Київ

Костел Святого Миколая в Києві можна відновити за $10-20 мільйонів

1107 0
Римокатолики з усього світу готові профінансувати реконструкцію будівлі за умови передачі костелу у власність парафії.

Повна реконструкція будівлі костелу Святого Миколая в Києві може обійтися від 10 до 20 млн дол. Про це «Твоєму місту» розповів настоятель парафії римо-католиків - отець Павло Вишковський.  
 
«Щоб назвати точну суму, потрібно спочатку зробити якісне дослідження стану споруди. А це ми зможемо зробити тільки після того, як матимемо на це право, – пояснює настоятель парафії. – Ми розуміємо, що на повне відновлення храму знадобляться від 10 до 20 мільйонів доларів. Конкретну суму парафія може вказати аж після експертизи Інституту охорони культурної спадщини»
 
Гроші на відновлення готова дати релігійна спільнота католиків у США, Польщі, Італії, Бельгії та інших країнах.
 
«Жертводавці готові дати нам кошти, але тільки як господарям костелу», – веде далі отець Павло Вишковський.
 
Згідно з даними Мінкульту, реставрація фасадів костелу станом на 2019-ий могла обійтися в 148 млн грн. Протиаварійні роботи в костелі, які необхідно було здійснити через пожежу у вересні 2021-го, закінчили 31 січня 2022-го, витративши 21,5 млн грн. з пожертв столичного бізнесу. Гроші, які залишилися у фонді костелу після завершення робіт – 5,6 мільйона гривень, у перші тижні війни передали благодійному фонду імені Олексія Ставніцера на шоломи й бронежилети. 
 
На підтримання храму в 2022 році парафія вклала до 2 млн грн зі своїх пожертв. Щоби зробити водовідведення, знадобляться 4 млн грн. Це питання зараз потребує вирішення.
 
Споруда експлуатована на більш ніж 90%. Згідно з Актом обстеження технічного стану будівлі храму, стан будівлі є незадовільним і вимагає негайних ремонтних, реставраційних та, частково, протиаварійних робіт. Ремонт фасаду востаннє робили десять років тому, водовідведення – дев’ять років тому. Нагально треба розв'язувати питання укріплення фундаменту, що просідає, храм руйнується під дією вібрації через прокладене метро. Незадовільний стан і у конструкцій веж, покрівель (корозія металевих та деструкція дерев’яних конструкцій), що призводить до протікання даху.  
 
Нагадаємо, 26 червня міністр Олександр Ткаченко розповів, що міністерство знайшло інвестора в Брюсселі - мерія міста погодилась профінансувати протиаварійні роботи.
 
За словами міністра, процес передачі костелу римокатоликам затягується через те, що ухвалений закон стосовно передачі об’єктів, що мають статус пам’яток національного значення, поки не підписав президент. За словами міністра, після того, як закон набуде чинності, відомство займеться передачею костелу римокатоликам. Також затягнулась процедура перенесення Будинку музики, який ділив приміщення костелу з римо-католицькою парафією, в будівлю Жовтневого палацу, оскільки на все майно Федерації профспілок, на чиєму балансі палац, накладено арешт.
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!