Київ

Комісію Мінкульту знову не пустили до Лаври, вони звернуться до правоохоронців

636 0
Влада не має наміру застосовувати силові методи.
Фото: Скриншот

Фото: Скриншот

Комісія Міністерства культури та інформаційної політики України з приймання-передачі державного майна Києво-Печерської лаври після недопуску для проведення перевірки має намір звернутися до поліції, а також подати позов до суду щодо усунення перешкоджання користуванню майном. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна»

«Є вчорашнє рішення уряду. Це означає, що немає жодних правових підстав для розміщення монастиря на території заповідника. Ми звертатимемося спочатку до поліції за статтею 179 Кримінального кодексу, це «незаконне утримання, осквернення або знищення релігійних святинь». Наступною дією одразу подаватимемо позов до суду щодо усунення перешкоджання користуванню майном», - сказала агентству член комісії, директорка департаменту культурної спадщини Мінкультури Мар'яна Томин.

За її словами, з понеділка, 3 квітня, комісія виконає всі необхідні юридичні дії та дочекається рішення суду для подальшого розвитку подій.

«Це наш такий план, іще раз зафіксувавши перешкоджання», - заявила Томін.

Водночас вона наголосила, що влада не має наміру застосовувати силові методи.

Нагадаємо, 29 березня представники УПЦ МП мали залишити Лавру. Натомість вони закликали у цей день вірян прийти «на молитву».

Також у цей день комісія Мінкульту мала перевірити дві будівлі. Так званий намісник Лаври Павло Лебідь заявив, що комісія нібито не має права проводити перевірку храму Агапіта Печерського, оскільки нібито «для цього немає відповідних документів». 

Крім того, московський намісник  Павло заявив, що «Господь не пробачить» президенту України Володимиру Зеленському виселення УПЦ МП з Лаври.

«Кажу вам, пане президенте, і всій вашій зграї, що сльози наші не впадуть на землю. Вони впадуть вам на голову...Ви не змогли зупинити одержимого буйством, злобою, ненавистю і диявольським збісненням міністра культури, а це означає, що він робить все з вашого дозволу. Горе вам, бійтеся», - заявив він.

Міністерство культури України подало заяву до поліції за фактом перешкоджання роботі в Лаврі міністерської комісії.

24 березня представники УПЦ МП подали позов до Національного заповідника "Києво-Печерська Лавра", яким вимагають визнати недійсною відмову від договору оренди з ними. Цей позов так званий намісник Лаври Павло Лебідь намагався використати як підставу не залишати приміщення київської святині до рішення суду. Однак Господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову. Водночас це рішення може бути оскарженим.

Раніше заповідник Києво-Печерська Лавра повідомив, що з 29 березня договір про оренду будівель комплексу буде розірвано на підставі висновків міжвідомчої робочої групи й листа Міністерства культури та інформполітики від 9 березня. УПЦ МП закликали до 29 березня звільнити державні приміщення, які вона орендує на території Нижньої Лаври на вулицях Лаврська, 11 та Лаврська, 15.

Водночас так званий намісник Києво-Печерської Лаври Павло Лебідь заявив, що так звані ченці не збираються залишати Лавру.

При цьому минулого тижня міністр Культури Олександр Ткаченко повідомляв, що частина представників МП таки вивозить майно з Лаври та виїжджає.

Додамо також, що архімандрит Авраамій (Лотиш) перейшов з УПЦ МП до Православної церкви України, став виконувачем обов’язків намісника лаври та закликав братію перейти до ПЦУ та  залишатися у Києво-Печерській лаврі.

Станіслав Нестеренко

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!