Кризовий менеджмент і керування безпілотниками. Які нові спеціальності пропонують львівські виші

2262 0
Тvoemisto.tv пропонує підбірку нових спеціальностей та освітніх програм, куди можуть вступати абітурієнти.
Фото: up-study.ua

Фото: up-study.ua

У цьому навчальному році у закладах вищої освіти Львова з’являться нові спеціальності, які пов’язані з екологією, аналітикою, кібербезпекою. Tvoemisto.tv зібрало їх у добірку.

Львівський національний університет імені Івана Франка

На бакалаврському рівні цього року можна вступити на:

  • Міжнародну безпеку та кризовий менеджмент (Факультет міжнародних відносин). Серед кар’єрних перспектив: референт, помічник керівника підприємства (установи, організації), аташе, консульський агент, віцеконсул, дипломатичний кур`єр, секретар дипломатичної установи, експерт з кризового врядування тощо.
  • Біотехнології та біоінженерія (Біологічний факультет). На випускників чекає професійна діяльність в галузі біотехнології, сільського господарства, медицини та охорони природи на підприємствах різної форми власності. Також серед кар’єрних перспектив – фахівець з біотехнології, технік-лаборант (біологічні дослідження), технік-технолог.
  • Геоекологію і прикладну геоморфологію (Географічний факультет). Навчаючись тут, можна стати геоморфологом, фахівцем з управління природокористуванням, інженером з охорони навколишнього середовища, фахівцем з геосистемного моніторингу навколишнього середовища.
  • Геотехнічний та екологічний інжиніринг (Геологічний факультет). Згідно з класифікатором професій, може займати такі посади, як гідрогеолог, науковий співробітник, геолог, геолог кар’єру, рудника, шахти, технік-геолог чи технік-гідрогеолог.
  • Фінансову та страхову математику (Механіко-математичний факультет). Бакалаври можуть працювати у фінансовій та виробничій сфері (банки, страхові компанії, інвестиційні компанії, біржі, податкова адміністрація, казначейство, державні та приватні підприємства) на посадах асистента фінансового аналітика, спеціаліста з фінансових обчислень, асистента актуарія, помічника спеціаліста страхової справи, асистента ризик-менеджера, асистента фінансового менеджера.
  • Хорове диригування (Факультет культури і мистецтва). Бакалаври музичного мистецтва можуть працювати у навчальних закладах та державних організаціях мистецького спрямування, мистецьких колективах, філармонії, в оперному та драматичному театрах.

 

Читайте також: Проблема з укриттями. Як вчитимуться львівські студенти в умовах війни

Магістратура:

Освітньо-професійні:

  • Міжнародна журналістика
  • Економічна журналістика.

 

Освітньо-наукова подвійного диплому:

  • Нові медіа і комунікаційні технології.

Національний університет «Львівська Політехніка»

Цього року новими в університеті будуть такі освітньо-професійні програми першого бакалаврського рівня:

  • Готельно-ресторанна справа (Кафедра туризму). Бакалавр може стати фахівцем з готельного обслуговування, з організації довкілля, організатором туристичної і готельної діяльності, постачання готових страв для подій, ресторатором, менеджером у торгівлі, готелях, закладах ресторанного господарства, фахівцем з конференц-сервісу тощо.
  • Цифрова соціоекономіка (Кафедра економіки підприємства та інвестицій). Ця програма є продуктом спільних зусиль представників різних сфер суспільного знання – економічної, соціальної, галузі ІТ. Студенти, які навчатимуться на цифровій соціоекономіці, здобуватимуть економічну освіту соціального спрямування. Програма передбачає підготовку експертів, аналітиків, помічників керівників, службовців, обізнаних у цифрових даних, фахівців-аналітиків із питань професійної зайнятості, фахівців-аналітиків роботи з персоналом, фахівців із добору кадрів, фахівців-аналітиків у галузі управління персоналом, фахівців-тестувальників, фахівців із питань інфокомунікацій.
  • Безпілотні літальні апарати (Кафедра нафтогазової інженерії та зварювання, спеціальність – Авіаційна та ракетно-космічна техніка). Особливостями програми є проєктування та виробництво безпілотних літальних апаратів, обслуговування та експлуатація літальних апаратів, технологія зварювання при виробництві БПЛА.
  • Професійна освіта. Право (Кафедра педагогіки та інноваційної освіти). Фаховими компетентністями є освітньо-правова діяльність, професійна мобільність педагога.

