Хранителі кодів. У Львові презентують унікальний проєкт про мистецтво Галичини ХІХ-ХХ століть

2131 0
Він привертає увагу до унікального архітектурного стилю «гуцульська сецесія», діяльності визначної постаті Івана Левинського та його бюро.
Фото: Проєкт "Хранителі кодів"

Фото: Проєкт "Хранителі кодів"

17 вересня у Львові вперше відбудеться презентація проєкту «Хранителі кодів», у межах якого пройде авангардний показ одягу, тканин та прикрас, а вже 24 вересня – прем'єра однойменного документального фільму. Про це повідомляють організатори.

Читайте також: Як змінилися будівлі Левинського у Львові. Фото в минулому і тепер

Показ та стрічка привертають увагу до мистецтва Галичини ХІХ-ХХ століть, унікального архітектурного стилю «гуцульська сецесія», діяльності визначної постаті Івана Левинського та його бюро.

Автори проєкту наголошують, що Іван Левинський був не просто одним з архітекторів міста, а педагогом, розробником, громадським діячем, власником фабрики та найпотужнішим підприємцем свого часу. Він забезпечив роботою рекордну кількість людей завдяки відповідальному будівництву та зведенню споруд під ключ.

Іван Левинський згуртував біля себе потужну спільноту. Серед його друзів були знакові особистості: Юліан Захарієвич, Тадеуш Обмінський, Андрей Шептицький.

Разом з колегами Левинський збудував Львів, яким ми захоплюємось сьогодні: головний залізничний вокзал, оперний театр, страхове товариство «Дністер», Кастелівка. Загалом близько сотні споруд постали у Львові їхніми силами.

«Левинський був непересічною особистістю, який залишив колосальний доробок, що надихає інтерпретувати його в своїй творчості», – зазначає майстриня Тереза Барабаш, яка спеціально для проєкту займається тканням тканин.

Читайте також: Український геній з «Ефектом Медичі», який збудував у Львові Новий світ

Іван Левинський вперше переніс культурний код Гуцульщини в місто через дерев'яні конструкції, шпичасті дашки, майоліку, скульптуру, метал. Він повернув мистецтво в архітектуру та закарбував український культурний код у фундаменті, фасаді та стінах.

«Хранителі кодів  це нетипове переосмислення унікального архітектурного явища “гуцульська сецесія” через симбіоз моди, кіно та архітектури. Це ремесла, які в своєму переплетенні утворюють новий якісний, український продукт міжнародного рівня», – каже дизайнерка одягу Ольга Жеребецька, яка готує унікальну колекцію.

У межах проєкту «Хранителі кодів» талановиті львівські митці об'єднали свої зусилля, щоб підготувати:

  • колекцію одягу, на 80% створену з повторно використаних матеріалів;
  • тканини, зроблені старовинним українським методом;

  • прикраси, що зображають орнаментику будинків Львова;

  • музику, яка занурить в атмосферу перетину історії зі сучасністю;
  • фільм про бюро Івана Левинського, гуцульську сецесію, фешн.

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин. Фабрика Левинського

«Хранителі кодів — це синергія талановитих людей, які об'єднались, щоб створити щось насправді круте, експериментальне та творче. Проєкт про пошук свого у теперішньому та минулому, зв'язки між людьми, мистецтвом, природою, формами й символами. Робота Левинського та його компанії – надихає. Вони, всупереч всьому, проносились локомотивом інновацій вулицями міст, будуючи свій стиль та залишаючи свої коди. Є такі проєкти, які безповоротно позитивно змінюють людину, і цей – саме такий», – додає co-owner What If Creative Studio Віктор Петров, який працює над створенням документального фільму «Хранителі кодів».

Всі деталі про проєкт можна дізнатися в інстаграмі «Хранителі кодів». У межах Lviv Fashion Week львів'ян запрошують 17 вересня у віллу Дзівінської, також відомої як вілла «На хресті» (вул. Чупринки, 21) на безплатний показ одягу, тканин та прикрас, а на 24 вересня – на документальний показ стрічки про Івана Левинського та інтерпретацію його діяльності. Проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!