«Кожен важливий, хто робить можливе». Історія журналіста, який залишився у столиці

1616 0
«Твоє Місто» збирає історії про непересічних киян, які захищають свій дім: на фронті, в теробороні, волонтерських групах, медичних батальйонах. Цього разу розповідаємо історію Володимира Бойка — журналіста, волонтера, засновника медіа NADRA.info.
Фото: Володимир Бойко

Фото: Володимир Бойко

Чоловік разом із дружиною та двома дітьми залишається у столиці. «Я усвідомив, що не хочу тікати зі свого міста, своєї країни. Це моя земля, я не хочу, щоб діти бачили, що ми втікаємо і боїмося. Ми на своїй землі, в своєму місті, у своїй країні», – пояснює своє рішення Володимир. 

Читайте також: «Київ узяти неможливо». Історія депутата, який патрулює нашу столицю

Початок війни 24 лютого був для журналіста несподіванкою. «Я прокинувся рано-зранку від дуже далекого вибуху. Першою моєю думкою було: “Ні, не може бути, це просто десь грюкнуло”. Коли за декілька годин я прокинувся та взяв до рук гарячий від дзвінків телефон, то зрозумів, що почалось». 

Володимир розповідає, що за день до війни офіційно зареєстрував торговельну марку «NADRA.INFO». Це інформаційне агентство, яке заснував журналіст. Медіа пише про надра і надрокористувачів. Однак через російське вторгнення йому довелося відкласти роботу. «Мій медіа-проєкт вибудовувався для роботи в мирний час. І він відновиться, коли знову запрацюють ринки, надрокористування. Я це усвідомлюю, тому свою історію поставив на паузу та допомагаю, чим можу, іншим». 

Деталей про свою волонтерську діяльність він не розповідає. Це зрозуміло, адже керівництво міста та держави неодноразово наголошувало: будь-які важливі деталі Росія може використати проти України.

«Але усі мої знайомі, друзі, близькі люди – хто залишився у місті, хто поїхав із міста – працюють». Саме в цьому єднанні, на його думку, полягає запорука перемоги. «Треба набиратися сил, терпіння, збирати волю в кулак та працювати кожен на своєму місці. Зараз час, коли кожен робить те, що він вміє робити, та допомагає ближньому там, де він знаходиться. Ми всі потрібні одне одному. Кожен важливий, хто робить можливе». 

Читайте також: «Я не геройка, просто хочу жити заради України». Історія киянки, яка не їде з міста

Бізнес і підприємці дуже допомагають у війні з окупантами. «Я бачу велике єднання бізнесу, в тому числі, великого – по всій країні». Цього немає у Росії, тому її плани в Україні приречені. 

Тож, у перемозі України Володимир Бойко не сумнівається: «У нас все буде добре. Ми переможемо, тому що ми не такі, як вони».

Після перемоги, зауважує він як експерт в надрах, фундаментом для відбудови країни стануть саме корисні копалини.  «Наша держава – у світовому топі по покладах деяких корисних копалин, зокрема, тих, які вважаються критичними та стратегічними. У нас найбільші в Європі родовища залізних руд, найбільші у світі поклади титанової сировини. Ми володіємо потужними ресурсами і запасами нафти та газу, які хоч і є складнодоступними, але підйомними. У нас багатюща країна». 

На запитання, як говорити з дітьми про війну та мінімізувати її негативний психологічний вплив на малечу, Володимир радить говорити правдиво. «У моїх дітей знайомство з війною почалось після інтенсивного бою, який відбувався в кількасот метрах від нашого будинку. Здавалося, було чути передзвін гільз, які падали на трамвайні рейки. Ми згадали, як це повзати між ліжечками, вивчили, де знаходити безпечне місце в будь-якому приміщенні. Дітки про це знають, сприймають нормально і вже самі нагадують батькам, що робити, якщо почують “звуки війни”».

Медіа-хаб «Твоє Місто» запускає телеграм-канал і Фейсбук-сторінку – «Київ – Твоє Місто», де розповідатиме про непересічних киян, які захищають свій дім: на фронті, в теробороні, у волонтерських групах, у медичних батальйонах. Київ – зараз не лише столиця незалежної України, а й героїчне місто, на яке дивиться із захопленням увесь світ.

Приєднатися до Телеграм-каналу «Київ – Твоє Місто» можна за посиланням, а підписатися на Фейсбук-сторінку – тут.

Розмовляла Софіко Векуа

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!