Карантин будуть скасовувати та Рада нині все ж розгляне «мовний» закон. Головне за ніч і минулу добу

3495 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Алла Сімутіна

Фото: Алла Сімутіна

Карантин – Навчання дітей. Президент Зеленський закликав МОЗ не поспішати продовжувати карантин більше, ніж на місяць. «Не треба поспішати з продовженням карантину надовго, треба діяти за розвитком ситуації. Всі вже втомилися від цього карантину. Потрібні чіткі рамки, як ми його продовжимо, щоб у людей були можливості для життя в безпеці, щоб міг функціонувати бізнес, щоб економіка не стояла на паузі. Тому спочатку продовжуємо на місяць, але не довше».

Читайте також: «Пан генерал». У пам’ять про військового медика Івана Гайду

Очільник Міносвіти Шкарлет вважає, що найбільш ймовірний сценарій навчання з 1 вересня – це змішане, для якого потрібна техніка. Але для того, щоб школи могли повноцінно функціонувати в такому режимі, на обладнання потрібні гроші. Тут Шкарлет «сподівається на батьків, які допоможуть школам».

Коронавірус – Львів – Київ. На Львівщині учора Covid-19 зафіксували у 197 осіб (171 – напередодні). Разом 7 622. Одужало – 1 242 осіб (плюс 55), померло – 199 (6 – за добу).

За минулу добу лабораторні центри провели 1 144 ПЛР-тести. Залишок проб у холодильнику – 496.

В Україні Covid-19 виявлено у 848 осіб (836 за попередню добу). Загальна кількість 55 455 пацієнтів. Одужало – 28 931 (плюс 800), померло – 1 445 особи (плюс 18).

Перелік антилідерів не змінився: Львівщина – 7 622 (детальніші показники вище), далі Київ – 6 613 осіб (плюс 116), Чернівецька – 5 232 (плюс 24), та Рівненська – 4 852 (плюс 70 осіб) області.

Вибори – «Мовний» закон. Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства». Парламент залишив бар’єр для кандидатів за відкритими списками на рівні 25% для місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня 2020 року. Також Рада вирішила, що у громадах, які мають понад 10 тис. виборців, вибори тепер будуть відбуватися за пропорційною системою.

Читайте також: Чиясь кровиночка не змогла скласти іспит? МОЗ хоче знизити прохідний бал для студентів-медиків

Також нардепи вирішили змінити старий варіант виборчого бюлетеня. Раніше українці голосували за партію, а внизу бюлетеня обирали кандидата, якого підтримують. Тепер – виборці мають вписувати номер кандидата у трафарет поряд з партією.

У порядку денному Ради на 17 липня присутній скандальний законопроєкт «Слуги народу» Бужанського № 2362 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо навчання державною мовою в закладах освіти».

НБУ – Антимонопольний комітет – Новий віцепремєр. Новим головою Нацбанку став очільник правління «Укргазбанку» Кирило Шевченко. Шевченку 47 років. Він родом із РФї, навчався в Харкові. Встиг попрацювати в «Українському кредитному банку», банках «Аваль» і «Фінанси і кредит». У 2009 році був радником тодішньої прем’єр-міністерки Юлії Тимошенко.

На тлі призначення Шевченка НБУ різко послабив курс гривні до долара – на 15 копійок, встановивши його на рівні 27,27 гривні. Офіційний курс гривні до євро встановлений на рівні 31,13 гривні (на 16 липня – 31,03 гривні).

Читайте також: На потяги до Києва продаватимуть 100% квитків

Верховна Рада призначила Ольгу Піщанську новим керівником Антимонопольного комітету. Піщанська з 2004 по 2015 роки працювала на «АрселорМіттал Кривий Ріг» у різних структурних підрозділах на посадах. Пізніше на «Метінвест Холдинг» олігархів Ахметова-Новинського.

У червні на сайті телеканалу «Прямий» вийшло розслідування, в якому зазначається, що сестра Ольги Піщанської Світлана Піщанська управляє справами президента Зеленського в Італії.

Верховна Рада призначила Олега Уруського віцепрем’єр-міністром – міністром з питань стратегічних галузей промисловості.

Новий рекорд Covid-19 – Перспективи світу. 16 липня у світі зареєстрували 248 тисяч нових випадків захворювання на коронавірус – це найбільший показник за час пандемії.

За цей час у США підтвердили 73 тисячі нових хворих, у Бразилії – майже 44 тисячі, в Індії – 35,5 тисяч, у ПАР  – більше 13 тисяч, у Колумбії – 8 тисяч, у Росії – 6,4 тисяч, у Мексиці – більше 6 тисяч.

Попередній антирекорд було зафіксовано 10 липня – майже 237 тис. нових випадків Covid-19.

Читайте також: У Львівському аеропорту почали робити ПЛР-тести на коронавірус

Дослідники з Вашингтонського університету вважають, що в переважній більшості країн рівень народжуваності до кінця XXI століття знизиться настільки, що чисельність їх населення сильно знизиться.

Ліга з посиланням на журнал The Lancet повідомляє, що пік населеності Землі припаде приблизно на 2064 рік і складе 9,73 млрд людей, але вже до 2100-го цей показник складе не більше 9 млрд людей.

Україні передрікають зменшення населення з 44,6 млн до 17,6 млн у 2100 році.

Зараз чисельність мешканців на планеті складає до 7,6 млрд осіб.

ЄС – Британія – США – Канада – Білорусь. ЄС не відкриє кордони для українців щонайменше ще два тижні – до 31 липня. Рада Європейського Союзу оновила рекомендаційний список країн, мешканцям яких дозволять в’їзд у ЄС. Порівняно з попереднім списком від 30 червня, з переліку забрали Чорногорію та Сербію і не додали жодної нової країни.

ЄС з нагоди шостої річниці катастрофи літака рейсу MH17 в небі над Донбасом закликав РФ визнати свою відповідальність за цю трагедію.

Хакери, які підтримуються російськими спецслужбами, намагаються вкрасти дослідження вакцини і лікування Covid-19 з академічних і фармацевтичних установ у всьому світі. Про це йдеться у скоординований заяві Великої Британії, США і Канади.

Лондон у четвер виступив з заявою, що Росія намагалася втрутитися в парламентські вибори 2019 року – незаконно отримати секретні документи щодо угоди про вільну торгівлю зі США і поширити їх у соцмережах.

Читайте також: Біля «Високого Замку» у Львові виявили незаконне будівництво церкви. Фото

16 липня у Білорусі відбулася зустріч штабів трьох опозиційних кандидатів: Світлани Тіхановської, Валерія Цепкало і Віктора Бабарико, на якій було оголошено про об’єднання зусиль.

Карантин хочуть скасувати, незважаючи на те, що цифри нових хворих на Covid-19, як ніколи високі. Добре хоч за місяць, а не вже. Гарного Вам дня!



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!