 

Читайте також: У львівському виші студентів навчатимуть проєктувати безпілотники

Освітньо-професійні програми другого магістерського рівня:

  • Територіальний маркетинг (Кафедра економіки і маркетингу). Серед програмних компетентностей – здатність розв’язувати складні задачі і проблеми у сфері маркетингу, здатність приймати обгрунтовані рішення, пошуку, обробки та аналізу інформаціх з різних джерел.
  • Управління установами соціальної сфери (Кафедра соціології та соціальної роботи). Випускники матимуть змогу працювати у державних і регіональних установах соціального захисту та соціального страхування, займатись науково-дослідницькою та освітньою діяльністю.

Національний лісотехнічний університет України

Вступ на освітній ступінь бакалавра:

  • Інформаційна, бібліотечна та архівна справа. Випускники є фахівцями з пошуку, аналізу, зберігання та передачі інформації, створення й забезпечення технологічного процесу управлінського та інформаційно-аналітичного документування, організації ділової комунікації, розроблення технологій управління людськими ресурсами, наповнення і забезпечення функціонування веб-сайтів та веб-спільнот у мережі Інтернет, створення та застосування інформаційно-пошукових систем, цифрових архівів, електронних бібліотек, банків даних.
  • Маркетинг. Випускники є фахівцями з дослідження ринку, аналізу конкурентного середовища та попиту, ціноутворення, розробки товарної політики, прогнозування та стимулювання збуту продукції, формування маркетингової стратегії розвитку підприємств, які досконало володіють маркетинговими інструментами, знання, вміння та навичками для виконання управлінських функцій та типових задач діяльності у сфері маркетингу.
  • Інженерія програмного забезпечення. Випускники спеціальності є фахівцями зі створення високорівневих програмних продуктів, з використанням об’єктно-орієнтованих принципів проєктування і програмування, інструментальних засобів, баз даних, міжплатформного застосування; конструюють ПЗ, включаючи аналіз вимог, моделювання, вибір архітектури та проєктування ПЗ, написання досконалого коду, верифікацію, тестування, впровадження та супроводження програмного забезпечення, менеджмент програмних проєктів та роботу в командах програмістів; адаптують складні програмні комплекси, що виконують на розподілених ресурсах хмарного середовища до потреб користувачів.
  • Будівництво та цивільна інженерія. Випускники є фахівцями з проєктування, створення, експлуатації, зберігання і реконструкції будівель, інженерних споруд та систем; компетентні у сфері архітектури та будівництва. Вони можуть працювати в державних та приватних структурах: в управліннях та відділах капітального будівництва, а також відділах та управліннях архітектури обласних та місцевих органів влади; проєктних та будівельно-монтажних організаціях; експертних організаціях з оцінки нерухомості.
  • Готельно-ресторанна справа. Випускники є фахівцями з управління готельними і ресторанними комплексами, кемпінгами, мотелями, державними та приватними підприємствами готельної та ресторанної індустрії, іншими підприємствами сфери обслуговування, які досконало володіють організацією та технологіями обслуговування в готелях і закладах ресторанного господарства, менеджментом та маркетингом готельного і ресторанного бізнесу, на професійному рівні діловою  англійською, німецькою або польською мовами для виконання управлінських функцій та типових задач діяльності у сфері готельно-ресторанного бізнесу.
  • Туризм. Випускники є фахівцями з туризму.
  • Публічне управління та адміністрування. Випускники є фахівцями з публічного управління та адміністрування.

 

Читайте також: Хто не зможе вчитись, той забере документи». Інтерв’ю з ректором Львівського медуніверситету

Вступ на освітній ступінь магістра:

  • Публічне управління та адміністрування. Працевлаштування на підприємствах будь-якої організаційно-правої форми усіх галузей і форм власності, в яких випускники працюють на посадах молодших спеціалістів та спеціалістів, спеціаліст з державних закупівель, спеціаліст із зв’язків з громадськістю, державний соціальний інспектор, інспектор з кадрів, референт, помічник керівника підприємства, інспектор з соціальних виплат.

 

Нагадаємо, що Міністерство освіти і науки рекомендує закладам фахової передвищої та вищої освіти розглянути можливість початку освітнього процесу в 2022/23 навчальному році для студентів старших курсів орієнтовно з 15 серпня 2022 року. Також у відомстві радять використовувати для навчання суботні дні у теплу пору року. Як навчатимуться львівські виші, читайте в матеріалі.

Підготувала Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!