Хто з депутатів міськради у Львові заробляє найменше?

3196 0
Громадський рух «Чесно» дослідив декларації депутатів Львівської міської ради. За результатами аналізу є чиновники, котрі заробили найбільше з усіх депутатів в Україні, а також ті, хто не задекларував жодної копійки. Пропонуємо дізнатись, хто задекларував найменше.
фото: chesno.org

фото: chesno.org

"Окрім заможних людей у Львівській міській раді є також і злидарі Таких у Львівській міській раді аж восьмеро", - повідомляють у ГО "Чесно"

Жодної копійки, – принаймні, згідно з декларацією – не заробив за 2015 р депутат від “Самопомочі” Ігор Корончевський. При цьому він пов’язаний з рядом підприємств: депутат є директором і єдиним власником приватного підприємства “Кароль” зі статутним капіталом у 1,6 млн грн, співвласником ТзОВ “Галич-транс” і ТОВ “Західліс”, директором ТОВ “Факро Львів” та співвласником і директором ТОВ “Компанія Край”. При цьому в декларації депутат згадав лише про директорство у ПП “Кароль”, тоді як про більш як півтора мільйона гривень у статутних капіталах трьох підприємств нічого не вказав. У своїй біографії на сайті “Самопомочі” депутат також написав, що є засновником компанії “Укр-прокат”, яку знайти в реєстрі активістам руху "Чесно" не вдалося.

Також депутат пов’язаний з автомийкою на вулиці Винниця, 60г. Крім цього, у власності чиновника та членів його родини перебуває 5 квартир, 3 гаражі, 1 житловий будинок та земельна ділянка площею 14,364 тис. кв. м. У 2014-му Ігор Корончевський задекларував майже 9,5 тис. грн отриманої заробітної плати, тоді як зарплата його дружини за рік становила майже 17 тис. грн. Як випливає з декларацій, сім’я депутата, яка складається з чотирьох осіб, у 2014 році жила за 26,5 тис. грн. У відповідь на питання про доходи Ігор Корончевський за посередництва прес-служби “Самопомочі” зазначив таке: “Декілька років ми з дружиною займалися підприємницькою діяльністю як фізичні особи-підприємці. За рахунок отриманого прибутку та заощаджень зараз ми маємо змогу утримувати себе”.

У Львівській міськраді Ігор Корончевський є членом комісії інженерного господарства, транспорту, зв’язку та житлової політики.

Також до числа депутатів за межею бідності увійшла майже вся фракція УКРОП: троє з чотирьох депутатів, які пройшли в раду від цієї партії. Так, “укропівець” Любомир Босаневич задекларував трохи більше 14 тис. грн, що майже на тисячу гривень менше за прожитковий мінімум. Депутат навчається у Львівському національному університеті ветеринарної медицини, а також є співзасновником та координатором ГО “Допомога армії України”. Коментуючи свою декларацію, депутат зазначив, що він навчається на магістратурі та з вересня 2015 року отримує стипендію, також його родина отримує матеріальну допомогу як багатодітна сім’я, що  теж враховано у декларації, а іншого доходу у нього нема.  Оскільки Любомир Босаневич не вказав у декларації членів своєї сім’ї, то і їхній сукупний дохід ми побачити не змогли.

Ще один депутат-“укропівець”, який потрапив до списку найбідніших депутатів, – Іван Гринда. Два попередні скликання Львівської міськради був депутатом від ВО “Свобода”, але покинув фракцію та разом із іншими екс-свободівцями утворив спочатку групу “Львів Європейський”, а за кілька місяців до закінчення каденції став керівником новоствореної депутатської групи УКРОП, до якої увійшли переважно колишні депутати від “Свободи”. У своїй декларації він зазначив, що є президентом ГО “Захисти своє майбутнє”, але доходу від цієї діяльності не має. Усі задекларовані депутатом кошти – це  13 200 грн. доходів членів родини. Разом з тим,  Іван Гринда задекларував квартиру, земельну ділянку, будинок та дві машини (Ssang Yong та ВАЗ 21099).

