Християни східного обряду відзначають Святвечір. Традиції

2158 0
6 січня християни східного обряду відзначають Святвечір. Традиційно цього дня господарі готують 12 пісних страв та сідають за святковий стіл після сходження першої зірки. Tvoemisto.tv розповідає основні й найпоширеніші традиції українців на Святвечір.
Фото: 20minut.ua

Фото: 20minut.ua

Цей день є одним із найбільш шанованих днів для всіх християн, а також одним із найважливіших родинних свят, коли родичі ходять один до одного у гості.

Переддень Різдва зазвичай починають із приготування 12-ти традиційних пісних страв на честь 12-ти апостолів, а також узвару і обов’язково, куті. Цього ж дня заведено прибрати дім та доглядати за господарством. Члени родини також цього дня мають бути вдома.

Коли починає вечоріти, сім’я готує домашній вівтар. Господар вносить сніп жита — «дідуха». Переступаючи поріг, він скидає шапку і вітається з господинею, ніби вперше входить до хати, віншує та підносить «дідуха» високо над столом і ставить на покутті під образами. Далі «дідуха» перев’язують залізним ланцюгом і кладуть біля ярмо, чепіги від плуга і хомут. Господиня починає накривати на стіл.

Свята Вечеря — це спільна вечеря всього роду. Вважають, що навіть мертві родичі мають у цей вечір зібратися разом, щоб трапезувати цілим родом.

У пам'ять про своїх мертвих родичів люди ставили для них кутю та узвар на вікнах та залишали немитими ложки та миски після вечері. Традиційно першою їдять кутю, далі переходять до інших страв.

Після вечері починаються забави, оскільки передріздвяний піст офіційно завершується. Дівчата та хлопці цієї ночі можуть ворожити на долю.

Вважають, що 6 січня не можна займатися важкою роботою, багато говорити під час застілля, йти далеко від дому та тримати старі образи.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!