Донька Григорія Козловського привласнила два львівські ринки

13936 0
Правоохоронці підозрюють, що це підприємство незаконно набуло у власність майно ринку «Підзамче», і тому на цей комплекс суд наклав арешт.
Фото: real-estate.lviv.ua

Фото: real-estate.lviv.ua

Донька львівського бізнесмена та депутата Григорія Козловського Софія Максимець отримала у власність Винниківський ринок та ринок «Підзамче». Про це пишуть Наші гроші. Львів.

Читайте також: Прокуратура перевірить законність набуття права власності на теритрію біля озера у Винниках

Її фірма незаконно перереєструвала ринки з комунальної у приватну власність. Управління комунальної власності через це звернулося зі скаргою до Мін’юсту, а справою зацікавилась прокуратура.

За даними Реєстру прав власності на нерухоме майно, з кінця 2019 року два цілісних майнових комплекси ринок «Винниківський» та «Підзамче» належать ТОВ «Дари Львівщини», власницею якого є Софія Максимець. Правоохоронці підозрюють, що це підприємство незаконно набуло у власність майно ринку «Підзамче», і тому на цей комплекс суд наклав арешт.

Ринки «Винниківський» та «Підзамче» є комунальною власністю відповідно до ухвали Львівської міської ради від 1996 року. Обидва базари, які розташовані за адресами вулиця Солодова, 4 (або ж вул. Личаківська, 51) та вулиця Богдана Хмельницького, 120 входили до цілісного майнового комплексу міського державного комунального підприємства «Екоплід». І цей комплекс у 2001 році місто передало в оренду ТОВ «Дари Львівщини».

Пізніше, за рішеннями виконкому, місто зареєструвало право комунальної власності на деякі будівлі за адресами ринків. У 2018 році управління комунальної власності міськради та «Дари Львівщини» підписали новий договір оренди на цілісний майновий комплекс, що діє до липня 2021 року.

Читайте також: У Львові під приводом реконструкції зруйнували історичну віллу

Основними власниками компанії «Дари Львівщини» до літа минулого року були Володимир Кожан та Наталія Щадило. У липні ж єдиною власницею підприємства стала Софія Максимець.

До слова, у 2017 році Винниківська міськрада дозволила «Краківському ринку», що належить тим же Наталії Щадило і Володимиру Кожану передати в суборенду 17,32 га для обслуговування Винниківського озера та створення відпочинкової бази ТОВ «Академія Футболу» Григорія Козловського.

Після того, як «Дари Львівщини» стали власністю доньки Григорія Козловського, майно ринків перереєстрували у приватну власність, про що свідчать записи в реєстрі нерухомості. При цьому компанія продовжувала платити оренду плату як за комунальне майно. 

Право власності Софія Максимець оформила через два місяці після купівлі ТОВ «Дари Львівщини». На її фірму реєстратори записали два окремих майнових комплекси та право постійного користування на земельні ділянки, на яких розташовано ринки.

Наприклад, до майнового комплексу ринку «Винниківський» увійшли 14 приміщень. Приміщення аналогічної площі вказані і в 14 рішеннях виконкому про реєстрацію права комунальної власності за адресою ринку.

Читайте також: Племінниця Григорія Козловського заплатить 1 млн грн за земельну ділянку на Липинського

У вересні торік «Дари Львівщини» позивались проти Львівської міськради, щоб скасувати рішення виконкому про реєстрацію права комунальної власності на приміщення ринку «Винниківський» та визнати право власності на два майнові комплекси «Підзамчівського ринку» та «Винниківського ринку». Після того були ще кілька безрезультатних судових позовів.

4 грудня 2019 року «Дари Львівщини» віддали два майнові комплекси в іпотеку двом фірмам: ТОВ «Винниківський шлях» і «Галицький шлях». Їх створили в один день за два тижні до іпотеки. Засновником першого є Григорій Козловський, а другого – адвокат «Винниківської тютюнової фабрики» та бізнес-партнер депутата Олексій Різник.

За даними Держреєстру речових прав на нерухоме майно, під майно ринку «Підзамче», Софія Максимець взяла у батька та його партнера в борг 13 млн грн, які має повернути до лютого 2021 року, а під майно «Винниківського ринку» позичила 11 млн грн.

Як пишуть Наші гроші. Львів, земля під двома ринками – комунальна. Восени 2019 року компанія Софії Максимець «записала» їх собі у право постійного користування. Але як з’ясували слідчі, «Дари Львівщини» мають у постійному користуванні ділянку на Хмельницького, 120 на підставі держакту, який втратив чинність ще у 2008 році.

Записи про те, що майно двох ринків приватне, а землі – в постійному користуванні, зробили дві реєстраторки: Ірина Ревакович і Христина Бойко. А іпотеку оформила нотаріус Ольга Глинчак-Кучерепа. Власне, на них і поскаржилось управління комунальної власності до Офісу протидії рейдерства.

«Слідчий стверджує, що подані державному реєстратору документи не дають можливості встановити факт переходу права власності на будь-які об`єкти нерухомого майна, більше того, такі підтверджують, що предметом вказаного договору та актів не було жодне нерухоме майно, що достовірно встановлено державним реєстратором», – йдеться в судових ухвалах.

Читайте також: Єврейський комітет оскаржує будівництво приватного пологового на Раппопорта

Додамо, що за детальним планом ділянка ринку «Підзамче» розташована в торговельній зоні, де можна будувати ТРЦ і магазини з можливістю житла на верхніх поверхах. Щодо Винниківського ринку, то він розташований у зоні дитячих дошкільних установ та загальноосвітніх шкіл, але детальні плани на цю територію не затверджували.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!