Серед найменш заможних депутатів опинився і керівник фракції УКРОП Ігор Телішевський. У 2015 році задекларований сукупний дохід його сім’ї, що на той момент складалася з 3-х осіб, становив 34,6 тис. грн. У порівнянні з 2014 р. дохід депутата скоротився більше ніж у 2 рази. Сам Ігор Телішевський стверджує, що і він, і його дружина раніше заробляли більше, тому в 2015 р. жили на задекларовану зарплатню та на спільні заощадження. Наразі голова фракції УКРОП є помічником народного депутата Тараса Батенка, якого ЗМІ пов’язують з Ігорем Коломойським, а у попередні два скликання був помічником нардепа від “Батьківщини” Володимира Яворівського.

Депутат-“свободівець” Андрій Карбовник задекларував за 2015 р. майже 25 тис. грн, а загальний дохід його родини з чотирьох осіб становить 35 224 грн. Виходить, що на одного члена родини припадало 733,83 гривні щомісяця. Цікаво, що депутат, який у 2015 р. живе за межею бідності, за його ж словами, у 2012 році “задекларував найбільший дохід серед міських депутатів” – 800 тис. грн. Тоді Андрій Карбовник міг собі дозволити дарувати мешканцям Сихова лавочки з написом “Сихівчанам від депутата Львівської міськради Андрія Карбовника”, а також поміняв майже два десятки автомобілів, про що сам розповів у одній із телевізійних передач.

Крім доходів у своїй декларації Андрій Карбовник вказав, що має вклад у статутному капіталі підприємства на суму 64 тис. грн. (мова йде про підприємство ТзОВ “Мегатехно”). За словами “свободівця”, він є співзасновником фірми, хоча на сайті Мін’юсту засновниками та бенефіціарами є Юрій Васильович Стадник та Ольга Василівна Стадник. Перший був помічником Андрія Карбовника у Львівській міській раді в минулому скликанні, а також є засновником ТзОВ “Укрспектрол” (саме в ньому працює комерційним директором Андрій Карбовник) і фігурує у низці матеріалів видання “Наші Гроші.Львів” про взяття в оренду чи приватизацію комунального майна.

Також Андрій Карбовник обмовився про фірму “Техно-сервіс”, до якої вочевидь має стосунок. На наше запитання, чи є він власником “Мегатехно” та “Техносервісу”, депутат відповів: “я є співзасновник його є, але в цьому році, я зразу наперед кажу, в цьому році я свою частку продав і фактично я вже не є там засновником”. За даними реєстру, на сьогодні засновником фірми зі схожою назвою “Техно-сервіс Захід” і з пропискою у Львові є Ярослав Коминський  (людина із ідентичним ім’ям була кандидатом у депутати Львівської міськради від “Народного контролю” в 2015 році).

Депутатка фракції “Народний контроль” Анна Мармуляк за 2015 р. задекларувала близько 44 тис. грн на сім’ю з чотирьох осіб, що суттєво менше за прожитковий мінімум. Разом  з тим, сім’я володіє житловим будинком площею 125,2 кв. м та автомобілем. Депутатка працює викладачкою англійської мови у Львівському вищому професійно-технічному училищі. У Львівській міськраді Анна Мармуляк є секретаркою комісії з питань гуманітарної політики.

Читайте також:  Хто з депутатів Львівської міськради заробляє найбільше? Список

Депутатка від партії “Самопоміч” Юлія Хомчин на сім’ю з трьох осіб задекларувала 38,5 тис. грн. У відповідь на наше питання стосовно того, як сім’ї депутатки вдається прожити на цю суму, ми отримали лаконічну відповідь від прес-служби партії “Самопоміч”: “Нам допомагає родина”.

Юлія Хомчин працює в ГО “Інститут актуального мистецтва” та МО “Дзига”, а також є помічницею народної депутатки від партії “Самопоміч” Ірини Подоляк. Раніше досвіду роботи в політиці вона не мала. У Львівській міськраді Юлія Хомчин є секретаркою постійної комісії культури, молодіжної політики та спорту.

Представниця “Української галицької партії” Юлія Гвоздович на сім’ю з трьох людей теж задекларувала дохід нижчий від прожиткового мінімуму: близько 39 тис. грн. Таку ситуацію депутатка пояснила тим, що протягом 2015 року перебувала у декретній відпустці. Юлія Гвоздович працює в ГО “Українська галицька асамблея” менеджером проектів і очолює ГО “Батьки в дії”.

Нагадаємо, що у Львівській міській раді є 64 депутати, що представляють 7 партій, найбільшою є фракція “Самопомочі” – 24 депутати, найменшою “Українська галицька партія” – 4 депутати.

Джерело: chesno.org

Опублікувала Мар’яна Федина

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!