Кулеба.

Країни ЄС вирішили продовжити обмеження на в’їзд громадян третіх країн після 15 червня. Заборона діятиме до початку липня. Водночас, повне функціонування Шенгенської зони відновлять до кінця червня.

Міністри закордонних справ України та Греції домовились відновити сполучення між країнами. Однак українці зможуть подорожувати до Греції з 1 липня за умови стабільної епідеміологічної ситуації в обох країнах.

Чехія висилає двох дипломатів РФ після скандалу з погрозами отруєння.

Угорщина відкрила кордони для громадян Чехії, Словаччини та Австрії. А Польща і країни Балтії відкриють свої кордони один для одного наступного тижня.

Попереду Зелені свята, проте голова Львівської ОДА Максим Козицький попросив мешканців області провести їх вдома. Адже в області суттєве погіршення епідеміологічної ситуації. Робимо висновки і гарного Вам дня!

Нагадаємо також – нині третій день Leopolis Jazz Fest. Записи транслюватимуть о 19:00 та 21:00 на офіційному каналі фестивалю в YouTube та на сайті Tvoemisto.tv.

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!