До Туреччини прибуло перше судно з українським зерном

1640 0
На його борту – 26 тис. тонн української кукурудзи.
Фото: Savunma

Фото: Savunma

Міністерство оборони Туреччини у вівторок, 2 серпня, увечері підтвердило прибуття зерновоза RAZONI з українським збіжжям – першого судна, яке вирушило в межах «зернової угоди» між Україною, Туреччиною, ООН і росією. Вчора судно відчалило з Одеси під прапором Сьєрра-Леоне з 26 тис. тонн української кукурудзи. Про це повідомляє «Європейська правда».

«Суховантаж RAZONI, завантажений в Одесі, вчора вирушив з українського порту, досяг входу в Чорне море з протоки Босфор і став на якір у визначеному місці прибуття», – йдеться в повідомленні Міноборони Туреччини.

Читайте також: Мільйони тонн зерна заблоковані у портах України. ООН попереджає про продовольчу кризу

Тепер судно Razoni, яке плаває під прапором Сьєрра-Леоне (держава в Західній Африці), має пройти інспекцію спільною контрольною групою, до якої входять російські та українські офіційні посадовці. Координаційний центр у Стамбулі відповідає за інспекцію. Після огляду судно повинне доставити вантаж із 26 тисячами тонн кукурудзи до порту Триполі у Лівані.

Зазначимо, розблокування портів дасть щонайменше 1 млрд доларів валютного виторгу для економіки та можливість для аграрного сектору спланувати посівну наступного року.

Нагадаємо, що майже чотири з половиною мільйона тонн зерна заблоковані у портах України. Його неможливо експортувати через закриті морські шляхи на тлі російського військового вторгнення. Орієнтовна загальна вартість викрадених росією зернових та олійних культур в Україні перевищує 600 млн доларів США.

Додамо, що 22 липня у Стамбулі відбулося підписання угоди про розблокування українських портів для вивезення зерна.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!