Державіаслужба продовжить судитися з Львівською міською радою щодо забудов біля аеропорту

4639 0
Йдеться про житловий комплекс, що розташований на вул. Івана Пулюя, 40.
Фото: ЛУН

Фото: ЛУН

Державна авіаційна служба України подала до Верховного суду касаційну скаргу проти Львівської міської ради, департаменту містобудування ЛМР, Державної архітектурно-будівельної інспекції України, ТзОВ «Діексбі Інтернешнл» та ТзОВ «ВБК Технобуд». У позові йдеться про ЖК «Галицький Лев», який всупереч нормативам та без погодження звели будинки в 10-кілометровій зоні біля Аеропорту ім. Данила Галицького. 

Джерело: ЄДРСР

У своїй позовній заяві, яку вперше розглянув Київський окружний адмінсуд у жовтні 2018 року, Державіаслужба вимагає:

  • зобов`язати  ТзОВ «Діексбі Інтернешнл» (як забудовника) виконати рішення Державіаслужби від 13 лютого 2018 року №104

  • зобов`язати ТзОВ «ВБК Технобуд» виконати рішення Державіаслужби від 16 лютого 2018 року №118;

  • визнати протиправною бездіяльність Департаменту містобудування Львівської міської ради в частині непогодження об`єкта будівництва на вул. Івана Пулюя, 40 з Державіаслужбою та зобов'язати вчинити дії щодо погодження вищезазначеного будівництва;

  • визнати протиправними дії Департаменту містобудування ЛМР щодо затвердження містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки на будівництво багатоповерхових житлових будинків із вбудовано-прибудованими приміщеннями на вул. Івана Пулюя, 36;

  • визнати протиправними дії Державної архітектурно-будівельної інспекції України у Львівській області щодо видачі декларацій про готовність об`єктів до експлуатації (йдеться про житлові будинки на Пулюя,40) 

  • знести самочинне будівництво за адресою: м. Львів, вул. І. Пулюя, 40 та привести ділянку в попередній стан (йдеться про ЖК «Галицький Лев»).

Зазначимо, що вперше Державіаслужба звернулась із цим позовом до Окружного адміністративного суду Києва у жовтні 2018 року. Однак вже у червні 2021 році за результатами чисельних засідань Львівський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні цих вимог. Це ж рішення підтвердив Восьмий апеляційний адміністративний суд.  

В межах цієї справи суди першої та апеляційної інстанції встановили, що при позаплановій перевірці Державіаслужба визначила, що спірні будівлі розташовані у радіусі 10 кілометрів від контрольної точки аеродрому Міжнародного аеропорту «Львів» імені Данила Галицького. Окрім цього, державна структура не надавала жодних погоджень на вибір ділянки для будівництва та висотності об’єктів на ньому, що може вплинути на безпеку польотів. 

Вже у лютому 2018 року, за результатами перевірки керівником Державіаслужби України винесено рішення про припинення будівництва. Проте вже у травні того ж року ДАБК видав сертифікат, яким засвідчив завершення будівництва, а у жовтні забудовник розпочав реєстрацію прав власності на квартири у новозбудованому будинку. В подальшому, а саме у вересні 2019 року, Державіаслужба таки погодила місце розташування будівництва на земельній ділянці. 

Своє рішення суд першої та апеляційної інстанції обгрунтував тим, що Державіаслужба таки погодила це будівництво, а той факт, що погодження зареєстровано не на відповідача (ТзОВ «Діексбі Інтернешнл», ТзОВ «ВБК Технобуд»), а на Львівський професійний коледж ресторанного сервісу та туризму не має принципового значення, адже у ньому йдеться саме про місце розташування та висоти, збудованого на приаеродромній території об'єкта. 

Також зазначимо, що Львівський професійний коледж ресторанного сервісу та туризму з’явився у цій справі у зв’язку з тим, що земельна ділянка, на якій розташована забудова, була у користуванні цього закладу освіти. У 2006 році профучилище уклало з ТзОВ «Діексбі Інтернешнл» інвестиційний договір про будівництво на території по вул. Пулюя, 36 та 34,А (в подальшому поштову адресу перереєстрували на Пулюя,40). 

Читайте також: Міськрада програла суд за Митрополичі сади у Львові

Що ж до обґрунтування касаційної скарги, то Державіаслужба зазначає, що при винесенні рішень суди першої та апеляційної інстанцій не врахували той факт, що позивач видавав дозволи лише на окремі секції ЖК, а не на будинок загалом. 

Верховний суд погодився із тезами позивача та визнав рішення Львівського окружного адміністративного суду та Восьмого апеляційного адміністративного суду передчасними, їх скасували. Як наслідок, справу знову направили на розгляд суду першої інстанції. 

Нагадаємо, що Львівська міськрада програла суд Облраді за десяток будівель закладів охорони здоров’я.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!