«Кока-кола» виграла суд у Львівської міськради щодо торгів за землю

1614 0
Суд задовольнив позов «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед» та скасував дві ухвали міської ради.
Фото умовне / Unsplash

Фото умовне / Unsplash

Київський окружний адміністративний суд задовольнив позов «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед» до Львівської міської ради і скасував ухвали, згідно з якими компанія втрачала право укласти договір купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 0,2910 га по вул. Городницькій, 43 у Львові, а ділянка була виставлена на повторний аукціон.  

Джерело: ЄДРСР

Аукціон на продаж цієї земельної ділянки відбувся ще у 2010. Тоді переможцем стала «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед», але договір купівлі-продажу не був укладений через відсутність необхідних погоджень. У серпні 2022 року в компанії дізналися, що ухвалою ЛМР від 20.05.2021 року №802 ці торги визнали такими, що не відбулись та призначили нові.

Другою оскаржуваною ухвалою міськради земельна ділянка була включена у перелік ділянок, призначених для продажу у власність на земельних торгах у формі електронного аукціону. 

Таку ухвалу позивач вважав протизаконною, адже у ній міськрада посилається на Земельний кодекс України, тобто нібито на відмову Кабміну у погодженні продажу цієї ділянки підприємству, засновником якого є іноземна юридична особа. Окрім того, за твердженнями компанії, факт відмови з боку органу виконавчої влади відсутній. Позивач додав, що в розумінні українського законодавства він не є іноземною компанією, оскільки юридична особа «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед» створена та зареєстрована в Україні.

Читайте також: На Львівщині громаді повернуть землі, які забрали у ексдепутата ЛМР

Міська рада у відповідь на це вказала, що договір купівлі-продажу на ділянку все ще не був укладений, а позивач помилково ототожнює підписані протоколи проведення торгів з набуттям права купівлі або оренди земельної ділянки. А отже скасування ухвал не поновить порушених прав компанії, адже вони можуть виникнути лише на підставі договору купівлі-продажу. 

Врахувавши усі позовні вимоги, відсутність відмови від Кабінету міністрів України, українську реєстрацію юридичної особи «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед», суд задовольнив позовні вимоги та визнав протиправними ухвали ЛМР, за якими торги визнавались такими, що не відбулись, а ділянка була виставлена на повторний аукціон. Окрім цього, з ЛМР стягнули судовий збір у розмірі 4962 гривень. 

Додамо, що поки Київський окружний адміністративний суд розглядав цю справу, міська рада встигла продати ділянку на аукціоні у липні цього року. Договір купівлі-продажу був укладений з ТОВ «Захід інвест контакт». Переможець сплатив за ділянку 15 млн і 1 гривню.

Довідка: 

ІП «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед» заснували у 1998 році у Великій Димерці, що на Київщині. Теперішнім керівником компанії є Аднан Топіч. За минулий 2022 рік її виручка становила 8 млрд 350 млн грн.

Нагадаємо, що ЛМР також судиться з облрадою за майновий комплекс на вул. Шевченка. 

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!