Інновації, які змінюють світ: про бізнес, мобільні пристрої та ІT

6562 0
Про те як інновації впливають на розвиток бізнесу, зайнятість – як основний показник світової економіки, а також, чому телефон давно перетворився у окремий набір сервісів, який відсоток стартапів досягає успіху, та як ІT виходить на цифрову трансформацію обговорювали під час бізнес-сніданку «Інновації в бізнесі та література як джерело знань».

«Інновація – це «спробувати»

Сьогодні кожна 5-та людина на землі має смартфон, а кожна 17-та – планшет. Кожну секунду в інтернеті «сидять» 18 млн. людей, також щосекунди фіксується 54 тис. лайків у Facebook. До кінця 2016 року кількість пристроїв, підключених до мережі Інтернет, становитиме 50 млрд.

Такі прогнози вплинуть також і на швидкість впровадження нових бізнес-ідей, наголошує Костянтин Воробйов, заступник генерального директора Vodafone.

«Інновації – це речі, які не є прогнозовані за своїм ефектом. Інновації – це «спробувати», – каже Костянтин Воробйов. – Наприклад, компанія Vodafone нещодавно запустила додаток  Vodafone Books. Звісно, ми не знаємо кінцевого ефекту, але знаємо те, що 130 млн видань, які існують у світі, варті того, щоб користувачі могли їх читати з свого гаджета. Ефект не прогнозований, але рухатися у цьому напрямку потрібно».

Телефон давно перетворився у окремий набір сервісів

Костянтин Воробйов переконаний, що в майбутньому використання телефонів як засобів телефонного зв’язку зменшиться в рази, оскільки вже зараз цей пристрій перетворився у окремий сервіс. Такі прогнози підтверджує статистика.

«За минулий рік використання голосу в телефонах знизилося на 25% , за цей час передача даних зросла приблизно до 30% в рік, – розповідає Костянтин Воробйов. – Річ у тім, що люди можуть користуватися голосом у контексті окремих програм та додатків, наприклад, Facebook Messenger. За рахунок цього активно продовжують створюватися нові сервіси, відтак, незабаром поняття телефонного оператора відійде в минуле, натомість існуватиме компанія провайдер сервісів».

Про інноваційні проекти «розумних зупинок» та «розумних парковок»

Щодо прикладів допоміжних інноваційних сервісів, то у Києві розробили проект «розумних зупинок»: з допомогою спеціальної програми на телефоні можна відслідковувати переміщення людей з смартфонами і, відповідно, спрогнозувати, які саме зупинки громадського транспорту найбільш завантажені.

Щодо Львова, то тут планується  створення подібного проекту – «розумних парковок», де з допомогою мобільних пристроїв користувачі зможуть дізнатися про вільні місця для паркування.

«Прогонозовано, що Facebook введе власні гроші»

Інтернет дуже сильно впливає на будь-який бізнес і у цьому контексті слід визначити важливі тренди, серед яких: вплив інтренету на розподіл ринку між лідерами, технологія розподілу інформації в мережі і економіка 4.0 – четверта промислова революція, до якої світ вже прийшов, зауважує Юрій Пивоваров, керівник оргкомітету Київського міжнародного економічного форуму.

«Долар давно не підкріплюється золотовалютним запасом, його основний «аргумент» – довіра до американської економіки, – зауважує Юрій Пивоваров. – Тому прогнозую, що незабаром саме Facebook введе свої гроші, тобто у мереж з’явиться валюта, якою будуть розраховуватися багатомільярдні користувачі».

Львів  лідер в Україні за кількістю підприємств на душу населення

Юрій Пивоваров наголошує, що для світової економіки постав новий базовий показник – зайнятість. Якщо світова економіка найближчим часом не забезпечить зайнятість населення у глобальному контексті, то це приведе до масових міграцій, з якими урядам буде важко впоратися. І тут слід розуміти, що жоден вид економічної діяльності не забезпечує стільки робочих місць як промисловість.

«Щодо Львову, то місто є лідером в Україні за кількістю підприємств на душу населення, але сьогодні ми мало показуємо успішні історії підприємств. – Каже Юрій Пивоваров. – Американці, до прикладу, розповідають всім про 0,3% своїх успішних підприємців, тоді як про історії успіху українців знають мало».

Сфера ІТ виходить на цифрову трансформацію

Саме у сфері ІТ відбувається найбільше інновацій. Зараз ІТ-галузь виходить на цифрову трансформацію (Digital transformation), не лише переходить в сферу допомоги іншим бізнесам, але і самостійно робить інші бізнеси. 

«Важливою стає не тільки технологічна, а й бізнесова складова. Сучасна економіка творить нові бізнес-моделі, робить цифрові трансформації та орієнтується на клієнта (User Experience), – розповідає керівник Програми комп’ютерних наук УКУ Ярослав Притула. – Наприклад, «Amazon» є успішним і в нових бізнес-моделях, і в цифрових трансформаціях, і навіть в User Experience, що складається з двох частин: клієнти і працівники. Дуже часто ми фокусуємося на клієнтах. Однак, варто пам’ятати, що саме працівники творять інновації».

Читайте також: Історія успіху SoftServe. Як компанія зі Львова підкорює світ

Лише 0,3% стартапів стають успішними

«99,7% стартапів у певний момент зупиняються у своєму розвитку. Тобто приблизно 0,3% стартапів стають глобальними. Їх називають або Unicorns (єдинороги) – ті, що коштують понад 1 мільярд доларів, або Blockbusters, які коштують 10 мільярдів і більше, – каже Ярослав Притула. –  Шанс стати успішним є дуже малим. Чи ці 0,3% є чимось унікальним і випадковим? Чи є закономірність у тому, хто саме досягає успіху? Це відкриті питання».

Читайте також: 5 порад від Девіда Брауна для тих, хто хоче вести ІТ бізнес в Україні

Ми читаємо кілька тисяч книжок за рік

«Скільки книжок ви читаєте упродовж року? Я часто бачу «52 книги challenge». Тобто люди читають одну за тиждень і, в підсумку, – 52 за рік, – каже Ярослав Притула. – Отже, упродовж життя ми читаємо кілька тисяч книжок. А у світі є 130 мільйонів книг! Питання у тому, які саме з цих 130-ти мільйонів обрати для читання, щоби не втратити чогось важливого. До того ж, майбутні книги можуть бути ще цікавішими, тому ми маємо слідкувати за новинками більше, аніж дивитися історичні видання».

Основа інновацій – це людина

«Скільки б ми не говорили про інновації та про ІТ, ми все одно будемо зупинятися на тому, що людина – основа всього. Не лише технології і методики є важливими. Важливим також є бажання. Усе те людське, що в нас є, – вагоміше, аніж будь-які інновації. Я не вважаю, що через інновації нас чекає безробіття. Однак, ми маємо розуміти, що варто змінюватися, вчитися, здобувати нові навички і рухатися далі», – наголошує Ярослав Притула.

Бізнес-сніданок «Інновації в бізнесі та література як джерело знань», який організувала юридична компанія HD Partners («Ейч.Ді.Партнерз»), відбувся 14 вересня в рамках Форуму видавців у Львові.

Підготувала Оксана Лісна


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!