ЛМР програла суд облраді за десяток будівель закладів охорони здоров’я

1896 0
Окрім цього, з міської ради стягнуть понад 217 тис. гривень судових зборів.
Фото: Фотографії старого Львова

Фото: Фотографії старого Львова

У липні 2021 року Львівська міська рада звернулась до Господарського суду Києва проти Львівської облради. У ньому вона вимагала витребувати з володіння відповідача незаконно отримане майно. Суди за ці будівлі тривають і досі, а останнє засідання відбулось 19 жовтня цьогоріч. Про це стало відомо із Єдиного державного реєстру судових рішень.

У позові ЛМР мовиться про такі будівлі: 

  • будівлю їдальні, під літ. А-1, А'-1, загальною площею 294,2 кв.м. на вул. Й. Коциловського,15а;

  • стаціонар психоневрологічного диспансеру під літ. А-2, загальною площею 819,7 кв.м; пральня під літ. Б-1, Б'-1 загальною площею 43,3 кв.м; гаражі зі складом В-62,1 кв.м; склад Г-1, загальною площею 23,5 кв.м. на вул. О. Басараб, 2;

  • Львівський міський психоневрологічний диспансер під літ. А'-3, загальною площею 725,7 кв.м; гараж. Б. загальною площею 32,6 кв.м. на вул. Й. Коциловського,30; 

  • будівлю диспансеру під літ. А'-3 загальною площею 121 кв.м. на вул. Й. Коциловського,32;

  • сховище запасу води під літ. Б-1, загальною площею 62,1 кв.м. на вул. Т. Комаринця,2а; 

  • корпус №1 КЗ ЛОР «Будинок дитини №2 з пораженням центральної нервової системи і порушенням психіки» під літ. А-2, А'-2, загальною площею 756 кв.м.; ворота №1; огорожа №2; замощення І; замощення II на вул. В. Антоновича,117;

  • корпус №2 КЗ ЛОР «Будинок дитини №2 з пораженням центральної нервової системи і порушенням психіки», загальною площею 490,2 кв. м; альтанка, Б, загальною площею 40,8 кв.м; хвіртка №1; огорожа №2; замощення, І на вул. Житомирській,8а;

  • корпус №3 КЗ ЛОР «Будинок дитини №2 з пораженням центральної нервової системи і порушенням психіки», загальною площею 553, кв.м; гараж, Б загальною площею 107,5 кв.м; гараж, Г-1 загальною площею 21,2 кв.м; овочесховище, В-1 загальною площею 36,2 кв.м; альтанка, Д-1 загальною площею 35,8 кв.м; ворота №1; огорожа №2; замощення І на вул. Гіпсовій,40б;

  • лікарняний корпус КЗ ЛОР «Дитячий туберкульозний санаторій», загальною площею 562,6 кв.м; лабораторний корпус А-1 загальною площею 46,8 кв.м; тіньовий тент,Б загальною площею 26,9 кв.м; ворота №1;  хвіртка № 2;  огорожа №3; ворота №4; огорожа №5; замощення 1 на вул. В. Антоновича,80.

Свої вимоги місто аргументувало тим, що ЛОР самовільно розпорядилась вказаними об’єктами комунальної власності громади Львова без рішення на це міської ради та видала відповідні свідоцтва про право власності, а згодом провела державну реєстрацію будівель. Таким чином майно незаконно вибуло з власності ЛМР. 

Натомість обласна рада зазначила, що у вересні 2008 року вказані будівлі та споруди закладів охорони здоров’я за актом приймання-передачі передали їй у власність. Також відповідач пояснює, що усі рішення та свідоцтва, на підставі яких відбулась передача прав власності, наразі є чинними, а тому підстав для задоволення позову немає.

Тоді, у листопаді 2021, Господарський суд Києва задовольнив цей позов, що у липні 2022 підтвердив Північний апеляційний господарський суд.  

Та вже у квітні 2023 року постановою Верховного суду обидва попередні рішення скасували, а справу знову передали на розгляд Господарського суду Києва. 

Дослідивши усі наявні матеріали справи, Господарський суд Києва виніс рішення, яким відмовив у задоволенні позову міської ради, а отже залишив заклади та будівлі охорони здоров’я у власності Львівської облради.  

Читайте також: Міськрада програла суд за Митрополичі сади у Львові

Своє рішення суд аргументував тим, що у 2008 році Львівська облрада прийняла рішення № 477, на підставі якого вирішила оформити за собою право спільної власності територіальних громад Львівської області на об`єкти нерухомого майна, які задовольняють потреби територіальних громад області. 

Зауважимо, що у тому ж році ЛМР прийняла ухвалу № 1939 «Про передачу закладів охорони здоров`я, що надають спеціалізовану медичну допомогу та санітарно-реабілітаційну допомогу», якою було вирішено прийняти пропозицію Львівської обласної ради та погодити передачу у спільну власність Львівської обласної ради вказаних закладів охорони здоров`я. Згодом Управління охорони здоров`я Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради та Управління майном спільної власності Львівської міської ради склали акт приймання-передачі цих будівель. 

Окрім цього, суд наклав на ЛМР стягнення витрат по сплаті судового збору за апеляційну скаргу у сумі 93 185 грн. 60 коп. та касаційну скаргу у сумі 124 247 грн. 46 коп.

Зазначимо, що рішення Господарського суду Києва все ще може бути оскаржено у апеляційному порядку.

Tvoemisto.tv звернулось до юридичного департаменту Львівської міської ради щодо причин подання позову та наразі очікує на відповідь. 

Нагадаємо, що Львівська міська рада програла суд через ще одну ділянку з приміщенням на вул. Дністерській.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!