Харчування в школах Львівщини. Що чекає навчальні заклади в наступного році

2640 0
Наразі лише близько 9% шкіл області мають сучасні харчоблоки.
фото умовне

фото умовне

Олена Зеленська перебуває з робочим візитом у Львівській області. Під її керівництвом відбулась робоча нарада, присвячена реалізації Стратегії реформи шкільного харчування й тиражуванню її успішних кейсів у громадах Львівщини. Щоб побачити на власні очі, як упроваджують зміни в навчальних закладах, вона відвідала дві школи. В одній є опорна кухня, що готує одразу для кількох закладів, в іншій, навпаки, отримують готову гарячу їжу. Про це повідомила пресслужба Львівської ОВА.

Як йдеться у повідомленні, станом на зараз 292 тисячі дітей навчаються в 1093 школах і садках Львівської області. У них активно запроваджується нове корисне меню, яке відповідає сучасним вимогам: містить свіжі фрукти й овочі, салати. Однак не у всіх: лише 9 % харчоблоків оновили. А поки не всі мають змогу готувати на місцях, вихід знайшли в опорних кухнях, де в уже осучаснених харчоблоках їжу готують одразу для кількох найближчих закладів.

Читатйе також: В Україні затвердили стратегію реформи шкільного харчування. Що вона передбачає

«Це дуже непросто – проводити модернізацію під час боротьби за виживання. Знаю це за багатьма проєктами, якими опікуюся. Але ми не маємо на зміни іншого часу. Ми живемо тут і зараз, а наші діти й поготів: це їхнє єдине й неповторне дитинство. Тому реформа шкільного харчування, мета якої – дати кожній дитині якісну, корисну та смачну їжу, а також прищепити здорові харчові звички на все життя, триває просто зараз. Під час оборони країни. Бо це теж оборона – наших наступних поколінь», – наголосила перша леді.

Львівська ОВА у наступному році планує створити ще 7 опорних кухонь. Про це розповів очільник області Максим Козицький та директор департаменту освіти і науки Олег Паска.

«Львівщина працює далі. На її прикладі бачу, що тримати оборону й водночас розвиватися – можливо. Для мене ж головне – щоб реформа набирала обертів, щоб не було роздумів: «Чи на часі?» Бо це те саме, що спитати: «Чи на часі здоров’я моїх дітей?» Думаю, відповідь очевидна», – додала Олена Зеленська.

Нагадаємо, у 87% закладів загальної середньої освіти Львівщини дітей забезпечують харчуванням, зокрема гарячою їжею. Половина закладів середньої освіти годують школярів на базі власних харчоблоків. Лише близько 9% шкіл області мають сучасні харчоблоки. 

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!