Колись тут був Пасаж Феллерів. Історія однієї вулиці у Львові, яка стала Кавовою

8240 0
18 серпня під час сесії Львівської міської ради депутати підтримали перейменування ще 20 вулиць міста. Зокрема, вулиці Михальчука, яка відтепер носитиме назву Кавова. Розповідаємо про її історію та особливості.
Фото: Твоє Місто / Іван Станіславський

Фото: Твоє Місто / Іван Станіславський

Теперішня вулиця Кавова, яку перейменували під час сесії міської ради 18 серпня, розташована у Галицькому районі Львова, у межах історичного центру міста. Вона починається від арочного проходу, що в будинку № 35 на проспекті Свободи, та прямує до вулиці Наливайка. Від 2017 року вулиця Кавова стала пішохідною. Вона є частиною пішохідного кільця, яким хочуть оточити центр міста. Своїй новій назві вулиця завдячує міському рекорду – у Львові найбільша в світі кількість кав'ярень на душу населення, а сама кава – своєрідний бренд Львова, важлива частина міської культури.

Читайте також: Білозіра, Гладишевського та Чубая. У Львові перейменували ще 20 вулиць

У 1916 – 1950 роках ця вулиця була Пасажем Феллерів, який створили на початку XX століття. Він займав всю нинішню вулицю Кавову. Крамниці в ньому розташовувалися на перших поверхах (в партерах) житлових будинків. Пасаж початково тягнувся від сучасного проспекту Свободи, доки на початку пасажу у 1903 році збудували чотириповерховий будинок під № 35 за проєктом архітектора Артура Шлеєна, до сучасної вулиці Наливайка. Частину пасажу від вулиці Тиктора була зруйнована під час другої світової війни.

У 1950 – 2022 роках Пасаж Феллерів став вулицею Михальчука, на честь члена Комуністичного Союзу Молоді Західної України, студента Львівської політехніки Ігоря Михальчука, що 14 березня 1933 року загинув у львівській в'язниці «Бригідки». 

За часів Польщі в партері житлового будинку № 3 працювала крамниця готового одягу «Na-Lim», нині тут – кафе-бар «Втіха». Житловий будинок № 4 спорудили у 1902 році за проєктом архітектора Артура Шлеєна, в партері якого містилися крамниці текстильних товарів Горовіца та крамниця тканин Мецгера, за радянських часів тут працювала майстерня з пошиття театральних костюмів та весільний салон «Анастасія Споса». Будинки входили до складу комплексу колишнього пасажу Феллерів, нині є пам'ятками архітектури місцевого значення під № 991-м та № 1635-м.

Крім того, у партері житлового будинку № 5 працювало ательє дамських капелюхів Любіна. Нині тут солярій, салон краси та ресторан здорового харчування. У міжвоєнний період в партері житлового будинку № 6 містилася крамниця тканин Шлєссера, нині – магазин одягу, аптечна крамниця мережі та майстерня «Папірус». В партері житлового будинку № 7 нині міститься туристична фірма. Будинки входили до складу комплексу колишнього пасажу Феллерів, сьогодні вони є пам'ятками архітектури місцевого значення.

Читайте також: Гузара, Руфа і Чорнобаївська. У Львові підтримали нові назви для першої частини вулиць

Нагадаємо, що під час засідання сесії Львівської міської ради 18 серпня депутати підтримали напрацювання робочої групи щодо перейменування вулиць в межах деколонізації топоніміки. Так, іще 20 вулиць Львова отримали нові назви. Список тут.

Іще 11 вулиць перейменують на наступних засіданнях. Загалом у Львівській територіальній громаді дерусифікують 53 вулиці, названих на честь російських діячів чи мають назви, що асоціюються з російською імперією та росією, чи радянською пропагандою. Які ще вулиці перейменують у Львові, Винниках та Рудному, можна переглянути тут. Tvoemisto.tv також з’ясувало, коли зміни з перейменувань зможуть реалізувати та як це вплине на мешканців міста. 

Фото: Твоє Місто / Іван Станіславський


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!